22 серпня 2020 р.

Книга про розумний гарбероб від Анушкі Ріс

Мені завжди хотілось знайти мати свій власний стиль та обирати саме той одяг, який вигідно підкреслює індивідуальність. Але чи можна знайти той самий ідеальний стиль без персонального стиліста та професійного розбору гардероба? Авторка книги про розумний гардероб Анушка Ріс запевняє що так.
Книга про розумний гардероб Анушка Ріс

Щоб зрозуміти, чи потрібно читати книгу про розумний гардероб, поставте собі кілька запитань. Як часто ви:
  • купуєте речі, лише тому, що вони на сейлі та з великою знижкою?
  • одягаєте незручний одяг, спідниці, що задираються, і кофти, що перекручуються?
  • купуєте незручне взуття, що натирає мозолі (більшість з нас швидше змиряться з мозолями, ніж визнають, що витратили купу грошей на невдалу пару)?
  • зберігаєте речі не за розміром, сподіваючись, що колись вони знову сидітимуть добре?
  • в якості домашнього одягу використовуєте старі поношені речі?
  • одягаєте речі, в яких не відчуваєте впевненості в собі, лише тому, що в гардеробі не знайшлося нічого кращого?
Якщо хоч на одне запитання отримали відповідь “інколи/часто/дуже часто”, то книга варта вашої уваги.
чи потрібно читати книгу про розумний гардероб

Принципи формування гардероба


Головний принцип при формуванні гардероба - розбірливість. Займати місце в шафі мають лише найулюбленіші речі. Шафа з одягом - це як елітний закритий клуб, куди можуть потрапити лише виняткові речі.

Другий принцип - це уникати переживань через неповоротні витрати. Тут на допомогу може прийти чудова книга Марі Кондо Викинь мотлох із життя!

Третій принцип - щоб гардероб був практичним, він має максимально відповідати вашому способу життя сьогодні та бути актуальним в поточний період життя.

Пошуки власного стилю

З чого почати

По-перше, потрібно оцінити поточну ситуацію та поставити цілі. Для цього Анушка Ріс пропонує щодня протягом двох тижнів фотографувати свої образи. Далі необхідно запитати себе: якби у мене раптом з'явилися бездонний гаманець і безмежна впевненість в собі, чи носила б я принципово інший одяг? Якщо так, то який саме?
З чого почати пошуки власного стилю
Опишіть загальний настрій і стиль, окремі елементи, кольори та силуети, матеріали, аксесуари та загальний образ. Шукати натхнення можна в пінтересті, роздивляючись одяг селебріті, стиль персонажів в серіалах та фільмах, або надихатись лукбуками улюблених брендів. Так поступово формуватиметься список того, що вам насправді подобається в гардеробі. Така собі чернетка, з якої з’являтиметься ваш стиль.
Як знайти свій стиль

Далі починаємо експериментувати та приміряти в магазинах речі зі списку, щоб зрозуміти в якому одязі дійсно комфортно, що справді вам личить і чи насправді вам подобається той комбінезон жовтогарячого кольору. Звертайте особливу увагу на те, з чого зроблена річ і як вона на вас виглядає.

Записуйте всі свої враження і думки: якщо ви вже точно знаєте, що подобається, а що - ні, відображайте це в списку. Запишіть, які вирізи та рукава вам личать, де має бути лінія талії на сукні або спідниці, силует спідниці, тип штанів та їхня довжина і так далі. Після таких експериментів у нас з'являється відредагований список, який виглядатиме приблизно так:

З чого складається стиль одягу та образ

Тепер можна зробити висновок, що ж об'єднує ваші улюблені речі, кольори, матеріали, силуети. Що між ними спільного? Можливо ви зрозумієте, що вам до вподоби структуровані мінімалістичні образи зі строгим силуетом та яскравими, але натуральними відтінками. Або, навпаки, вас приваблюють такі романтичні старомодні деталі, як обробка мереживом або квіткові візерунки. А може, вам цікаво змішувати на перший погляд непоєднувані стилі на кшталт спортивного і ділового?
Спортивний стиль в одязі

Беручи до уваги всі знайдені раніше фото та картинки, дайте відповіді на наступні запитання щодо ідеального стилю:
  1. Яке враження справляє ваш ідеальний стиль? Опишіть загальну ідею вашого стилю в кількох реченнях. Яка назва підходить для нього найбільше? Фантазуйте! Можливо це міський мінімалізм або економна еклектика модних подіумів? Або все-таки гламур класичного кіно з родзинкою чи сучасний модерн? Назва стилю не обов'язково повинна мати сенс для будь-кого, крім вас.
  2. Без яких окремих окремих речей цей стиль не працює? Напишіть ключові елементи вашого ідеального стилю.
  3. Які кольори, силуети та моделі в ньому найважливіші та зустрічаються найчастіше?
  4. Які тканини і матеріали найкраще підходять для вашого стилю?
  5. Чи існують аксесуари або загальні стильові прийоми, абсолютно необхідні для підтримки цього стилю?
  6. Як виглядає типовий наряд у вашому стилі?
У пошуках власного стилю

Підбираємо гардероб мрії

Авторка розділяє речі в гардеробі на три категорії: базові, ключові та ефектні.

Завдання базових речей - підтримувати баланс решти вашого одягу. Базові елементи є основою багатьох образів. Вони мають бути простішими за ключові та ефектні елементи (це стосується кольору, моделі, обробки). Що робить базові речі базовими? Тут все залежить виключно від вашого особистого стилю. Не в кожному стилі біла сорочка, джинси та футболка без малюнка є базовими.
Типові базові речі - це топи, футболки, джинси, прості штани, спідниці та взуття.

Ключові речі на 100% мають відображати дух і суть вашого індивідуального стилю, бути універсальними та оптимально підходити під ваш спосіб життя. Ідеальні ключові речі - це щось середнє між яскравими і нейтральними елементами.
Типові ключові речі - це верхній одяг, штани, спідниці, взуття, сумки, універсальні топи.
Базові, ключові та ефектні елементи гардероба

Ефектні речі вносять різноманітність в гардероб і підходять для особливих подій чи просто коли хочеться виглядати «на всі сто». Їх можна поєднувати з базовими та ключовими елементами, щоб надати яскравого акценту. Ефектним речам не обов'язково бути настільки ж універсальними, як решта одягу у гардеробі, але все-таки навіть вони мають стати повноцінним елементом як мінімум трьох різних образів.
Типові ефектні речі - це яскраві туфлі, коштовності та інші аксесуари, топи, сукні, брюки та спідниці яскравих кольорів або з незвичайною обробкою.

Основи колірної палітри

Тут теж можна виділити три категорії: головні кольори, акцентні і нейтральні.

Головні кольори - це відтінки, які відображають суть вашого стилю, підтримують загальну ідею обраного образу і збігаються з відтінками вашого ідеального стилю. Подумайте, одяг якого кольору вам найбільше все подобається носити.
Головним кольором може бути абсолютно будь-який відтінок - від мишачо-сірого до шалено-рожевого. Все залежить від вашого індивідуального стилю. Головна умова - в одязі обраних кольорів ви повинні почувати себе впевнено.
Різниця між головними, нейтральними та акцентними кольорами в гардеробі
Акцентні кольори надають різноманітності і дозволяють підкреслити різні боки вашого стилю. Акцентні кольори особливо добре підходять для ефектних речей і аксесуарів, які можна носити з нейтральними речами головних відтінків.
Щоб зробити ваш гардероб ще більш універсальним, намагайтесь вибирати акцентні кольори таким чином, щоб вони поєднувалися з кожним нейтральним і як мінімум з двома головними відтінками.
Як обрати нейтральні, головні та акцентні кольори
Нейтральні кольори - це відтінки, які підтримують і пом'якшують інші кольори палітри.
Найпоширеніші нейтральні кольори - білий, чорний, сірий, темно-синій, пісочний і всі відтінки джинсових тканин. Але найкраще відбирати нейтральні кольори в останню чергу, після головних і акцентних.

Скільки кольорів має бути в палітрі? Анушка Ріс рекомендує зупинитися на 9 відтінках: 3 головних, 4 акцентних і 2 нейтральних.
Приклад палітри кольорів в одязі

Формули та капсули в гардеробі


Формули стилю

Інструментом створення універсального та функціонального гардероба є формули. Це рецепти створення специфічної комбінації речей, яку можна використовувати в різних ситуаціях і варіаціях.

Приклади “формульних образів”:
  • сукня довжиною до коліна з якимось малюнком, туфлі на підборах, велике намисто та чорні окуляри. Це формула редакторки американського Vogue Анни Вінтур
  • формулою Карла Лагерфельда були чорні брюки по фігурі, чорний піджак, біла сорочка з високим коміром, краваткою і рукавички
  • розкльошені джинси + проста сорочка + кардиган + сандалі без каблука
  • спідниця-олівець + в'язаний светр + строгий жакет + туфлі на підборах
Приклади формульних образів
Такі формули допомагають створити кілька базових шаблонних комплектів, які відповідають вашому стилю і в яких ви відчуваєте себе комфортно і впевнено. Далі ці образи можна вдосконалювати, допрацьовувати, змінюючи деякі інгредієнти в загальному рецепті. Наприклад, прихильниця формули “А-подібна міні-спідниця + сорочка на ґудзиках + туфлі без задника” отримає купу різних образів, якщо матиме в гардеробі дві такі спідниці, три сорочки та дві пари взуття, з різних, але поєднуваних відтінків.

Як знайти свою формулу

Скоріш за все, ви вже використовуєте формули. Подивіться фото образів, які ви робили впродовж двох тижнів, коли починали шукати свій стиль. Випишіть поєднання, які зустрічаються принаймні тричі. Це і є ті самі формули. Подумайте, чому ви обираєте саме таке поєднання речей? На цьому етапі важливо зрозуміти, які формули найбільше відображають ваш стиль в сенсі силуетів та моделей та водночас є комфортними.

Кому підійде капсульний гардероб

Капсульний гардероб повною мірою зможуть оцінити:
  • шанувальники простоти
  • ті, хто бажає вдягатися більш цікаво та максимально використовувати вже наявні речі
  • офісні працівники, що мають дотримуватись дрес-коду
  • люди з напруженим графіком або ті, хто багато подорожує

Створення капсульного ділового гардероба

Авторка вважає, що при правильному плануванні для ділового гардероба вистачить 20 ділових речей: 3 жакети, 3 спідниці, 8 топів, 3 пари взуття.
Створення капсульного ділового гардероба


Поради щодо шопінгу

В першу чергу купуйте речі, що ліквідують критичні пробіли: речі яких вам не вистачає для формульних образів, або ті, що представлені одним екземпляром, а також речі відтінків, яких не вистачає в гардеробі.

Нижче приклад списку покупок, який може вийти:
Список покупок одягу
Важливо ходити на шопінг з чітким розумінням, що саме вам потрібно. Адже стоячи в крихітному закутку примірочної, складно приймати зважені рішення. Ми опиняємося в стресовій ситуації, коли на нас тисне часове обмеження та небажання йти з магазину з порожніми руками.

Кожна нова річ має вписуватися в загальну концепцію і виконувати чітке завдання. Подумайте, ця нова річ буде ключовою, базовою або ефектною? Чи буде вона поєднуватися з одягом, який у вас вже є? Спробуйте відразу ж прикинути, в яких образах їй знайшлося б місце. Якщо ви зрозуміли, що річ, яку ви хочете купити, реально може стати частиною лише 1-2 образів, купувати її не варто, особливо якщо ви планували зробити її ключовим або базовим елементом гардеробу.
Поради щодо шопінгу

Бережіться знижок!

Короткочасне зниження цін - один з найнадійніших і перевірених способів збільшити прибуток компанії. Але чому ми так цінуємо знижки? Тому що вони стимулюють бажання запасати ресурси при першій-ліпшій можливості. А оскільки акції ще й мають тимчасовий характер і активно закликають нас поквапитись, разом все це переводить нас в первісний режим мисливця і збирача.

Звичайно, немає нічого поганого в тому, щоб радіти покупці по акції, якщо ви все одно збиралися купити цю річ. Проблема виникає тоді, коли зниження ціни стає основною причиною для покупки, коли пошук найвигідніших пропозицій перетворюється в спорт і ви починаєте витрачати, намагаючись заощадити.

Пам'ятайте, що кожна нова річ, це можливість підкорегувати загальний напрямок, в якому рухається ваш образ. Чим більш радикально ви бажаєте змінити стиль, тим повільніше це треба робити.

Що робити під час примірки. Арсенал стильових прийомів та хитрощів

Пробуйте різні комбінації, міксуйте, використовуйте аксесуари та стильові прийоми. Робіть це доки не складеться кілька нових образів, які ви забажаєте "вигуляти" в реальному житті.

Навіть найпростіші джинси та футболка виглядатимуть цікавіше, якщо спробувати трошки їх ускладнити:
  • заправляйте одяг (це структурує вигляд і робить його цікавішим)
  • підвертайте штани (трошки або на повні 5 см)
  • закочуйте рукава
  • використовуйте пояса
  • шарфи (пробуйте всякі - і шовкові шарфики, і широкі палантини)
  • прикраси: намиста, браслети, кільця, сережки та брошки
  • шари. Спробуйте надіти топ так, щоб він виглядав з-під кофтинки або светра - наприклад в вирізі або в області манжет
  • макіяж і зачіска теж є дуже важливими деталями образу. Спробуйте нанести яскравий або нейтральний макіяж, розпустити або, навпаки, зібрати волосся
Стильові прийоми та хитрощі
Вміння складати вдалі образи - це навичка, яку поступово можна розвинути. Важливо пам'ятати, що ідеальний гардероб неможливо скласти за декілька днів. Бо наш стиль - це результат отриманих вражень, він постійно змінюється. Але результат того вартий, адже без можливості носити те, що нам подобається, ми не відчуваємо впевненості в собі.

Життя занадто коротке, щоб носити незручний одяг!

Немає коментарів:

Дописати коментар