17 серпня 2016 р.

«Викинь мотлох із життя!»: японське прибирання за методом Марі Кондо

Сьогодні хочу поділитися враженням та основними моментами практичної книжки-шедевру з японського прибирання “Викинь мотлох із життя” авторки Марі Кондо.

обкладинка книжки Марі Кондо з японської системи прибиранняMarie “KonMari” Kondo - авторка книги “Викинь мотлох із життя”


Книга була перекладена майже 40 мовами світу та більше року була першою в рейтингу бестселлерів Нью-Йорк Таймз. Тридцятирічна авторка книги Марі Кондо з дитинства замість ігор полюбляла прибирати, складати, сортувати та шукати ідеальні способи зберігання речей. Сьогодні Марі є спеціалістом з прибирання та консультантом по наведенню порядку в домі та житті. Деякими ідеями цього революційного методу КонМарі поділюся з вами нижче.

З чого почати прибирання


Марі Кондо рекомендує почати прибирання з позбавлення від непотребу, бо складно навести справжній порядок, якщо у вас забагато речей. Тут треба зібрати до купи весь самоконтроль та виявити, що вам дійсно потрібно. Секрет успіху - прибрати все за один раз, якомога швидше та повністю.

Треба вибирати те, що ми хочемо зберегти, а не те, від чого хочемо позбавитись!!! Марі Кондо рекомендує брати кожну річ в руки та задавати собі питання: “чи приносить мені це радість, чи робить щасливим?”. Якщо так, і ми відчуваємо радісне збудження, посміхаємось, коли торкаємось цього предмету або речі, то зберігаємо її, якщо ні - викидаємо. Бо речі повинні дарувати щастя!

Починати таке масштабне прибирання потрібно не по кімнатах, а за категоріями:
  • одяг (спочатку розбираємось з не сезонним, задаючи собі питання, “чи хочу я знову побачити на собі цю річ, чи хочу вдягнути її?”);
  • книжки (припиніть їх просто зберігати. Книги мають бути прочитаними, бо вони передають інформацію. Тут важливий досвід читання, а не зберігання);
  • документи Марі пропонує зберігати в одному контейнері, не поділяючи на зайві категорії за змістом;
  • різне (те, що зберігається просто так);
  • речі сентиментальної цінності (фото, наприклад, або листівки. Щодо останніх пам’ятайте, то кожна з них виконала своє завдання, коли одержувач закінчив її читати. Викидайте більшість з них їх з почуттям вдячності!)..
Запам’ятайте три важливих правила:
  1. Не показуйте речі, які викидаєте, батькам та членам родини (збережіть їхні нерви, проявіть тактовність);
  2. Ні в якому разі не викидайте речі, які належать іншим людям, без їхнього дозволу;
  3. Якщо вирішили роздати деякі непотрібні вже вам речі, не треба їх нав’язувати!
Цікаве питання: а що робити, коли не підіймається рука щось викинути? Авторка рекомендує замислитись, чому я маю саме цей конкретний предмет? Коли він з’явився, яке значення він мав? А яке має зараз? Чому ця річ була куплена? Що це, прив’язаність до минулого, чи тривога за мабутнє?

Пам’ятайте, що цей предмет уже приніс вам радість в момент самого купування! Або дав зрозуміти, що подібні речі вам не пасують (якщо говорити про невдало придбаний одяг). Тобто цей одяг вже зіграв свою роль, йому треба подякувати та розлучитися з ним. Ще можна при сортуванні речей уявити собі, що ви бачите їх у вітрині магазину (чи купили б ви оту сукню чи черевички?). Відпускайте речі з вдячністю, нібито відправляючи їх в нову мандрівку!

Марі Кондо наполегливо рекомендує не розжалувати одяг до категорії “зручного домашнього”. Це просто відкладання позбавлення зайвого на потім. Домашній одяг повинен подобатись вам не менше, ніж повсякденний.

Зберігання одягу та речей


За методом КонМарі речі зберігаються вертикально, складеними в простий гладесенький прямокутник. Таке зберігання більш акуратне, весь одяг одразу видно, а витягувати його і повертати на місце дуже легко. На вішалках зберігати краще пальта, костюми, піджаки, спідниці, сукні, щось дуже дороге та дизайнерське.
yak pravilno skladati rechI.JPG


Не обійшлось у книжці і без фен-шую: Марі радить розвішувати речі в шафі за категоріями: більш теплий темний та довгий одяг вішати зліва, щоб речі ніби то “підіймались” праворуч до більш легких та світлих, формуючи “позитивну діагональ”.

Авторка вважає найкращими модулями для зберігання речей коробки з під взуття та їхні кришки. А ось дрібну решту радить зберігати лише в гаманці, ніяких вазонів та коробочок з монетками по всій хаті!

Марі наголошує, що одяг повинен дихати, треба тримати його готовим весь сезон, а на зберігання ховати лише специфічні речі (купальники, капелюхи, шапки, шарфи, рукавички). Не бійтеся викидати після курсів роздаткові матеріали. Гарантійні талони краще зберігати разом, а інструкції та упакування викидати. Позбудьтеся невідомих від чого шнурів, запасних ґудзиків (краще пришити його, наприклад, в середину пальта), безкоштовних пробників та сувенірів, імпульсивних покупок (тут також має значення лише захоплення, яке ви відчули коли купували їх, тобто свою роль вони вже відіграли).

Ще одна розповсюджена проблема - стратегічні запаси. Чим більше їх у нас, тим більше занепокоєння, що ці запаси закінчаться і тим більше зростає тривога. Зізнаюсь, що багато часу грішила таким. Гретхен Рубін також наголошувала, що треба перестати чахнути над своїм добром, відкладаючи запаси на “чорний” день.

І не бійтесь викидати забагато! Як правило, надлишок речей виникає у нас саме тому, що ми не дуже добре усвідомлюємо, скільки ж нам насправді потрібно.

Ще кілька корисних порад та спостережень від Марі Кондо

  • Кожній речі - своє місце - це непорушне золоте правило порядку.
  • Предмети одного типу має сенс зберігати разом.
  • Речі повинні зберігатись там, де їх зручно не діставати, а повертати на місце.
  • Кожного дня спустошуйте свою сумку. Завдання сумочки - носити речі, коли ви не вдома.
  • Постільну білизну краще зберігати на верхній поличці шафи або комоду.
  • Новий одяг краще одразу ж розпакувати, зняти з нього всі ярлички, відірвати етикетки.
  • Цінуйте свою власність.
  • Усвідомлення того, що справді подобається зростає природним чином і буденність стає цікавішою.
  • Зростає також впевненість в собі і своїй здатності приймати рішення.
  • Позбавлення від речей, які не приносять радості, не дає шкідливого результату.

Отже, книжка Марі Кондо “Викинь мотлох із життя! Мистецтво прибирання, яке змінить вас назавжди” виявилась для мене дійсно корисною. На відсутність порядку в речах я не скаржилась, але позбавлятись насправді непотрібних речей часом мені було важкувато. Техніка про задавання питань самому собі насправді працює і відпускати речі стає легко і навіть приємно.

Зауважу, що метод КонМарі не є збірником домогосподарських правил, як прибирати. Це така собі інструкція з техніки впорядкування речей та способу мислення. Деякі поради можуть здаватись на перший погляд суворими, але, як на мене, досить раціональними, бо я теж прагну якомога більше мінімалізму в житті.

Магія прибирання - це щастя бути оточеним речами, які любиш, які приносять задоволення і тішать. Тому логічно, що треба уникати всього, що не торкає серце. Саме це призводить до задоволення життям!

UPD: Класне відео на тему "магічного прибирання" від улюбленого блогера Насті Кей: