30 грудня 2022 р.

Коли святкувати Різдво: 25 грудня vs 7 січня

Мене завжди цікавило, чому весь світ має один і той самий календар, але деякі свята відзначають різними датами. Наприклад, Великдень або Різдво. Зараз тема Різдва була дуже на часі, тому вирішила її трошки дослідити та розставити для себе крапки над ї. Тож, чому в християн немає єдиної дати святкування Різдва.
коли святкувати Різдво

Спочатку про календар


Юліанський календар

З часів давнього Риму існує юліанський календар, що складається з 365,4 днів. І кожні 4 роки ця чверть перетворюється на один додатковий день (29 лютого). Але цей календар мав одну серйозну неточність - астрономічний рік триває не 365 днів і 6 годин, а на 11 хвилин і 14 секунд менше. Тобто приблизно кожні 128 років у календарі з’являвся 1 зайвий день і звичайний календар почав відставати від астрономічного на цей день.
Юлій Цезар та неточність юліанського календаря
Це не було б проблемою, якби деякі християнські свята не були пов'язані з природними циклами та астрономічними процесами. Отже, Різдво почало поступово зміщуватись до весни, а Великдень - до літа.

Григоріанський календар

Через неточність юліанського календаря вже у 16 столітті весняне рівнодення змістилось на 10 днів вперед, що було досить суттєвою різницею. У 1582 році Папа Римський Григорій XIII провів реформу, за якою календар посунули на 10 днів вперед і синхронізували з астрономічними циклами. Також вирішили кожні 128 років пропускати 1 високосний рік, щоб така розбіжність більше не виникала.
Папа Римський Григорій XIII та григоріанський календар
Згодом більшість католицьких та протестантських країн перейшли на новий григоріанський календар. Натомість багато православних країн продовжували послуговуватись старим юліанським.

На території України в УНР григоріанський календар з’явився у 1918 році, коли після 16 лютого настало 1 березня. Більшовики також перейшли на григоріанський календар. Але церква принципово відмовилась переходити на новий стиль, бо не підтримувала більшовиків, і продовжила послуговуватись неуточненим юліанським календарем.
На території України григоріанський календар з’явився у 1918 році
Отже, зараз в цивільному житті ми з вами кожного дня використовуємо саме григоріанський календар, що синхронізовано з астрономічними циклами.

Новоюліанський календар

А ще існує новоюліанський календар, який розробив сербський астроном, професор математики та небесної механіки Мілутін Міланкович. Новоюліанський календар є ще більш точним за григоріанський. У ньому на кожні 900 років пропускається 7 діб (тобто 7 високосних років), а у григоріанському за 400 років пропускається 3 доби. Новоюліанський та григоріанський календарі повністю збігаються до 2800 року.
Фото з сайту http://na-skryzhalyah.blogspot.com/

В новоюліанському календарі “нерухомі” свята збігаються з григоріанським, а “рухомі” - з юліанським. Тобто Різдво співпадає з григоріанським, а Великдень із юліанським. За таким календарем зараз живуть 9 із 15 православних церков світу, тобто більшість.


Хто святкує Різдво 7 січня


Які ж країни (церкви) продовжують жити за старим календарем (який не збігається з реальним, астрономічним). Це Сербія, Грузія, росія, Україна. Тобто юліанський календар в сучасному світі продовжують використовувати російська православна церква і церкви, які досі перебувають під її впливом.

До речі, не варто ототожнювати православних християн виключно з юліанським календарем. Наприклад, Православна церква Фінляндії використовує григоріанський календар. Тобто говорити, що 25 грудня - то католицьке Різдво, а 7 січня - православне, є доволі некоректним.

Зазначу, що Україна - це одна з 5 країн світу, яка з 2017 року визначає обидва Різдва: 25 грудня і 7 січня. А цього року ПЦУ дозволила проводити різдвяні богослужіння 25 грудня, тобто за новоюліанським календарем.
Коли святкують Різдво країни Європи
Цікаво, що церкви відзначають Різдво 25 грудня, не як точну історичну подію, а як сам факт народження Пророка, адже ця дата досить умовна, бо ні в Біблії, ні в інших документах її неможливо знайти.

В чому полягає проблема відзначати Різдво 7 січня


Цікавість ситуації полягає у тому, що насправді всі церкви святкують Різдво 25 грудня, але вони користуються для цього різними календарними системами, різниця між якими сьогодні складає вже 13 днів.

Коли на нашому календарі приходить реальне 25 грудня, для православної церкви це ще тільки 12 грудня (на 13 днів менше).
Різниця між юліанським та григоріанським календарями
Фото з сайту https://www.radiosvoboda.org/

А коли православна церква за юліанським календарем досягла свого 25 грудня, на календарі вже реальне 7 січня. Проблема в тому, що 7 січня в поточному календарі не відповідає астрономічно даті святкування Різдва через похибку календаря. От і виникає така неузгодженість світського та церковного календарів.
Новий та старий стиль календаря
Фото з сайту https://www.radiosvoboda.org/

Якщо церква продовжуватиме жити за старим календарем, то у 2101 році Різдво за юліанським календарем припадатиме вже на 8 січня григоріанського сучасного календаря.

Також при святкуванні Різдва згідно з юліанським календарем виникає суперечка між Різдвяним постом та святкуванням Нового року. В період, коли віряни мали б постувати, за григоріанським, тобто нашим цивільним повсякденним календарем, відзначається свято Нового року. А піст зміщується на другий план.

Напрошується висновок, що святкування Різдва, коли на календарі 25 грудня є правильно і астрономічно, і канонічно, натомість 7 січня – це лише данина традиції.

Що подивитись по темі


Наприкінці дуже раджу подивитись відео з каналу Світлотінь, що надихнуло мене на створення цього посту, а також відео з каналів українського історика Олександра Алфьорова, Єрудиція, Kozak UA:









Мої роздуми та висновки щодо дати святкування Різдва


Отже, коли святкувати та у що вірити кожен має право вирішувати самостійно. Хоча багато українців все більше дивляться у бік цивілізованого світу, церква не поспішає підтримувати таку ідею. На мою думку, коли ми орієнтуємось на григоріанський або новоюліанський календар, як більша частина православних церков у світі, то й культурно ми орієнтовані на європейську інтеграцію та Захід. Якщо ж фанатично триматимемось за застарілий юліанський (який, до речі, створено язичником Юлієм Цезарем), то продовжимо орієнтуватись на московію і перебуватимемо під руйнівним впливом "рускава міра", який сьогодні цілеспрямовано знищує українську націю та загрожує її існуванню.

Жити за застарілим неточним календарем, лише тому, що колись давно через відсутність альтернативи він був прийнятий церквою, досить дивно. А ще дивно те, що сучасні церкви мають онлайн-трансляції та рахунки в банках, а до удосконалення календаря досі не дозріли. Розумію, що традиції то доволі потужна штука. Але це не той випадок, коли необхідно всіма силами триматися за календар язичника Юлія Цезаря. От він точно не виступає головною ознакою християнської ідентичності.
Коли святкувати Різдво
Варто розуміти відмінність календарів. Перейти на новоюліанський чи григоріанський календар це вимога часу, середовища та здорового глузду. І це не зачіпає основ віри. Це питання традицій та культурного вибору. Це астрономічна проблема, яку необхідно виправляти. Але висновки робіть самостійно. Особисто я за адекватність календаря та його відповідність об’єктивним астрономічним реаліям. Такий перехід, на мій погляд, може суттєво посилити українську ідентичність на пострадянському просторі.

Немає коментарів:

Дописати коментар