30 жовтня 2017 р.

Чеське їдло: де поїсти в Празі

Поговоримо знову про їжу та ресторани? Сьогодні дізнаєтесь, чи вдалось мені спробувати справжню чеську кухню, чи смачне рисове морозиво, що то таке мітболи з Ікеа, наскільки гострим є куряче каррі, де в Празі скуштувати найсмачніший штрудель та взагалі що є національними чеськими стравами. Якщо цікаво, де поїсти в Празі, запрошую далі.

Де поїсти в Празі

Де поїсти в Празі


Potrefená Husa Hybernská
За рекомендацією однієї зі своїх улюблених youtube-блогерів Ані, заздалегідь забронювали столик в Potrefená Husa Hybernská:
Найкращий заклад з пивом Staropramen в Празі
Фото з мережі
Це фірмова мережа ресторанів празької пивоварні Staropramen. Тут більш сучасний інтер’єр, ніж в традиційних чеських пивних:
Сучасний інтер’єр Potrefená Husa Hybernská

Атмосфера дуже приємна, класний персонал, пиво шикарне (є 10, 11 і 12, де 10 - найлегше, а 12-ка має легку гірчинку), кухня теж на 5+. Обов'язково повернемось сюди знову!

Скуштувати тут Pečené vepřové koleno, тушковане в темному пиві з цибулею, овочами, спеціями та темним пивом, що подається з гострим соусом, свіжим хроном та імбирними огірками чилі. Хоча я свинину в звичайному житті не дуже люблю, ця страва просто must try: ніжна, не масна, пікантна та дуже ситна. Брали вепрево коліно на двох, виглядала страва так:
Pečené vepřové koleno - традиційна чеська страва

Ті, хто не вживають м’яса, обов’язково оцінять овочі на грилі (Grilovaná zelenina), що подається з оливковим тапенадом, руколою, артишоками та пармезаном.

Пиво тут коштує від 39 до 49 крон за 0,5 л, а рахунок на трьох склав 681 крону (€28,5).


Malý Buddha
В Маленький Будда ми зайшли після прогулянки Петршинським пагорбом. Тут на перший погляд непоказна вивіска, але антураж всередині відповідний назві:
Азіатська кухня в Празі - ресторан Malý Buddha

Всередині темно, а в якості освітлення - свічки на столиках. Атмосфера дуже розслаблююча. Порції величезні, їжа смачна, а меню дає великий вибір для вегетаріанців. Замовляли тут супи (креветковий, курячий та вегетаріанський з тофу), а також смажену локшину з овочами, овочеві спрінг роли та курку каррі з рисом. Справжнє каррі куштувала вперше. Це дуже, дуже-дуже гостра страва. Але мені сподобалось потім те відчуття змія Горинича в роті.

Пиво Гамбрінус непогане, але нічого особливого. Рахунок на трьох - 790 крон (€31,60). В цілому цікаве місце з азіатською кухнею та великим вибором страв для вегетаріанців.

Angelato
Якщо бажаєте спробувати найнезвичнішого та найсмачнішого морозива, то вам сюди, в Angelato:
Найсмачніше морозиво в Празі - Angelato

Інтер’єр тут дуже стильний, але через натовп та черги (які рухаються доволі швидко) я не встигла розгледіти його наживо. Тільки от щойно, на фото:
Фото з сайту angelato.cz

Приміщення маленьке, тому будьте готові ласувати морозивом “to go” або зачекати на столик. Черги хоч і рухаються доволі швидко, іноді все ж таки виходять аж на вулицю.

Таку різноманітність смаків морозива я досі ніде не бачила! Дивіться (фото збільшується за кліком):
Різновиди морозива Аngelato

Ми скуштували: рисове (на основі рисового пудингу з молоком з корицею, ваніллю та мускатним горіхом), лавандове, фісташкове, шоколадне з 72% какао-бобів, солону карамель та ванільне. Дві кульки коштують 75 крон, одна - здається, 40 крон.
Ціна морозива Аngelato

Рекомендую відвідати обов’язково! 🍦🍦🍦


IKEA restaurace
Ну їхати спеціально, щоб пообідати в IKEA, певно, не треба. Але якщо ви там будете, обов’язково скуштуйте відомі м’ясні кульки з підливою - Swedish Meatballs with cranberry sauce:
Swedish Meatballs with cranberry sauce

Мітболи дуже приємні на смак, зовсім не масні. А журавлинний соус додає особливу солодкість та пікантність, які перетворюють ці м'ясні кульки зі звичайних фрикадельок в соусі в дуже оригінальну і навіть вишукану страву. Коштують ці meatballs з картоплею 89 крон, а тортики, які теж доволі смачні, - 35-45 крон. Чек на двох (з пивом 0,3 та тортами) вийшов 320 крон.

Вечеряли ми майже завжди вдома. Закупи їжі робили в супермаркетах Billa та Albert, або купували бутерброди в Bageterie Boulevard та Ovocný Světozor. Останні рекомендувати не буду, бо вони там доволі звичайні (ціна приблизно 30 крон). Лише бутерброд з пастою із анчоусів запам’ятався. А от фаст-фуд Bageterie Boulevard можу порадити.


Bageterie Boulevard
Мережа закладів пропонує багети з різноманітними начинками. Нам сподобались багети Цезар, з лососем та багет під назвою Брюссель з курячим філе, голубим сиром, соусом барбекю та смаженою цибулею:
Багети в Bageterie Boulevard в Празі

Ціна багету була 79-89 крон в залежності від начинки.

Žižkovská štrúdlárna (Petr Šusta)
Є в Жижкові таке секретне місце, про яке навіть не всі місцеві знають. Це Жижковська штрудальня. Хазяїн невеличкої пекарні, що розмістилась в під'їзді звичайного панельного будинку, Петр Шуст пече найсмачніший штрудель в Празі.
Žižkovská štrúdlárna (Petr Šusta) - найсмачніший штрудель в Празі

Півкілограмовий вироб з яблуком, сиром або маком коштує 50 крон. Працює штрудальня в форматі take away. Із сиром нам сподобався найбільше. Зазирніть в сюди, коли будете прогулюватись Жижковом.

U Houdků
В цьому закладі було дуже смачне пиво - Pilsner Urquell Lezak, доволі непогана домашня їжа, дерев’яний інтер’єр повністю в стилі чеської пивної. Але обслуговування офіціантом трохи напідпитку, як на мене, було дещо нав’язливим. Плюс не сподобалось, що місцевим та туристам дають різні меню. Припускаю, що ціни там теж відрізняються. Та ще й “чек” виглядав ось так (це на трьох):
Чек в ресторації U Houdků в Празі

А, ще нюанс - система розрахунку. Підходить офіціант (той, що на підпитку) з товстим гаманцем і звідти одразу дає решту, за мінусом чайових. Для нас він запропонував чайові у розмірі 100 крон. Ну, не знаю, чи то нам так “пощастило” і насправді там не настільки некомфортно, як мені здалось, але рекомендувати цей заклад я все ж таки не буду.
U Houdků зі смачним пивом Pilsner Urquell Lezak


Ну звичайно ж ми мали скуштувати, як здавалось, чеський національний смаколик трдло, або трдельник, що продається майже не на кожному кроці. Але як виявилось, це насправді більше угорська традиційна випічка під назвою кюртошкалач.

Це дуже солодко, калорійно, але один раз спробувати можна. Ціна звичайного трдла  60 крон, з шоколадно-горіховою пастою - 70 крон, а з морозивом та збитими вершками - 100 крон:
Трдельник з шоколадно-горіховою пастою за 70 крон


Результати свого дослідження “їдло-місць” в Празі нанесла на мапу нижче. Можливо, ця інформація комусь стане у нагоді:


Чеська кухня дуже ситна, теж м’ясна, як і угорська. Але, як мені здалось, більше підлаштовується під туристів. Наприклад, вибір тих же ж вегетаріанських страв тут різноманітніший.

Зазвичай в меню можна побачити великий розділ Hotova jídla (Готове їдло). Це готова їжа обідньої пори: з 11 до 15-16 годин. Тобто, якщо ви хочете пообідати швидко та не чекати, то краще замовляти саме з цього розділу. Туди входять кілька видів супів і гарячих страв.

Безумовно, всі національні страви перепробувати нереально. На наступний раз залишила собі свічкову на сметані та смажений гермелін.

Svíčková na smetaně - це дуже м’яка яловича вирізка в сметанному та брусничному соусі, що подається з борошняними кнедликами, скибочкою лимона і збитими вершками. А Smažený hermelín - це смажений чеський сир гермелін, який трохи нагадує камамбер. Подається з брусничним соусом:
Чеська кухня - свічкова на сметані та смажений гермелін


Ось така вона, смачна Прага, де можна скуштувати не тільки національну чеську кухню, а ще й азіатську (Malý Buddha) та шведську (в IKEA)☺