16 жовтня 2017 р.

Угорська кухня. Де поїсти в Будапешті

Сьогодні торкнемося теми угорської кухні. Розкажу про національні страви, що з них ми встигли спробувати і які заклади харчування в Будапешті відвідали. Отже, до вашої уваги угорська кухня - де поїсти в Будапешті.

Національна угорська кухня. Де поїсти в Будапешті

Угорська кухня   

Національна кухня Угорщини дуже багата та своєрідна. Вона ґрунтується на м'ясі, цибулі та паприці. Певно, найвідоміша страва та кулінарний символ країни - це угорський гуляш (gulyás). В країнах пострадянського простору гуляшем заведено називати м'ясну засмажку, що подається з гарніром. А в Угорщині гуляш - це густий суп:  
Угорський гуляш - це густий суп із паприкою

Другою за популярністю угорською національною стравою є курячий паприкаш (paprikás csirke). Його готують частіше за все з курячої грудки або ніжки. Тут весь смак у великій кількості сметанного соусу, в якому тушкується курка, і в паприці, звичайно ж. Вона всюди, ну, окрім десертів☺ Тим соусом також поливають паприкаш при подачі. Зазвичай він подається із такими манесенькими галушками або з іншими макаронними виробами:
Курячий паприкаш з галушками

Угорське лечо (lecsó) - страву з цибулі, помідорів, паприки та ковбасок або курки - подають зазвичай з рисом чи галушками:
Угорське лечо з цибулі, помідорів, паприки та ковбасок або курки

Пьоркьольт (pörkölt) – це м'ясо, що тушкується з солодким перцем, паприкою, цибулею та часником. Подається із додаванням солодкого перцю, паприки, часнику і цибулі. Подають пьоркьольт з борошняними галушками або відварною картоплею чи пюре:
Пьоркьольт (pörkölt) – це м'ясо, що тушкується з солодким перцем, паприкою, цибулею та часником
Оскільки поруч Дунай, доцільно скуштувати страви з рибою, наприклад, халасле (halászlé) - це такий гострий суп з коропа із паприкою та томатним соусом:
Халасле (halászlé) - це гострий суп з коропа із паприкою та томатним соусом

Специфічна та оригінальна страва угорців - турош чуса (túrós csusza). От це точно поєднання непоєднуваного: локшина, кисломолочний сир, сметана і шкварки. Це може бути як основною стравою, так і специфічним десертом:
Турош чуса (túrós csusza) - поєднання локшини, кисломолочного сиру, сметани і шкварок

Угорський паштет з овечого сиру і різних прянощів називається корозот (körözött). Сюди може додаватись цибуля, звична паприка, кмин,  анчоуси, сардини, каперси, гірчиця. Часто розтирається ця суміш із додаванням пива:
Корозот (körözött) - угорський паштет з овечого сиру і різних прянощів

Лангош (lángos) - це типовий угорський фаст-фуд. Це такий дріжджовий коржик, щедро обсмажений в олії (фритюр), а зверху якась начинка, найчастіше тертий сир, часник, сметана:
Лангош (lángos) - це типовий угорський фаст-фуд

З десертів я скуштувала шомлой галушка (somlói galuska). Це шматочки бісквіта із заварним кремом, збитими вершками та сиропом. Виглядає, чесно кажучи, як якесь дивне місиво. Але насправді дуже смачний і ніжний десерт. Схоже чимось за смаком на тірамісу:
Шомлой галушка (somlói galuska) - шматочки бісквіта із заварним кремом, збитими вершками та сиропом

Також рекомендують спробувати традиційне угорське тістечко Кримеш (Krémes). Це два-три шари листкового тіста, а між ними товстий-товстий шар заварного крему:
Традиційне угорське тістечко Кримеш (Krémes)

Вуличним смаколиком є кюртошкалач (kürtőskalács). Це циліндровий трансильванський пиріг, який готують на відкритому вогні та посипають товченим горіхом, маком або просто цукром:
Вуличний смаколик кюртошкалач (kürtőskalács)

Куштували смачну спеціальну пасту, що намазують на хліб, під назвою vajkrem. Для її приготування змішується кисломолочний сир з вершковим маслом та додаються різні смакові додатки (паприка, кріп і т.ін.). Таку пасту можна купити в будь-якому продуктовому магазині або в мережі Lidl, SPAR, Tesco, Penny, CBA, Aldi. Ми пробували двох різних виробників. Та, що зліва, здалась ніжнішою:
Угорська спеціальна паста, що намазується на хліб, - vajkrem
Спробували також біле токайське вино. Воно легке, смачне і трошки пряне. На жаль, не пам'ятаю виробника, але ціна за пляшку була 699 форинтів.
А от звичайну негазовану воду в Будапешті важкувато було знайти, бо тут п'ють ту, що біжить з крану.


Де поїсти в Будапешті

Розкажу про заклади, яки ми відвідали під час перебування в Будапешті.


Hummus bar

Hummus bar в Будапешті

Це єврейська мережа. Тут доволі великі порції, смачний фалафель, а хумус наче домашній. Дуже сподобались гострі соуси. А от куряче філе виявилось не смачним та сухим, хоча кебаб був нічого. Отже, м’ясні страви тут нічого особливого, а вегетаріанські - достойні. Рахунок на трьох склав 6340 форинтів. Фрагменти меню (збільшуються за кліком):

Фрагмент меню Hummus bar в Будапешті

Pozsonyi Kisvendéglő  


Чесно кажучи, я не знаю, як прочитати цю назву. Тут просто гігантське меню, завжди повно людей (тому краще бронювати столик заздалегідь) і приємна атмосфера якогось пабу. Інтер'єр дуже простий, а скатертини в клітинку додають затишку. Нам дуже сподобалось як обслуговування, так і їжа, хоча готували страви довгенько. Можливо, через вечір і купу народу.
Угорський ресторанчик Pozsonyi Kisvendéglő

Оскільки ми прийшли сюди ввечері та ще й без броні, все, звичайно ж, було зайнято. Але нам пощастило і офіціантка запропонувала столик, який ми мали звільнити за годину-півтори (бо він був заброньований).

Куштувала тут смаженого коропа. Він дуже смачний, а порція величезна:

Смажений короп в Pozsonyi Kisvendéglő

Рекомендую тут спробувати смажений сир та салат з капусти - неймовірно смачно! Гуляш наче теж непоганий, але не “вау”. Рахунок на трьох - 8250 форинтів. Приймають тільки готівку.

Меню Pozsonyi Kisvendéglő

Майже не забула! Ми стали свідками того, як місцеві приходили сюди та купували їжу із собою. Їм так мило все запаковували в баночки, наче їжа від бабусі, яку вона завжди пакує із собою. Отже, Pozsonyi Kisvendéglő обов'язково треба відвідати, бо місцеві жителі ж знають, де їжу купувати ☺

Fortuna Önkiszolgáló Étterem


Біля Собору святого Матяша в районі Будайського замку знаходиться ресторан самообслуговування під назвою Fortuna.
Вхід в Fortuna Önkiszolgáló Étterem

Тут майже радянські інтер'єри, сюди приводять дітлахів на обід (певно, зі школи) і тут великі порції. Працює з 11.30. Краще приходити до 12, бо є вірогідність, що все з’їдять, адже страви готуються в певній кількості:
Радянський інтер'єр Fortuna Önkiszolgáló Étterem
 
Мій обід із курячим паприкашем виглядав ось так:
Курячий паприкаш в Fortuna Önkiszolgáló Étterem

Непогана курка, а ці манюньки-галушки просто чудові і класно доповнюють всю страву.  
Обід на трьох з напоями (імбирний ель тут дуже смачний), салатами та основними стравами вийшов на 6250 форинтів. А, ще й тістечко було, але воно не смачне зовсім.

В цілому непогано, але не прямо таки дешево, як писали (на кшталт, “тут комплексні обіди з трьох страв за €3”). Хоча місце поруч доволі туристичне, тому, можливо, порівняно зі всіма іншими закладами неподалік, тут й дешево, не знаю.  

Меню висить на стіні, чеків не дають, а персонал на роздачі дуже старається розмовляти англійською:
Меню Fortuna Önkiszolgáló Étterem

Отже, якщо шукаєте просту та доволі смачну їжу в Буді, рекомендую зазирнути. Але їхати туди спеціально знову я б не стала.

Zöld Küllő Városliget


Літня кафешка в парку Варошлигет. Зупинялись тут перепочити. Ціни трохи вищі за середні, а пиво таке собі. Не варто очікувати чогось суперського. Вибір їжі теж не вразив:
Меню Zöld Küllő Városliget


Cafe Intenzo Restaurant

Cafe Intenzo в Будапешті

Цей заклад багато хто позиціює як найкращий ресторан з угорською кухнею і дуже класною атмосферою та обслуговуванням. Але я так не думаю. Так, гуляш тут смачний, дуже пряний та гострий, непоганий томатний суп із моцарелою та смачний десерт шомлой галушка. Але той же паприкаш або багет - нічого особливого, а ціни вищі за середні:

Меню Cafe Intenzo Restaurant

Рахунок на трьох склав 9500 форинтів, з урахуванням 10% за обслуговування. На  мій погляд, співвідношення “смак/ціна” тут не зовсім адекватне.


Drum Cafe and Diner

Drum Cafe Café and Diner в Будапешті

Тут несмачно. Але заклад залишив приємні емоції через особливу атмосферу і специфічне обслуговування. Дуже цікавий персонал, з гумором. Помітно, що все, що вони роблять їм в кайф. Офіціанти здебільшого були “в віці”, але бігали як заведені, бо людей було повно, а деякі навіть чекали на вулиці, доки з’явиться вільний столик.

Через ту біганину, вони забули принести другу страву із комплексного меню. А коли розібрались, то в якості вибачення презентували нам по келиху пива за рахунок закладу.

Інтер’єр простий, а на стіні можна побачити такий веселий допис:
Час роботи Drum Cafe and Diner в Будапешті

Взагалі, тут товстезне меню з малюнками, доволі бюджетні ціни та великі порції. Але, як я сказала, їжа ну не смачна:

Меню в Drum Cafe Café and Diner

Рахунок на трьох склав 8310 форинтів. І сюди вже входить плата за обслуговування - 12%. Поки це найбільший відсоток, який я зустрічала в Будапешті.

For Sale Pub

Відгук про For Sale Pub в Будапешті

Про цей заклад в Будапешті знає кожен, хто дивився “Орел та Решка”. Ми туди пішли, бо це майже не єдиний заклад в центрі, який працював після опівночі (ну, окрім руїн-пабів в єврейському кварталі). Кухня вже, здається, не працювала, тому ми пили пиво з арахісом. Арахіс - то одна з фішок пабу. Він стоїть в великих кошиках на кожному столі і є безкоштовним та безлімітним. Їж, скільки влізе, а шкарлупу з нього треба кидати прямо на підлогу, яка встелена соломою і шаром з тих самих шкарлупок:
Безкоштовний арахіс в For Sale Pub

Другою особливістю закладу For Sale Pub купи записочок, які чіпляють на стіни та стелю відвідувачі. Це подяки, побажання, зауваження і таке інше. Разом зі свічками на столиках все це створює вигляд якоїсь печери.

Кажуть, що тут найсмачніший гуляш в Будапешті (хоча зустрічала відгуки, що він доволі рідкий тут, на любителів), а порції не просто величезні, а дуже величезні. Наприклад, той гуляш приносять у дволітровій каструлі і дійсно його можна розділити на двох чи на трьох.

Як на мене, це дуже переоцінене туристичне місце. Ціни на їжу завищені, алкоголь дуже дорогий Наприклад, келих пива коштує близько 100 гривень. Приймають тільки готівку.

Що цікаво, сайту у закладу немає, і знайти меню у вільному доступі нереально. Але воно там товстелезне. До речі, на foursquare останнім часом почали писати про доволі грубе та непривітне обслуговування. Заклад має свій колорит, але особисто я його фанатом не стану і вдруге сюди навряд чи прийду.

Отже, якщо шукаєте, де можна бюджетно поїсти в Будапешті, можна зазирнути або в Fortuna Önkiszolgáló Étterem в Буді, або в Drum Cafe. Любителі трохи пафосних закладів з претензією на елегантність певно оцінять Cafe Intenzo, а фанати “Орла та решки” - паб For Sale. Непогану вегетаріанську їжу можна скуштувати в Hummus bar. Особисто я із задоволенням ще раз відвідала б Pozsonyi Kisvendéglő.

У якості висновків можу сказати, що в Будапешті порції їжі доволі великі, тому не поспішайте замовляти “і перше, і друге, і третє і компот” одразу. Іноді справді важко все подолати. Краще або беріть одну страву на двох, щоб спробувати більше різних блюд, або поступово замовляйте.
Нам не траплялись смачні салати типу “Цезар” чи “Грецький”. Взагалі читала багато відгуків, що салати тут всюди не дуже. Хоча звичайний салатик з капусти в Pozsonyi Kisvendéglő був дуже смачним.

Перед тим, як їхати у відпустку, ми провели величезний research та дослідили купу відгуків та рекомендацій де поїсти в Будапешті. Результати цього дослідження нанесено на мапу нижче. Зелений колір позначок у закладів, які мають більше позитивних відгуків, а жовті - нейтральних. По можливості туди ж додавала і прямий лінк на меню:


Якщо будуть питання, із задоволенням відповім у коментарях ☺