25 жовтня 2017 р.

Прогулянки столицею Чехії. Що подивитись в Празі

Продовжую розповідати про нашу подорож. Сьогодні - це загадкова Прага. Розкажу про наші маршрути в цьому старовинному та трошки містичному місті. Отже, що подивитись в Празі.
Що подивитись в Празі

День 1. Карлів міст, Празький Град, Мала страна

В Прагу ми приїхали з Будапешта дуже рано, о 6-30 вже були на автовокзалі Флоренц, куди нас примчав автобус RegioJet. Оскільки заселитись в квартиру можна було тільки з 8 ранку, ми вирішили пробігтись до Карлового моста:
На Карлів міст краще приходити рано вранці

Незважаючи на таку рань та температуру повітря близько 6 градусів, тут все одно були туристи і навіть весільні азіатські фотосесії! Чого не зробиш, щоб отримати фото без натовпу:
Карлів міст - це одна зі знакових пам'яток Праги

Карлів міст - це одна зі знакових пам'яток Праги. По ньому проходить Королівський шлях, яким чеські правителі їхали на коронацію. Якщо є бажання пройти слідом за королями, я намалювала для вас маршрут Královská cesta:


Рано вранці з густим туманом та мрякою величні скульптури Карлового моста та готична Староміська мостова вежа виглядали ну дуже містично:
Староміська мостова вежа та Карлів міст

Щоб побачити Прагу зверху, вдень ми вирушили до Петршинської вежі, яка розташована на однойменному пагорбі на лівому березі Влтави і трохи нагадує Ейфелеву вежу. Ось такий панорамний вид на Прагу з висоти майже 400 метрів над рівнем моря:
Петршинська вежа - маленька копія Ейфелевої вежі

Вхід на вежу коштує 150 крон. Людей тут дуже багато, тому будьте готові до шаленого натовпу і невеликого розгойдування самої вежі. Але воно того варте:
Празький Град з Петршинської вежі

В Празькому Граді знаходиться головна чеська святиня - Собор святого Віта. Саме тут відбувались коронації всіх чеських королів, а в стінах собору донині поховані всі члени королівських сімей:
Собор святого Віта в Празі

Будівництво Собору святого Віта тривало понад  п'ятсот років, а висота його стін порівнюється з дев'ятиповерховим будинком. Також тут можна побачити вікно-троянду діаметром понад 10 метрів. Здається, це вікно найбільше в світі серед подібних:
Вікно-троянда Собору святого Віта

Відомий собор і своїми чудовими вітражами. Все це дуже вражає:
Вітражі в Соборі святого Віта

Зі Старих сходів (Staré zámecké schody) також відкривається чудовий вид на дахи Праги:
Дахи Праги зі Старих сходів

Далі ми спустились до Валдштейнського палацу, де сьогодні засідає Сенат Чехії:
Валдштейнський палац, де засідає Сенат Чехії

Тут знаходиться неймовірно красивий парк в стилі бароко (Valdštejnská zahrada), повно бронзових скульптур античних богів, є ставок з прозорою водичкою та золотими рибками, стіна зі штучними сталагмітами та сталактитами:
Штучні сталагміти та сталактити в Валдштейнському парку

Сад не є туристичним об'єктом, але він відкритий для відвідувачів з квітня по жовтень. Вхід сюди безкоштовний і я наполегливо рекомендую відвідати Валдштейнський парк:
Вхід у Валдштейнський парк безкоштовний

Прага також цікава своїми оригінальними вуличними скульптурами. Наприклад, скульптурою-фонтаном Pissing Men, які пісяють на мапу Чехії:


Також в Празі є стіна Леннона із яскравими графіті:
Яскраве графіті на стіні Леннона в Празі

Дуже раджу прогулятись на острів Кампа. Тут надзвичайно приємно гуляти, а також можна побачити трошки Венеції:
Острів Кампа нагадує Венецію

День 2. IKEA Černý Most, Старе Мєсто

Не питайте, чого нас понесло в Ікеа (на те були об’єктивні причини). Але я залишилась дуже задоволеною цим незапланованим візитом. Ох, як шкода, що у нас поки немає такого магазину.

Після смачного обіду в Ікеа (детальніше розповім в наступному пості про їжу), ми вирушили в історичний квартал Праги - Старе Місто (Staré město).
Староміська площа - історичний квартал Праги

Його серцем є Староміська площа (Staroměstské náměstí), яку обрамляють будівлі в самих різних стилях: готичний Тинський храм, бароковий собор Святого Мікулаша і видатний приклад празького рококо - Палац Кінских.
Готичний Тинський храм на Староміській площі

Магія Праги перетворює всю цю архітектурну мішанину в єдиний неперевершений ансамбль. Також на Староміській площі знаходиться вежа з празькими курантами - астрономічним годинником Орлой. На моєму фото вони трошки в “ремонті по боках”. Але все одно тут щогодини розігрується ціла вистава в тих віконечках зверху:
Празькі куранти - астрономічний годинник Орлой

Також на цій площі ми десь на годину залипли перед вуличним музикантом, який виконував будь-які музичні бажання - Metallica, Клод Дебюссі, Вальс квітів з балету Лускунчик і багато чого іншого:




Гуляючи вуличками старого міста випадково побачили ще одного креативного товариша, що грав на бокалах:

Старі празькі вулички просто зачаровують, ними можна блукати нескінченно:
Ранкові празьки вулички

День 3. Жижков - Нове Мєсто- Вацлавська площа

Щоб потрапити на Празьку телевежу аби побачити прекрасну Прагу з іншого боку, ніж в перший день, нам довелось пройти по пішохідному тунелю Карлін-Жижков, який проходить крізь пагорб Вітков:
Пішохідний тунель в Празі

На пагорбі знаходиться Вітков парк, Національний пам’ятник та відкриваються чудові краєвиди на Прагу:
Вітков парк та Національний пам’ятник

Празька (або Жижковська) телевежа - це дуже цікава споруда, по якій “повзають” гігантські скульптури немовлят. Ця композиція називається Miminka, а її автор - чеський скульптор David Černý:
Празька телевежа та композиція Miminka

Вхід на оглядовий майданчик Жижковської телевежі - 230 крон. Ця ціна повністю виправдовує той неперевершений вид на місто з висоти 93 метри:
Прага з висоти 93 метри



Одним з найбільших міських майданів у світі є Вацлавська площа (Václavské náměstí), яка скоріше нагадує широкий бульвар завдовжки майже кілометр. Цю площу порівнюють з Єлисейськими полями. І мені здається, що це більше схоже на правду, ніж порівняння з ними проспекту Андраші в Будапешті.
Вацлавська площа одна з найбільших в світі

Тут дуже цікаві фасади будинків, практично кожен з них то витвір мистецтва. Тут і розкіш, і величність. Посеред Вацлавської площі також розташувалось сучасне креативне мистецтво. Наприклад, "Grow from the inside" by Radek Smétak або людино-кінь з кубиками пресу:
Grow from the inside by Radek Smétak на Вацлавській площі

Гуляти Прагою дуже приємно навіть без карти, просто не замислюючись, куди тебе приведе наступна вуличка. Цікаво, що в Празі використовується подвійна нумерація будинків. На червоній табличці стоїть старий, кадастровий номер будинку всередині певного району, на синій (зазвичай це менше за значенням число) - звичний нам порядковий номер на своєму боці вулиці. Назви вулиць при цьому вказуються тільки на перехрестях:
Подвійна нумерація будинків в Празі

Також в Празі добре розвинена система міського транспорту. Вона складається з метрополітену, автобусних і трамвайних маршрутів, фунікулера, що працюють чітко за розкладом. Тут існує єдиний проїзний документ, який діє у всіх видах транспорту. За одним квитком можна здійснювати пересадки з одного виду транспорту на інший, дотримуючись умови, що поїздка укладається в час дії квитка. Квиток на 30 хвилин коштує 24 крони, на 90 хвилин - 32 крони, на добу - 110 крон. Купити можна в автоматах жовтого кольору біля зупинок, на станціях метро (але переважна більшість з них приймає лише монети, що не завжди зручно), або в інформаційних центрах.
При вході в транспорт квиток потрібно прокомпостувати, засунувши в пристрій за стрілочкою:
Квиток на 90 хвилин в Празі на всі види транспорту коштує 32 крони

Пристрій віддрукує час початку вашої поїздки. Копмостувати квитки треба один раз - це набагато зручніше, як на мене, ніж система в Будапешті.

Майже не забула! Рекомендую зазирнути в інфоцентр та взяти там безкоштовну мапу-путівник від місцевих, яка називається USE-IT і виглядає ось так:
Мапа USE-IT, яку безкоштовно можна взяти в туристичному центрі

Мапи розробляються молодими місцевими жителями та не є комерційними. Вони безкоштовні й актуальні. Тут багато корисних порад та незвичайних празьких місць. Нижче на своїй мапі, де я позначила цікаві місця Праги, відмічено й цей інфоцентр:

Прага чарівна: стара бруківка, газові ліхтарі, черепичні дахи, величезна кількість парків. Тут на кожному кроці відчувається старовина та велич, а сучасна міська культура неймовірно органічно підлаштовується під такий неспішний уклад.

Величні будинки Праги
💕💕💕