11 листопада 2018 р.

Почни з головного: 1 простий закон успіху

Навколишній світ надає сьогодні нескінченні перспективи. Це дуже круто, чи не так? Але також це може і бентежити: сучасність щодня постачає нам таку кількість інформації та вимагає прийняття такої кількості різноманітних рішень, для яких нашим пращурам могло знадобитись ціле життя. Буває, що постійний поспіх часто супроводжується болісним відчуттям, що реалізується занадто мало з тієї кількості справ, за які ми беремося. Знайоме?

Сьогодні хочу поділитись найважливішими думками із книги The ONE Thing by Gary Keller, Jay Papasan (у російському перекладі - “Начни с главного!..” авторства Гері Келлера та Джея Папазана, рекомендацію якої отримала від одного зі своїх улюблених блогерів Насті Кей. Цей бестселлер має замінити всі книжки щодо тайм-менеджменту та показати найкоротший шлях до досягнення власних цілей. Ну що ж, подивимось… Готові до лонгріда?

Огляд книги Гері Келлера The ONE Thing за рекомендацією Насті Кей

Гері Келлер каже, що він був найуспішнішим тоді, коли зосереджувався на єдиній справі. А як тільки у фокус потрапляло щось ще, результати виходили так собі. Тобто, головним може бути тільки щось одне. Становище ускладнюється тим, що з віком накопичується все більше і більше справ, які, як нам здається, мають бути зроблені. Ми перевантажені, перенапружені і занадто багато залишаємо за собою. Тут завжди варто пам’ятати правило: “Багато речей можуть бути важливими, але головною - тільки одна річ”.

Це твердження просто blow my mind! Мені важко було прийняти його. Але як тільки я повірила в те, що дійсно, багато речей важливі, але головна - тільки одна, той стресс та постійне звинувачення себе, що я всього не встигаю, поступово почали слабшати. Це справді дуже важливо визначити, що є тією найголовнішою справою і пріоритезувати саме її.

Важливо постійно ставити собі запитання: “Яку одну річ я можу зробити, щоб все інше стало простішим або й зовсім непотрібним?”.

Gary-W-Keller-What-s-the-ONE-Thing-you-can-do

Автор пропонує при плануванні свого дня ставити вузьконаправлене питання: “Що є моя ОДНА річ прямо зараз?”. Це зосереджує на найважливіших робочих завданнях і допомагає визначити “цільове зусилля”», щоб зробити робочий тиждень максимально ефективним. Таке собі “цілепокладання на зараз”, щоб навчити свою свідомість пов'язувати між собою цілі в часі, щоб мислити масштабно, але цілеспрямовано.

Автор рекомендує виділяти один 4-годинний часовий блок на день для своєї The ONE Thing: “Поки я не зроблю мою ОДНУ річ, все інше мене тільки відволікає”.

Варто пам’ятати, що відпочивати так само важливо, як і працювати. Чому найуспішніші люди починають свій рік з планування свого вільного від роботи часу? Бо вони знають, що такий час є необхідним і вони можуть собі це дозволити.

Якщо бажаєте досягти успіху, почніть з того, щоб подбати про час, потрібний для відновлення сил і власного задоволення. Відпочивайте. Плануйте собі довгі вихідні і відпустки та використовуйте їх. Після відпочинку ви працюватимете продуктивніше. Для правильного функціонування всі потребують паузи, і ви не виняток.

відпочивати так само важливо, як і працювати

Є успішні люди, які майже не відпочивають. Але вони не мають бути прикладом, бо досягають такі люди успіху попри те, що не відпочивають і не відновлюються, а не завдяки цьому.


Важливі думки з книги The ONE Thing

  • Видатний успіх - це послідовність подій, а не їхня одночасність.
  • Результати, які ми отримуємо, залежать від нашої здатності розставляти пріоритети та продуктивно працювати.
  • Думки живлять дії, а дії визначають результат.
  • Дослідження починається з вивчення досвіду інших. Порівняльний аналіз кращих зразків і виявлення тенденції - найкращий вибір.
  • Навіть коли ви знаходитесь на вірному шляху, вас переїдуть, якщо ви просто будете на ньому сидіти. Вілл Роджерс
  • Життя полягає не в тому, щоб знайти себе. Життя полягає в тому, щоб створити себе. Джордж Бернард Шоу
  • Доля залежить від наших рішень, а життя визначається вибором.
  • Діккенс вважав призначення комбінацією того, до чого ми прагнемо, і того, що є для нас важливим. Він пропонував розглядати життя як серію пов'язаних рішень, в яких призначення розставляє наші пріоритети, а пріоритети визначають продуктивність наших дій.
  • Існує п'ять факторів щастя: позитивні емоції і задоволення, досягнення, людські зв'язки, залученість і сенс. На його автора головними є залученість і сенс.
  • Рецепт видатних успіхів полягає в усвідомленні того, що є для нас головним, а також у відповідних повсякденних діях.
  • Чим більш віддалена за часом майбутня винагорода, тим менша мотивація до її отримання.
  • Ті, хто візуалізують процес, показують кращу сукупність результатів, ніж ті, хто візуалізують результат.
  • Продуктивність - це не про те, що треба працювати більше за всіх, шукати собі заняття або сидіти до пізньої ночі. Продуктивність - це про пріоритети, планування і рішучу відмову від марної трати часу.
  • Люди досягають видатних результатів не тому, що вони витрачають на це більше часу. Їм це вдається, тому що вони встигають зробити більше за такий же час.
  • Виділити час - одна справа, продуктивно використовувати його - зовсім інше.
  • Оскільки завжди є наступний, більш високий рівень майстерності, досконалість насправді означає, що ви - майстер того, що вам відомо, і учень в тому, що вам поки що невідомо.
  • Майстерність найбільше залежить від витраченого на її придбання часу. Як одного разу сказав Мікеланджело, “якщо б люди знали, якою важкою працею далося мені моє вміння, вони не знаходили б в ньому нічого видатного”.
  • Сфокусуватися - це означає вирішити, чим ви не будете займатися. Джон Кармак.
  • Життя може бути гідним в багатьох сенсах. Але перш за все - це життя, в якому немає місця жалю.
Закінчується книга запитанням, яке автор пропонує собі поставити: “Що є ОДНА річ, яку я можу зробити прямо зараз, щоб почати використовувати в своєму житті принцип ОДНІЄЇ речі і, таким чином, зробити все інше більш простим або взагалі непотрібним?”.

На цьому поки що все. Про 6 Міфів, які заважають досягти успіху та 4 злодія продуктивності, які також згадуються в книзі, можна прочитати в наступних постах (бо дуже вже лонгрідний лонгрід вийшов би).

Відео Насті Кей, де вона розповідає про книгу The ONE Thing:



Немає коментарів:

Дописати коментар