13 листопада 2018 р.

6 міфів, які заважають досягти успіху

В книзі The ONE Thing (про яку мова йшла в минулому пості) також згруповані основні міфи, що певною мірою заважають досягати успіху. Міфи то взагалі коварна штука, бо вони оточують нас настільки щільно, що ми поступово звикаємо до них і починаємо приймати їх за правду. А потім ще й засновуємо на них свої рішення. Отже, 6 міфів, які заважають досягти успіху.

6 Міфів, які заважають досягти успіху

Міф 1. Все є однаково важливим

Автор пропонує перелік справ трансформувати в перелік досягнень, виділивши те, що необхідно зробити і відкинувши те, що можна зробити:

Перелік справ краще трансформувати в перелік досягнень

Мені сподобався принцип “екстремального Парето”: спочатку ми виділяємо 20% справ, а потім виділяємо найважлівише і серед цих 20%. Виходить такий собі Парето, який прагне екстремуму. Це спонукає мислити масштабно й водночас вузьконаправлено, бо успіх полягає не в тому, щоб зі списку справ викреслити все до єдиного. Справи нерівнозначні з точки зору їх впливу на успіх і займатися потрібно тільки тим, що є найбільш важливим.

Міф 2. Мультизадачність

Нам здається, що потрібно зробити дуже багато впродовж часу, який у нас є. Кожен раз, намагаючись займатися двома або більше справами одночасно, ми просто ділимо свою увагу і знижуємо свою вимогливість до результатів кожного з процесів. Про мультитаскінг та його вплив на продуктивність також дуже цікаво написано в книзі Деніела Гоулмана “Фокус” та у Кела Ньюпорта Deep Work.

Myth: Multitasking gets more done

Міф 3. Дисципліна

Ключ до успіху в тому, щоб визначити правильний навик або звичку і використовувати необхідну кількість дисципліни, щоб оволодіти ними. Це вся дисципліна, яка потрібна. Коли потрібні звички стануть частиною життя, у вас просто буде щось, що постійно працює на вас. Звички насправді спрощують та полегшують життя.

Тут хочу підкреслити, що навички та звички потребують набагато більше сил та енергії саме на стадії свого формування. Коли новий вид поведінки стає звичним, його підтримка вимагає набагато менше дисципліни. Також варто пам'ятати, що для формування нової звички потрібно в середньому 66 днів.

Роль дисципліни для успіху

Важливо формувати навички по черзі, бо успіх приходить послідовно, а не одночасно. Тому слід Вибірково використовувати силу дисципліни для створення правильних звичок і навичок. Про формування звичок більш детально можна прочитати в пості Сила Звички.

Міф 4. Сила волі завжди до наших послуг

Сила волі - це як індикатор заряду батареї на смартфоні. Кожного ранку ми починаємо з повного заряду. Впродовж дня з кожним використанням вона скорочується і рішучість поступово падає. Сила волі - це обмежений, хоча й поновлюваний ресурс. Кожен прояв волі створює можливість виграшу в даний момент, який загрожує програшем пізніше. Саме тому після важкого робочого дня ваша дієта може стати жертвою спокуси натрісткатися смаколиків перед сном.

Сила волі - це обмежений, хоча й поновлюваний ресурс

Зрозуміло, що обмежені ресурси слід витрачати економно, але зазвичай ми не помічаємо, що сила волі - один з таких ресурсів. Ми поводимося так, ніби запаси волі невичерпні. В результаті ми не розглядаємо її як ресурс, який потребує розумного використання, на зразок кількості їжі або часу сну. Чим більше ми використовуємо свій розум, тим менше розумових сил у нас залишається. Як і м'язи, сила волі втомлюється і потребує відпочинку.

Сила волі має використовуватись розумно.

Міф 5. Упорядковане життя

Абсолютна рівновага недосяжна. Те, що здається станом рівноваги, насправді є процесом врівноваження. Автор пропонує відмовитись від поняття “збалансоване життя”, бо на його думку, такого не існує, а ідея рівноваги - це не більше, ніж ідея.

Бажання досягти балансу цілком зрозуміло. Але намагаючись приділяти рівну увагу всьому, ми обділяємо кожну справу, не даючи їм належне. Іноді це нормально, а іноді ні. Насправді, розуміння того, коли варто дотримуватися середини, а коли потрібно йти до межі, - це дійсне джерело мудрості. Саме такий розподіл свого часу дозволяє досягти видатних результатів.

Бажання досягти балансу між роботою та життям
Коли ми зосереджені на чомусь дійсно важливому, щось завжди залишається за кадром. Незалежно від старань, завжди щось залишається невиконаним. І це нормально! Намагатися зробити все - це чисте безумство. Незавершені справи - обов'язковий побічний ефект видатних досягнень.

Професійний успіх не так уже й залежить від переробок - набагато важливіше фокус на найважливішому. Щоб отримати видатний результат, треба вибрати найважливіший напрям і віддати роботі над ним стільки часу, скільки буде потрібно. Це означає відсутність будь-якого балансу щодо інших робочих завдань, до яких звертаються лише час від часу, щоб врівноважувати головну. В особистому житті не можна пускати на самоплив нічого. У професійному житті - це обов'язкова вимога.

Чи можна досягти балансу в житті?

Питання рівноваги насправді є питанням вибору пріоритетів. Спробуйте замінити в своєму лексиконі слово “баланс” на “пріоритезація”.

Міф 6. Велике - це погано

Не бійтеся великого. Бійтеся посередності. Бійтеся марної праці. Бійтеся ненаповненого до країв життя. Відчуваючи страх перед величчю, ми свідомо чи несвідомо протидіємо його досягненню або схиляємося до менших результатів.

Якщо сміливість полягає не в безстрашності, а в умінні долати страх, то масштабне мислення - це не відсутність сумнівів, а їх подолання. Не бійтеся помилок. Розглядайте їх як частину пізнання та прагніть повністю розкрити свій потенціал.

Масштабне мислення - це не відсутність сумнівів, а їх подолання


Особисто я стала жертвою 4 та 5 міфів. Книга The ONE Thing дозволила мені поглянути на деякі речі трохи з іншого боку, та змусила дещо відпустити те напруження, що виникало через постійне намагання досягти балансу у всьому одночасно.

В наступному пості розглянемо чотириьох злодіїв продуктивності. Stay tuned!

Немає коментарів:

Дописати коментар