Якщо ви з якихось причин не вживаєте свинину, а курка чи індичка вже трохи набридли, рекомендую звернути увагу на нежирні частини яловичини. Раніше я додавала рецепт м’ясного гуляша, який можна приготувати з яловичини. Сьогодні поділюсь простим рецептом запеченої яловичини та класичним бефстроганов. За цими рецептами яловичина виходить соковита та м’яка.
Рецепт запеченої яловичини
За допомогою метода спроб та помилок я дійшла висновку, що для запікання найкраще підходить шмат яловичого окосту.
Для приготування м’яса візьміть:
Приготування:
І зауваження перевіреного кухаря Оксани Путан: в класичний рецепт бефстроганов гриби та томат не додають.
Отже, на 2 порції нам знадобиться:
Enjoy!
Для приготування м’яса візьміть:
- яловичину - 1 кг
- оливкову олію - 3-5 ст.л.
- гірчицю - 2 ч.л.
- мед - 1,5 ч.л.
- базилік - 1 ст.л.
- паприку, червоний та чорний перець - по 0,5-1 ч.л.
- сіль за смаком
- фольгу для запікання
Приготування:
- М’ясо необхідно добре промити та ретельно просушити паперовим рушником.
- Змішати спеції, приправи та прянощі (якщо забули, чим вони відрізняються, раджу зазирнути на сторінку з оглядом книги Єви Пунш).
- Добре змастити яловичину сумішшю з усіх боків та залишити на годину-півтори, щоб м’ясо добре просочилось нашим маринадом.
- Загорнути м’ясо у фольгу так, щоб не витікла жодна крапля соку. Конверт з фольги має бути герметичним, це важливо!
- Відправити у розігріту заздалегідь до 220°С духовку. Через 15 хвилин зменшити температуру до 200°С та запікати ще приблизно 1,5 години. Взагалі, я не дуже люблю всі ці "приблизно", тому при запіканні м’яса користуюсь кулінарним термометром.
- Якщо бажаєте отримати скоринку, в кінці приготування необхідно розгорнути фольгу та відправити яловичину знову в духовку на 5-10 хвилин.
- Готове м’ясо достаємо з духовки, знову накриваємо фольгою та залишаємо ще на 10 хвилин перед тим, як нарізати нашу запечену яловичину до столу.
Рецепт Бефстроганов
Бефстроганов готується також дуже швидко. Рецепт дається спеціально на 2 порції, бо якщо одночасно готувати більше, м’ясо на пательні дає сік і починає тушкуватись. А нам необхідно його підсмажити.І зауваження перевіреного кухаря Оксани Путан: в класичний рецепт бефстроганов гриби та томат не додають.
Отже, на 2 порції нам знадобиться:
- 300 г філе яловичини
- 2 невеличкі цибулини (приблизно 100-150 гр)
- 3 ст.л. рослинної олії
- 400 мл 20%-х вершків (я інколи замінюю вершки сметаною)
- ⅓ ч.л. солі
- ⅓ ч.л. меленого чорного перцю
- Яловичину необхідно порізати на частини, накрити плівкою та добре відбити. Плівкою краще не нехтувати, бо інакше молоток прилипатиме до м’яса та просто розірве його.
- Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями, викладаємо на пательню, додаємо олію та смажимо 5 хвилин, періодично помішуючи.
- Тим часом відбите м’ясо нарізаємо довгими та тонкими смужками, додаємо його до цибулі. Підсолюємо та добре розмішуємо.
- Смажимо доки яловичина не змінить колір, плюс ще 3 хвилини. Не забувайте періодично розмішувати м’ясо.
- Коли рідина повністю зникне, додаємо вершки та ще раз добре розмішуємо.
- Додаємо мелений перець та прогріваємо яловичину з вершками приблизно 2-3 хвилини, поки вершки не загуснуть.
- Знімаємо пательню з вогня і, вуаля, наш бефстроганов готовий!
- Смачно подавати страву з рисом, картопляним пюре, гречаною кашею або пастою.
Enjoy!
Немає коментарів:
Дописати коментар