Способів приготування страв під назвами гуляш та паприкаш існує величезна кількість. Наприклад, в Угорщині гуляш - то густий суп, а в Чехії - це шматки м'яса у гострому соусі, що подають з кнедликами та пивом, а на пострадянському просторі - це друга страва у вигляді м’ясної засмажки. Сьогодні поділюсь своїми адаптованими версіями рецептів цих страв (на оригінальність не претендую). Отже, як приготувати угорський паприкаш та чеський гуляш.
Паприкаш з курки
Обов’язковими елементами страви курячий паприкаш є сметанний соус та паприка:
- куряче філе - 500-600 г,
- помідори - 250 г,
- солодкий перець - 2 шт.,
- цибуля - 2 шт.,
- паприка - 1 ст.л.,
- сметана - 200 г,
- борошно - 1 ст.л.,
- рослинна олія - 2 ст.л.,
- сіль - 1 ч.л.,
- червоний гострий перець чилі - дрібка.
Як приготувати паприкаш з курки по-угорськи
- В глибокій сковорідці або у сотейнику розігріти олію та обсмажити в ній нарізану кубиком цибулю до м’якості.
- Всипати до цибулі паприку та влити кілька 2 ст.л. води. Добре перемішати та пасерувати разом 2 хвилини, щоб паприка підсилила свій смак.
- Філе нарізати кубиком приблизно 3х3 см, викласти в сотейник, перемішати та тушкувати з цибулею хвилин 10.
- Перець та очищені від шкірки помідори нарізати кубиком та відправити до м’яса.
- Додати сіль, чилі, перемішати, накрити кришкою та зменшити вогонь і тушкувати приблизно півгодини.
- Сметану ретельно змішати з борошном, щоб не було грудочок, і відправити до м’яса.
- Помішуючи тушкувати ще хвилин 10, щоб соус загус.
- Подавати з відварним рисом або картопляним пюре. Смачного!
М’ясний гуляш
Для приготування страви нам знадобиться:
- м’ясо (яловичина, телятина і навіть свинина) - 500 г,
- ріпчаста цибуля - 1 шт,
- сіль - ½ ч.л.,
- борошно - 1 ст.л.,
- томатна паста - 2 ст.л.,
- рослинна олія - 3 ст.л.,
- чорний мелений перець,
- паприка, дрібно нарізаний часник, морква, порізана кубиком - опціональне.
Як приготувати гуляш:
- М’ясо нарізаємо великими кубиками, а цибулю півкільцями.
- Викласти м’ясо з цибулею в глибокий сотейник, додати рослинну олію, підсолити та смажити доки все м’ясо не змінить колір і вся рідина з нього не випарується.
- Додати борошно з томатною пастою, добре розмішати та прогріти разом 1-2 хвилини.
- Влити в сотейник 1-1,5 стакани холодної води, довести до кипіння, постійно помішуючи.
- Залишаємо м’ясо покипіти в цьому соусі хвилин 5 на слабкому вогні.
- Зняти сотейник з вогню, накрити кришкою та залишити ще на 5 хвилин.
- Розмішати та подавати з будь-яким гарніром!
А ви любите гуляш чи паприкаш? Чи готуєте ці страви вдома?