17 листопада 2017 р.

За мотивами угорської та чеської кухні: як приготувати паприкаш та гуляш

Способів приготування страв під назвами гуляш та паприкаш існує величезна кількість. Наприклад, в Угорщині гуляш - то густий суп, а в Чехії - це шматки м'яса у гострому соусі, що подають з кнедликами та пивом, а на пострадянському просторі - це друга страва у вигляді м’ясної засмажки. Сьогодні поділюсь своїми адаптованими версіями рецептів цих страв (на оригінальність не претендую). Отже, як приготувати угорський паприкаш та чеський гуляш.
Як приготувати угорський паприкаш та чеський гуляш

Паприкаш з курки


Обов’язковими елементами страви курячий паприкаш є сметанний соус та паприка:
  • куряче філе - 500-600 г,
  • помідори - 250 г,
  • солодкий перець - 2 шт.,
  • цибуля - 2 шт.,
  • паприка - 1 ст.л.,
  • сметана - 200 г,
  • борошно - 1 ст.л.,
  • рослинна олія - 2 ст.л.,
  • сіль - 1 ч.л.,
  • червоний гострий перець чилі - дрібка.

Як приготувати паприкаш з курки по-угорськи
  1. В глибокій сковорідці або у сотейнику розігріти олію та обсмажити в ній нарізану кубиком цибулю до м’якості.
  2. Всипати до цибулі паприку та влити кілька 2 ст.л. води. Добре перемішати та пасерувати разом 2 хвилини, щоб паприка підсилила свій смак.
  3. Філе нарізати кубиком приблизно 3х3 см, викласти в сотейник, перемішати та тушкувати з цибулею хвилин 10.
  4. Перець та очищені від шкірки помідори нарізати кубиком та відправити до м’яса.
  5. Додати сіль, чилі, перемішати, накрити кришкою та зменшити вогонь і тушкувати приблизно півгодини.
  6. Сметану ретельно змішати з борошном, щоб не було грудочок, і відправити до м’яса.
  7. Помішуючи тушкувати ще хвилин 10, щоб соус загус.
  8. Подавати з відварним рисом або картопляним пюре. Смачного!
Як приготувати паприкаш


М’ясний гуляш


Для приготування страви нам знадобиться:
  • м’ясо (яловичина, телятина і навіть свинина) - 500 г,
  • ріпчаста цибуля - 1 шт,
  • сіль - ½ ч.л.,
  • борошно - 1 ст.л.,
  • томатна паста - 2 ст.л.,
  • рослинна олія - 3 ст.л.,
  • чорний мелений перець,
  • паприка, дрібно нарізаний часник, морква, порізана кубиком - опціональне.

Як приготувати гуляш:
  1. М’ясо нарізаємо великими кубиками, а цибулю півкільцями.
  2. Викласти м’ясо з цибулею в глибокий сотейник, додати рослинну олію, підсолити та смажити доки все м’ясо не змінить колір і вся рідина з нього не випарується.
  3. Додати борошно з томатною пастою, добре розмішати та прогріти разом 1-2 хвилини.
  4. Влити в сотейник 1-1,5 стакани холодної води, довести до кипіння, постійно помішуючи.
  5. Залишаємо м’ясо покипіти в цьому соусі хвилин 5 на слабкому вогні.
  6. Зняти сотейник з вогню, накрити кришкою та залишити ще на 5 хвилин.
  7. Розмішати та подавати з будь-яким гарніром!
Як приготувати гуляш

А ви любите гуляш чи паприкаш? Чи готуєте ці страви вдома?