29 грудня 2020 р.

Книга Едварда де Боно про інструменти для рішення креативних завдань. Метод "Шість капелюхів"

Книга Едвард де Боно "Геніально! Інструменти рішення креативних завдань" - це та книга, яку я почала читати, аби навчитись мислити творчо, бо маю з цим трохи проблем. Найбільше з всього мене вразив інструмент під назвою Метод «Шість капелюхів», який вирішила законспектувати нижче. Також завдяки Едварду де Боно я дізналась, що таке латеральне мислення і зрозуміла, що творчості можна навчитися, докладаючи певних зусиль та використовуючи інструменти на практиці.
Едвард де Боно Геніально! Інструменти рішення креативних завдань

Що цікавого я для себе знайшла та занотувала з книги "Геніально! Інструменти рішення креативних завдань"


Творчість не пов'язана із талантом та не має відношення лише до світу мистецтва. Творчість та мистецтво не є синонімами. Творчість - це нові здогадки, свіже сприйняття, що дозволяє розв'язувати проблему швидко та легко.

Латеральне мислення - це непрямий та творчий підхід до розв'язання проблем, що сприяє пошуку найкращого способу дії, генерації нових ідей, але виглядає на перший погляд нелогічним. Термін "латеральне мислення" з'явився у 1967 році.

На найпростішому рівні "творчість" - це створення того, що не існувало раніше, що має для нас цінність. Продукт творчості відрізняється особливістю, чимось дуже рідкісним, а для його створення необхідно докладати виключні зусилля.

Дуже рідко нам вдається отримати інформацію у чистому вигляді. Частіше за все, вона подається нам в обгортці зі старих концепцій та способів сприйняття.

Внутрішні самообмеження, страх помилитися і здатися смішним приносять людині шкоду. Безумовно, людина, яка не боїться висловлювати незвичайні погляди та ідеї, має більше шансів на творчий успіх.

Наша освіта великою мірою базується на системі оцінок, а також на твердженні, що вчитель завжди правий. Спроби зруйнувати цей шаблон заслуговують похвали.

Мозок людини призначений зовсім не для творчості. Чудова особливість людського мозку полягає в тому, що він формує з явищ навколишнього світу шаблони й потім використовує їх для сприйняття та оцінки. Якби мозок працював інакше, життя було б неможливим.

Для творчості не потрібні надприродні розумові здібності. Цьому може навчитися кожен, хто володіє базовим рівнем інтелекту.

Інструмент ПМІ (Плюс, Мінус, Інтерес) - це простий інструмент, що пропонує дослідити спочатку позитивні сторони, потім негативні й, нарешті, точки особливого інтересу.

Варто відрізняти ідею та концепцію. Ідея - це практичний спосіб втілення чогось. Концепція - це загальний метод, що полягає в основі наших дій. Вибір маршруту для проїзду - це концепція, а конкретний спосіб переміщення (пішки, на метро, на авто, на таксі) - це ідея.

Інструмент "творчий виклик" дозволяє знайти унікальність. Він не критикує та не шукає недоліки. Творчий виклик запитує, чи можна зробити це якось інакше (чому це робиться саме так? Чому це має робитись саме так? Чому не можна зробити це якось інакше?).

Метод 6 капелюхів

Метод шести капелюхів


Метод шести капелюхів дозволяє зробити обговорення більш продуктивним. Замість мислення, заснованого на протиставленні, ми отримуємо спільне дослідження. Ось чому метод був з таким ентузіазмом сприйнятий тими, кому часто доводиться вести збори, наради та зустрічі. Вперше вони отримали можливість звільнитися від традиційної системи аргументів.

У мисленні, як правило, людське его і виконання занадто тісно пов'язані один з одним. Той, кому не подобається ідея, не докладає зусиль, щоб побачити її позитивні сторони. А автор ідеї не захоче шукати в ній недоліки. Метод шести капелюхів відокремлює особисті мотиви від виконання .

Білий капелюх

Це чистий аркуш паперу, це аналіз даних та інформації:
  • Яку інформацією ми маємо, а яка відсутня?
  • Яка інформація нам ще потрібна?
  • Як ми збираємось її отримати?
Якщо ми надіваємо білий капелюх, то відкладаємо у бік пропозиції й аргументи, та фокусуємось безпосередньо на інформації.

Червоний капелюх

Це вогонь, тепло, це звернення до почуттів, емоцій та інтуїції:
  • Щодо цього проєкту я відчуваю...
  • Я відчуваю, що це не спрацює.
  • Мені не подобається цей спосіб дій.
  • Інтуїція підказує мені, що...
Червоний капелюх дає свободу вираження почуттів та інтуїтивних здогадок без жодних обмежень, пояснень і обґрунтувань. Інтуїція може виходити з багаторічного досвіду, але вона не завжди безпомилкова. Та іноді все ж таки корисно дати вихід почуттям.

Чорний капелюх

Це застереження, мов суворий суддя в чорній мантії.
Чорний капелюх оберігає нас від здійснення помилок, дурниць і порушення законів. Чорний капелюх призначений для критичної оцінки:
  • Це суперечить чинним нормам і правилам.
  • Нам не вистачить виробничих потужностей
  • Рівень продажу впаде, якщо ми підвищимо ціну.
  • Він не має досвіду з управління експортом.
Помилки можуть бути небезпечними, тому чорний капелюх дуже важливий. Водночас ним дуже просто зловжити. Деякі вважають, що достатньо бути обережним і скептично налаштованим, щоб виключити можливість помилки. Немає помилок - немає проблем. Негативізм на ранній стадії проєкту може вбити творчу думку в зародку. Це дуже цінний капелюх, але зловживати ним не слід.

Жовтий капелюх

Це мов сонячне світло. Жовтий капелюх призначений для активізації оптимізму. Він нагадує про логічно обґрунтовані переваги:
  • Це спрацює, якщо розмістити виробничі потужності якомога ближче до споживача.
  • Прибуток збільшиться через зростання товарообігу.
  • Підвищення вартості енергії змусить кожного споживача бути більш економним.
Мислення під знаком жовтого капелюха часто вимагає певних зусиль, адже переваги не завжди очевидні з першого погляду.
Метод критичного мислення Шість капелюхів

Зелений капелюх

Уявіть собі пишну молоду рослинність. Зелений капелюх - це творче мислення, пошук додаткових альтернатив. Він допомагає висувати можливості та гіпотези.

Із зеленого капелюха дістають «провокаційні ідеї». Він вимагає творчих зусиль:
  • Для того, щоб розв'язувати цю проблему, нам потрібні нові ідеї.
  • Чи є ще варіанти?
  • Чи не можна зробити це інакше?
  • Чи немає іншого пояснення?
Зелений капелюх дозволяє залучити творчі здібності, надає час і простір для креативного мислення. Зусилля цінне саме по собі навіть в тому випадку, коли потрібні ідеї у підсумку не знайдено.

Синій капелюх

Уявіть собі небо і погляд з висоти на околиці. Синій капелюх призначений для управління процесом. Він відповідає за процес мислення, змушує задуматися про програму пошуку рішення, допомагає визначити, яким має бути наступний крок в мисленні.

Синій капелюх дозволяє звертається до всіх інших капелюхів, дає можливість узагальнити, зробити висновки та прийняти рішення. Також синій капелюх допомагає коментувати процес пошуку рішення:
  • Ми витратили занадто багато часу на пошуки винного.
  • Чи можете ви узагальнити сказане і зробити висновки?
  • Мені здається, нам пора визначити пріоритети.
  • Я пропоную надіти зелені капелюхи та пошукати свіжі рішення.
Синій капелюх зазвичай надіває голова або організатор зустрічі, але інші учасники також можуть висловлювати свої судження.

Використання методу 6 капелюхів
Оригінал фото http://klovsky77.com.ua/

Отже, метод 6 капелюхів - це каркас мислення, що дозволяє відмовитися від традиційного способу обговорення, заснованого на протиставленні та аргументах. Замість цього група переходить до спільного дослідження предмета. Кожному з шести фундаментальних режимів розумової поведінки присвоюється капелюх певного кольору:
  • Білий капелюх: інформаційне мислення, інформаційна база. Що ми знаємо?
  • Зелений капелюх: альтернативи, припущення та ідеї, творче зусилля і творче мислення.
  • Жовтий капелюх: здійсненність, вигоди та цінність ідей, логічно обґрунтований оптимізм.
  • Чорний капелюх: труднощі, небезпеки, проблеми та вузькі місця, обережність і логічно обґрунтована критика.
  • Червоний капелюх: інтуїція та емоційне сприйняття ідей.
  • Синій капелюх: висновок, контроль над процесом мислення.
У книзі Едварда де Боно "Геніально! Інструменти рішення креативних завдань" викладені інструменти та методи латерального мислення, а також описані способи застосування цих методів до різних ситуацій (наприклад, розв'язання проблем, вдосконалення, використання можливостей (дизайн можливостей) і т.д.). Інформація доволі корисна, але головне застосовувати отримані знання на практиці.

Немає коментарів:

Дописати коментар