26 грудня 2020 р.

Просто Космос: огляд книги Катерини Ленгольд

Якщо ви раніше не цікавились темою продуктивності, планування та організації часу, але з 2021 року плануєте щось змінити в цьому напрямку, рекомендую почати з невеличкої книжки Катерини Ленгольд Просто Космос. Ті, хто вже прочитав багато літератури з планування, нічого нового тут не знайдуть. Але для новачків книга Просто Космос це те, з чого можна починати. Далі про те, що мені відгукнулось/зачепило.
Огляд книги Просто Космос

Про глобальні цілі

Великі цілі не завжди спрацьовують, бо вкрай важко просто сісти і вирішити, що ти хочеш робити все своє життя. Та і як можна хотіти того, що ти ще й навіть не спробував робити?

У нашому динамічному світі, коли зовнішні умови змінюються з шаленою швидкістю (привіт, ковід), вкрай важко скласти план на все життя або на десять років. Та навіть й на 3 роки вперед. Якщо припустити, що зовнішні умови стабільні, людина впродовж життя також змінюється. Змінюється її досвід, знання, враження. І те, що було актуальним кілька років тому, сьогодні вже не є таким важливим. Це варто прийняти.

Життя — це мов серія експериментів. Саме тому Катерина Ленгольд пропонує використовувати 9-тижневе планування (спринт) замість глобального плану на 20 років вперед ("життя в стилі Agile"). Скажу одразу, що ця система для мене не дуже спрацювала. Гадаю, що через запропонований інструмент Agile-щоденник для особистого розвитку:
Agile-щоденник

Обираючи цілі, варто себе спитати: “Чому це для мене важливо?” і чесно відповісти (краще письмово). І краще спитати так 5 разів поспіль. Приклад авторки:
Техніка 5 запитань чому?
Важливо! Прагнучи до однієї мети, ми неминуче жертвуємо іншою. Саме тому важливо навчитися відрізняти свої цілі від тих, що нав'язані зовнішнім середовищем.

Про продуктивність

Коли існують пріоритети та структура, нам простіше боротися з неминучим хаосом. Тому повсякденне планування — це не спосіб загнати себе в рамки, а можливість займатися тим, що важливо.

Перший закон Паркінсона: “Робота заповнює весь час, відпущений на її виконання”. Встигнути все неможливо та й всі справи виконати не вийде.

Багатозадачність - ворог продуктивності, адже перемикання між завданнями вимагає часу та зусиль. Саме тому страждає швидкість і якість роботи, коли ми займаємось мультитаскінгом.

Цікаво, що багатозадачність здається нам приємною штукою. Коли ми перестрибуємо з однієї справи на іншу, може скластися враження, що ми суперефективні. Адже так ми стимулюємо вироблення дофаміну.

Про пріоритети

Над пріоритетними завданнями краще працювати в першій половині дня.

Цікаво, що слово priority з'явилось в англійській мові в XV столітті та не мало форми множини протягом п'яти століть.
пріоритети в нашому житті

Про трудоголізм

Ми живемо у світі, де слово “трудоголізм” стало синонімом цілеспрямованості й успіху.

Потрібно бути комфортно завантаженим, а не загнаним. Найуспішніші (і щасливі!) люди завжди при справі, але нікуди не поспішають і не знущаються над собою.

Про силу волі

Сила волі — це здатність контролювати свою поведінку через "не хочу" для досягнення довгострокових результатів.

Створіть свій "продуктивний простір". Те, як ми організуємо простір, багато в чому визначає нашу поведінку. Продумана організація робочого і життєвого простору допомагає приймати правильні рішення на автоматі, не витрачаючи дорогоцінну силу волі.
Сила волі або найважче - це почати щось робити
Мотивація зазвичай виникає не до, а під час дії. Головне - це знайти силу волі, щоб почати:
  • необхідно заздалегідь визначитися, що, як і коли ви будете робити. Наявність чітко сформульованого плану допомагає уникнути необхідності щось вирішувати в моменті та витрачати на це обмежені ресурси сили волі.
  • наведіть лад на робочому столі. Залиште на ньому тільки найнеобхідніше, щоб погляд не блукав в пошуку об'єкта для прокрастинації. Крім того, хаос на робочому місці обмежує здатність мозку обробляти інформацію. Безлад завантажує мозок, утворюючи шум, який заважає сконцентруватися.

Про звички

Ми є тим, що постійно робимо. Це означає, що досконалість — це результат не стільки дії, скільки звички. Мозок щосекунди змінюється у відповідь на нашу поведінку. Будь-яка регулярна дія призводить до побудови нейронних зв'язків. Цей феномен має назву нейропластичність.

Майже половину рішень ми приймаємо на автоматі, не замислюючись. Коли таке відбувається, мозок в буквальному сенсі включає режим економії енергії.

Коли декілька нейронів одночасно активуються у відповідь на подію, між ними формується стійкий зв'язок. Ці повторювані стимули прокладають “нейронні доріжки”. Чим стійкіше цей нейронний зв'язок, тим з більшою ймовірністю поведінка перетворюється у звичку, автоматичну та несвідому. Детальніше про те, як працюють звички і як замінити погані хорошими, рекомендую прочитати в книзі Сила Звички.

Використовуйте принцип маленьких кроків. Дійте повільно, але планомірно (авторка називає це режимом космічної черепашки). Подивіться, на накопичувальний ефект:

0,99365 = 0,03
1,01365 = 37,8

Тобто, покращуючи свій результат лише на 1% в день, за рік можна збільшити його аж на 37,8%! Це дивовижно!

Підготуйте план “Б”

План звичок — це ваш компас, а не GPS-навігатор. Він допомагає рухатись у вірному напрямку. Але якщо частина вулиць перекрита, необхідно обирати інший маршрут для об'їзду.
Не чекайте ідеальних умов
Катерина Ленгольд наводить приклад, коли вона їздить у відрядження та живе в готелі, її ранковий ритуал неминуче зазнає змін. Перш за все страждають заняття в спортзалі. На цей випадок у неї заготовлений план Б — набір вправ, які можна виконати прямо в номері без додаткового спортивного інвентарю. До речі, ось добірка вправ, які можна виконувати вдома без додаткового обладнання.

Намагайтесь не пропускати два дні поспіль

Успішні люди — це не роботи з залізною волею, які не припускаються помилок і чинять правильно завжди й всюди. Різниця між переможцями і невдахами полягає в реакції на провал. Якщо сьогодні ви пропустили якийсь ритуал — не біда. Розберіться, що вам завадило, і негайно повертайтеся до ладу. Обов'язково виконайте його завтра. Не пропускайте два дні поспіль, щоб процес формування “нейронних доріжок" не відкотився назад.

Відстежуйте прогрес та святкуйте мініперемоги, адже завжди приємно бачити ряд галочок в трекінгу звичок. Кожен спринт Катерина Ленгольд пропонує контролювати 5 звичок: 2-3 нові та 2-3 старі в підтримувальному режимі. За кілька спринтів звички ґрунтовно пристають і відстежувати їх вже немає потреби.

Про сон

Ви можете ідеально, за всіма правилами розпланувати свій день, але до обіду видихнутися. Як часто буває, коли до кінця робочого дня часу ще багато, а голова вже нічого не тямить. Цілепокладання, планування, формування корисних звичок — це чудово, але нічого з цього ви не зможете втілити в життя без стабільного запасу сил.

Уміння грамотно відновлюватися — одна з найважливіших навичок, яку необхідно виробити всім, хто націлений на успіх, причому не миттєвий, а довгостроковий.

Якість сну залежить не тільки від його загальної тривалості, але і від того, скільки часу ви проводите в фазах швидкого і глибокого сну. Детальніше про сон можна прочитати в пості Навіщо нам потрібен сон?

Про планування відпочинку

Якісний відпочинок, який заряджає фізично й емоційно, вимагає підготовки. Якщо заздалегідь не попередити друзів, що у вихідні ви чекатимете на них в гості, то в останній момент навряд чи вдасться всіх їх зібрати. Багато активностей (подорожі, походи в театри та музеї) потрібно планувати заздалегідь.

У плануванні відпочинку заздалегідь є важлива перевага: передчуття майбутніх яскравих пригод робить нас щасливішими впродовж усього тижня.

Про завзятість та впертість

Завзятість — це не те ж саме, що впертість. Впертість — це продовжувати бездумно битися головою об стіну, щоб потрапити в сусідню кімнату, коли здоровий глузд підказує, що стіна твердіше голови. Завзятість — це коли, набивши ґулю, ви не здаєтеся і вирішуєте пошукати двері, вікно або на крайній випадок динаміт.

Завзятість можна тренувати. Чим більше ми нею користуємось, тим витривалішою вона стає. Кожного разу, коли ми переборюємо “не хочу”, вона стає сильнішою. Тільки так, крок за кроком. Кожного дня, навіть коли справи хочеться перекласти на завтра.

Про прокрастинацію

Прокрастинація — це абсолютно здорова реакція мозку. Психологія пояснює цю поведінку феноменом миттєвого задоволення .

Як це працює? Наприклад, у вас є вибір між тістечком зараз (невелике задоволення) і шикарною фігурою через рік (велике задоволення). Наш мозок проміняє значне задоволення в майбутньому на мікроскопічне задоволення зараз. Здається, що в такій поведінці немає логіки. “Примітивна” частина мозку, яку ми успадкували від наших далеких предків з джунглів, вимагає свого негайно, подобається нам це чи ні.
феномен миттєвого задоволення

Ще кілька корисних порад з книги Просто Космос, які варто взяти до уваги


Практикуйте вибіркову увагу до речей, на які ви не можете вплинути
Ставте собі запитання, чи буде це важливо через три роки? Справжніх проблем, через які варто переживати, набагато менше, ніж здається.

Позбавтеся від токсичного оточення
Скажи мені, хто твій друг, і я скажу, хто ти. Наш потенціал — це середнє арифметичне з потенціалу людей, з якими ми проводимо більшу частину свого часу.

Журнал досягнень і подяк
Наша реальність складається з подій, на які ми звернули увагу. Якщо ми помітили посмішку перехожого, вона стала нашою реальністю, а якщо пропустили — то ні.

Життя — це не стометрівка. Це марафон. Вперед на довгій дистанції виходить той, хто готовий рухатись далі попри невдачі, а не найздібніша людина.

Сенс тайм-менеджменту полягає не в тому, щоб втиснути у розклад якомога більше завдань, а в тому, щоб на всі завдання вистачило енергії.

Отже, що ми маємо у підсумку. Книга Просто Космос - це чудовий вступний матеріал, якщо ви ще не знайомі з такими інструментами продуктивності та книгами з саморозвитку, як Есенціалізм, GTD, Deep Work, 168 Hours, The ONE Thing, Grit.

Тут немає води, це як короткий конспект-методичка з корисних порад щодо планування, продуктивності й усвідомленості. Хоча Agile-принципи для особистого планування мені не зайшли, як і розділ про їжу вважаю тут не зовсім актуальним, в книзі багато конкретних прикладів і завдань. Але якщо з вищевказаними книгами ви вже знайомі, в книзі Просто Космос ви не знайдете для себе чогось нового. Можливо, просто згадайте слушні поради та дієві підходи щодо планування. Хоча Катерина Ленгольд на новизну й не претендує, а пише про інструменти, які використовує у своєму житті. Загалом, Просто Космос - це короткий гід по ефективності й тайм-менеджменту.

Немає коментарів:

Дописати коментар