9 травня 2022 р.

2020-2021 years in books 

Продовження коротенького огляду книжок, які я прочитала у 2020-2021 рр. Тут і self-help книжки, і художня література, і навіть аудіокниги. Можливо, щось з цієї добірки вас зацікавить. Як і раніше, планую зробити пости з нотатками з тих книжок, які вразили найбільше. Отже, мої 2020-2021 years in books
2020-2021 years in books 
1-2. Книжки про тривожність “Витончене мистецтво забивати на все” та “Планета нервових” не виправдали моїх очікувань. Як на мене, вони досить поверхневі та розповідають про очевидні речі. Деталі в пості за лінком вище.
Витончене мистецтво забивати на все

3. Світлана Броннікова “Інтуїтивне харчування” - дуже пізнавальний матеріал, який вчить уважніше ставитись до сигналів свого тіла.
книжка про Інтуїтивне харчування

4. Анастасія Іванова “Как перестать учить иностранный язык и начать на нем жить” - книга практичних порад, лайфхаків та кейсів, які авторка зібрала за 25 років вивчення та викладання мови. До речі, більшість порад мають підкріплення науковими дослідженнями. Якщо починаєте вивчати мову - вам точно буде корисною ця книжка.
Как перестать учить иностранный язык и начать на нем жить

5. Катерига Ленгольд “Просто Космос. Практикум із Agile-життя, сповненого сенсу й енергії” - це короткий конспект корисних порад та інструментів щодо ефективності, усвідомленості та тайм-менеджменту.
Катерига Ленгольд Просто Космос

6. Анушка Різ. “Розумний гардероб. Як підкреслити індивідуальність, навівши порядок у шафі” - цікава книга про пошуки свого стилю, принципи формування гардеробу, основи колірної палітри, а також про формули та капсули в гардеробі. Безліч практичних порад, в тому числі щодо шопінгу. Робила великий пост про цю книгу, раджу зазирнути почитати.
Розумний гардероб. Як підкреслити індивідуальність, навівши порядок у шафі

7. Артур Гейлі “Аеропорт” - просто проковтнула! Неймовірно цікавий роман, що описує день з життя великого аеропорту. Розповідала про цей “виробничий роман” раніше, дуже раджу до читання.
Артур Гейлі Аеропорт

8. Еленор Портер “Поліанна” - сентиментальна розповідь про дівчинку-сироту, яка вчить “грати в радість”. Теж робила вже коротенький огляд на цю книжку та рекомендувала прочитати.
Еленор Портер Поліанна

9. Такасі Цукіяма “Це просто ступор якийсь! Як позбутися туману в голові, знайти ясність думок і почати діяти” (рос. Это просто ступор какой-то! Как избавиться от тумана в голове, обрести ясность мыслей и начать действовать). Дуже корисна книга (великий огляд-конспект на неї вже зробила). В книзі простими словами описана взаємодія мозку та поведінки, міститься багато порад щодо продуктивності, раціонального мислення та подолання негативних емоцій.
Это просто ступор какой-то! Как избавиться от тумана в голове, обрести ясность мыслей и начать действовать

10. Мік Вікінг “Маленька книга люке. Секрети найщасливіших людей світу”. Якщо попередня книга автора “Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи” мені зовсім “не зайшла”, то Lykke сподобалась трошки більше.
Маленька книга люке. Секрети найщасливіших людей світу

11. Барбара Оклі “Навчитися вчитися. Як запустити свій мозок на повну” слухала в аудіоформаті, нотаток немає. Я б рекомендувала її перш за все школярам та студентам, бо тут багато порад та технік, які точно зможуть покращити вивчення та запам’ятовування. Але щось обіцяного “запуску мозку на повну” я тут не знайшла.
Навчитися вчитися. Як запустити свій мозок на повну

12. Раян Голідей “Зберігайте спокій. Щоденна інструкція з вирішення проблем” - це така собі книга-календар, яка пропонує щодня розмірковувати над висловами відомих стоїків. Читала щодня по одній главі. Сподобалась, обов’язково зроблю пост на тему стоїцизму.
Зберігайте спокій. Щоденна інструкція з вирішення проблем

13. Луїза Хей “Цілюща сила думки” попала до моїх рук в потрібний час. Позиціонується як книга з унікальними цілющими методиками Луїзи Хей. Хоч я не можу сказати, що погоджуюсь зі всім, що каже авторка, але кілька нотаток собі зробила. Написана простою мовою, з порадами та практичними вправами. Якщо не сприймати одразу цю книгу як щось поверхневе, тут можна знайти дещо корисне для себе.
Луїза Хей Цілюща сила думки

14. Ліндсі К. Гібсон “Дорослі діти емоційно незрілих батьків” - must read, якщо хочете навчитись контролювати свою реакцію на поведінку батьків та дізнатись, як по новому будувати з ними позитивні взаємовідносини. Подекуди сприймається важкувато, але не через текст, а через емоції.
Дорослі діти емоційно незрілих батьків

15. Малене Фрііс Андерсен та Марі Кінгстон “Антистресс по-скандинавски. Руководство для тех, кто постоянно хочет в отпуск” у рос. перекладі, в оригіналі “Stop stress - håndbog for ledere”
Антистресс по-скандинавски. Руководство для тех, кто постоянно хочет в отпуск
Книга данських психологинь про те, що можна щодня крутитись в колесі дедлайнів, виконувати складні завдання, працювати за двох та відчувати себе супергероєм. А потім одного прекрасного дня відчути настільки потужне вигорання, що сили піднятись з ліжка просто немає. В основі книги - новітні дослідження та передова практика боротьби зі стресом, що застосовується найщасливішою нацією на землі - скандинавами.

16. David McNeff “The Work-Life Balance Myth: Rethinking Your Optimal Balance for Success” - слухала в аудіоформаті та дещо зробила собі нотаток, поділюсь. Основні меседжі книги:
  1. Стрес трапляється, його неможливо уникнути
  2. Людське існування - це більше, ніж “робота” та “життя”. Дуже часто ми ділимо своє життя на ці дві категорії, шукаючи той самий славетний “баланс”.
міф про баланс між роботою та життям

17. Емілі та Амелія Наґоскі “Вигоряння. Стратегія боротьби з виснаженням удома та на роботі” - корисна книга щодо прийомів та стратегії боротьби з емоціональним виснаженням. Пост буде обов’язково, адже, як можна побачити з попередніх двох книжок, тема стресу, вигоряння та пошуку балансу між роботою та власне життям для мене була і лишається актуальною.
Емілі та Амелія Наґоскі Вигоряння. Стратегія боротьби з виснаженням удома та на роботі

18. Гері Чепмен “П'ять мов любови у подружжі” (The Five Love Languages: How to Express Heartfelt Commitment to Your Mate) - книга про те, що різні люди по різному виявляються свою любов. Хтось через подарунки, дехто за допомогою слів підтримки або часу, проведеного разом. А для когось важливішими є фізичні доторки або вчинки служіння. Вкрай цікаво та пізнавально.
Гері Чепмен П'ять мов любови у подружжі

19. Сохер Рокед “Человек уставший: Как победить хроническую усталость и вернуть себе силы, энергию и радость жизни” (The Tiredness Cure: How to beat fatigue and feel great for good) дочитала за інерцією, рекомендую уникати цієї книги та не витрачати на неї час. Книга складається з переліку причин втоми та піднесення корисності програм "енергетичного очищення", полівітамінів, а ще й містить купу рецептів. Також авторка багато говорить про стрес, відсутність фізичної активності та негативний вплив цих факторів на наше здоров'я. Адже здоров'я - це приорітет номер один.

Також Сохер Рокед нагадує, що в житті потрібно займатися тим, заради чого вам захочеться вибиратися з ліжка кожного ранку, незалежно від того, виспалися ви чи ні. А от якщо вам не подобається ваша робота, варто нагадати собі, що завдяки їй ви можете розважатися у вихідні або вирушити у відпустку в цікаві місця.
Человек уставший: Как победить хроническую усталость и вернуть себе силы, энергию и радость жизни


Ось такі у мене видались 2020-2021 роках в книжковому наповненні. Сподіваюсь далі буде.
книжки, прочитані у 2021 році

Немає коментарів:

Дописати коментар