4 грудня 2017 р.

Данська філософія життя

В минулому пості я робила огляд трьох хюґе-книжок. Сьогодні ж хочу більш детально торкнутись теми данської філософії життя, яка описана в цих книжках. Як виявилось, те, що данці вважаються “найщасливішими” людьми світу базується не тільки на принципі hygge. Чи справді так добре жити в Данії? Дізнаймося далі.

Данська філософія життя

Відношення до податків

В Данії дуже високі податки (приблизно половина зарплатні). Але сприймаються вони як інвестиція в суспільство, в якість життя, в комфорт та зручність. Данці знають, що натомість отримують найкращу систему соціального забезпечення, безкоштовні школи, університети, медицину, тривалу та добре оплачувану відпустку.
В Данії дуже високі податки

Важко бути щасливим, коли немає впевненості в завтрашньому дні. Але данці знають, якщо щось трапиться, якщо вони залишаться без роботи, держава їх не кине напризволяще (наприклад, безробітні можуть розраховувати на отримання допомоги в розмірі до 90% від середньої заробітної плати). Тому вони з легкістю можуть дозволити собі піти з поганої роботи та шукати щось більш цікаве.

Баланс роботи та відпочинку

Робота сприймається як частина життя, тому данці намагаються насолоджуватись цим процесом. Разом з тим, якщо в багатьох країнах світу виступають за підвищення оплати праці, то тут більше відстоюють право на збільшення вільного часу.
В Данії дотримуються здорового балансу між роботою та відпочинком

В середньому вони працюють по 34 години на тиждень, хоча офіційна тривалість робочого тижня 37 годин. Також щороку роботодавці зобов’язані надавати працівникам 5-тижневу оплачувану відпустку.

Якщо хтось затримується в офісі або дуже багато працює, йому не починають співчувати, а пропонують ще раз ознайомитись з ефективністю праці або тайм-менеджментом. Данці вважають, що коли дуже багато працюєш, виникає стрес. А це призводить до хвороб.  

Стрес на роботі

До стресів на роботі схильні 30% данців. Частіше за все, це пов'язано із конкуренцією з професійними іноземними спеціалістами.

До стресів на роботі схильні 30% данців

Людині, яка має діагноз стрес, може надаватись оплачувана відпустка тривалістю до року, а потім встановлюватись скорочений робочий тиждень та безкоштовні консультації з психологом.

Довіра

Данцям притаманна довіра до людей. Вони не очікують від інших нічого поганого. Наприклад, батьки спокійно лишають коляски з дітьми на вулиці, поки перебувають в магазині або кав'ярні.

В Данії батьки лишають коляски з дітьми на вулиці, поки перебувають в магазині або кав’ярні

Також данці повністю довіряють своїй державі і знають, що система не намагається їх обдурити. Більшість жителів відчувають турботу держави, тому і довіряють їй. Тобто довіра в Данії заснована і на культурі доброзичливого ставлення до держави. Відчуття безпеки знижує рівень тривожності та стресів і сприяє відчуттю щастя.

Багатство та гроші

Данці дуже цінують рівність і доволі презирливо ставляться до тих, хто виділяється на загальному тлі. Вони не мають потреби показати всім, наскільки заможною є людина, тому не женуться за елітними квартирами або дуже дорогими машинами. Можливо тому, наполеглива праця заради збагачення та демонстрації успіхів тут не схвалюється.

Відношення данців до багатства та грошей

Безумовно, соціальне розшарування існує, але саме уявлення про класи тут зовсім інше. Відмінності в рівні доходу і статусу виражені не так різко. Наприклад, жінка в костюмі з H&M із дорогою за видом шкіряною сумочкою, може їхати готувати обід в дитсадок, а може і в канцелярію прем'єр-міністра.

Відношення до погоди

В осінньо-зимовий період швидкість вітру в Данії складає в середньому 7,6 метра в секунду тобто 25 км/годину (мене це не дуже шокує, бо на момент написання цього тексту за вікном вже другий день поспіль дме вітер зі швидкість 30-35 км/годину). Данці вміло використовують цю силу вітру: 30% електроенергії в країні виробляють вітряки.

30% електроенергії в Данії виробляють вітряки

Данці вважають свою погоду особливою, бо вона зближує людей, змушуючи їх залишатися вдома, збирати коло себе рідних та друзів. Тобто практикувати те саме хюґе. Вважається, якщо запалити достатню кількість свічок, то сезонний афективний розлад не виникатиме, а зима буде більш затишною. До речі, данці спалюють неймовірно багато свічок: щороку в середньому кожен з них витрачає близько 6 кг свічкового воску.

Данці спалюють неймовірно багато свічок: щороку в середньому кожен з них витрачає близько 6 кг свічкового воску

Феномен та роль дизайну для відчуття добробуту та щастя

Данці вважають функціональний і водночас красивий дизайн дуже важливим для якісного життя. Вони просто обожнюють оточувати себе красивими речами.

Данці вважають функціональний і водночас красивий дизайн дуже важливим для якісного життя

Багато уваги приділяється освітленню. Проводка прокладається так, щоб висвітлити різні зони приміщення і створити світлові плями, виділивши зони hygge. Інтер'єр сильно впливає на настрій. Коли навколо красиво, на душі стає затишно і тепло. І це робить данців щасливішими.

Важливість затишку вдома для відчуття щастя

Статева рівність

  • Батьки мають однакове право брати декретну відпустку.
  • Дитячий одяг та іграшки вільні від гендерних умовностей (визначити стать дитини за одягом абсолютно неможливо, навіть у немовлят немає “колірного коду”).
  • В школах проводять змішані уроки трудового навчання: хлопчики так само вчаться шити, вишивати, готувати, а дівчата - пиляти та стругати. Можливо й тому чоловіки в Данії дуже хазяйновиті.
  • Хлопці часто працюють в дитячих садочках.
  • Дуже рідко хлопець платить за дівчину в кафе, ресторані чи в кіно (майже ніколи).
  • Звичайна для більшості країн джентльменська поведінка дивує скандинавських жінок. Наприклад, притримування дверей може викликати як мінімум підозрілий погляд датчанки.
  • Але іноді статева рівність породжує сексизм. В Данії жінка не вважається за слабку стать, а законом заборонені побої лише дітей, тому проблема насилля в країні існує.
В Данії дуже сильно виражена статева рівність

Виховання дітей
Данці щиро вірять, що відправляючи малюків в ясла, вони надають їм послугу і діти дуже рано соціалізуються. Їм складно зрозуміти, чому жінка після пологів не хоче повернутися до роботи, до улюбленого заняття, яке приносить стабільний дохід, при тому, що турботи про виховання дітей держава бере на себе.

Сексуальне виховання дітей в Данії починається дуже рано

Сексуальне виховання дітей починається дуже рано: з 6 річного віку дітям розповідають про зачаття, а підлітки знають, що таке гомосексуальність, бісексуальність і гетеросексуальність.

Освіта

В школах дітей навчають самостійно мислити та приймати рішення, а не просто готують до здачі іспитів. Вважається, що освіта - це розвиток соціальних та когнітивних навичок дитини та навчання, що базується на досвіді.

Дитина як особистість на рівних виступає з учителем, попри різницю у віці. Вчитель несе знання, але й в дітях слід бачити та поважати людину (одразу згадую, як наш вчитель фізики зовсім не по-данськи дозволяв жбурляти в дітей підручники чи крейду).

Школярі після закінчення 12 класу перед вступом до університету часто беруть "gap year", щоб мати змогу подумати, яку професію обрати. Бо звідки ти можеш знати в 19 років, що хочеш вивчати і чим хочеш займатися все життя?

Особливості освіти в Данії

Студенти відрізняються зрілістю, вміють самостійно мислити і вести дискусії. Їм не доводиться жити з постійною оглядкою на думку викладачів чи батьків.

У Данії безкоштовна вища освіта і сплачується стипендія. Оскільки данські студенти позбавлені фінансових проблем, вони вибирають ті курси, які їм дійсно цікаві. Тут норма бути студентом в 30 або навіть в 35 років.

Інші особливості данців

  • Заздалегідь планують своє дозвілля, бо регулярність, впорядкованість та організованість мають велике значення.
  • Данцям подобається дотримуватися традицій. Це дозволяє відчувати, що життя з року в рік прямує шляхом звичного комфорту.
  • Вони багато споживають алкоголю. На кожного жителя припадає 11-12 літрів спирту на рік.
Данці споживають багато алкоголю

  • Данія займає одне з перших місць в Європі за кількістю носіїв венеричних захворювань. За даними данського міністерства охорони здоров'я, лише 56% датчан у віці від 18 до 25 років користувалися презервативами, коли в останній раз займалися сексом з новими партнерами.
  • Данцям не властива відкрита доброзичливістю американців, але вони і не настільки стримані, як британці. Вони досить закриті люди та неохоче приймають новачків у свою компанію.
Хюге по-данськи

  • В квартирах майже немає ванн, здебільшого тільки душ.
  • Складно знайти продуктовий магазин, який працює у неділю.
  • Фрукти та овочі продають поштучно: наприклад, за 20 крон в один пакет можна набрати 10 різних фруктів. Продаж по кілограмах не дуже розповсюджений.
  • Данці обожнюють лакрицю і додають її всюди:

Данці обожнюють лакрицю і додають її всюди, навіть в морозиво

  • Хлопці позитивно ставляться до армії, адже тут можна підкачатись та отримати непогані гроші.
  • Данці прекрасно розмовляють англійською. Фільми транслюються в оригіналі з данськими субтитрами.
  • Весілля не дуже в тренді.
  • Дуже високі штрафи за все: за перехід дороги на червоне світло, на безквитковий проїзд. Тому данці й дотримуються правил.
  • Мати авто не дуже популярно, бо обслуговування та податки на неї доволі високі. А от велосипеди дуже розповсюджені. Кожен данець має спеціальний костюм, що відштовхує воду, та гумові чоботи, щоб їздити на велосипеді в дощ.  
Кожен данець має спеціальний костюм, що відштовхує воду, та гумові чоботи, щоб їздити на велосипеді в дощ

  • Данці мають дуже дивний гумор і сарказм.
  • Беручи до уваги частку зарплати, яку данці віддають на медицину, дивує, що їм доводиться все ж таки платити за відвідування дантиста та оптометриста.
  • Пенсіонери в Данії люблять займатися волонтерством або благодійністю.
  • Домашні тварини зустрічаються доволі рідко.
  • Обожнюють свій прапор, пхають його всюди. Наприклад, святковий стіл або торт зазвичай всипані данськими прапорцями.
Данці обожнюють свій прапор і прикрашають ним святковий стіл

  • Не засуджують інших та живуть вільно. Ти можеш мати синє волосся, носити дивний одяг або заявити про небажання мати дітей і ніхто не визнає таку поведінку відхиленням від норми. Це твоє життя і тільки твоє.
  • Дуже поважають особистий простір, тому в транспорті навіть у годину-пік люди намагаються не торкатися один одного.
  • Данці щасливі не тому що їхні реалістичні сподівання задовольняються, а тому, що їхні високі сподівання реалістичні.
Данці щасливі не тому що їхні реалістичні сподівання задовольняються, а тому, що їх високі сподівання реалістичні

Багато аспектів данського способу життя дійсно можна вважати повчальними прикладами. Для себе я зрозуміла, що щастя - це процес, на який треба налаштувати свій розум. Хочу як данці:
  • більше довіряти людям, щоб позбавитись зайвих стресів,
  • пам'ятати про хюґе та про прості радості життя,
  • зробити своє навколишнє середовище максимально комфортним,
  • сповідувати простоту та скоротити кількість варіантів, адже скорочення можливостей вибору відчутно звільняє від стресів сучасного життя,
  • радіти будь-яким успіхам.


Як казав Бенджамін Франклін: “Щастя складається з дрібних щоденних зручностей та задоволень, а не з великого везіння, яке приходить до нас лише зрідка”.

Щастя складається з дрібних щоденних зручностей та задоволень

P.S. Щиро рекомендую подивитись цікаве відео Насті Кей на тему щастя.