7 квітня 2019 р.

Ілон Маск. Tesla, SpaceX і шлях у фантастичне майбутнє

Коли на початку березня ми з чоловіком подивились пряму трансляцію першого польоту пілотованого корабля SpaceX Crew Dragon, я згадала, що так і не поділилась враженням щодо книги про засновника SpaceX, а саме “Ілон Маск. Tesla, SpaceX і шлях у фантастичне майбутнє”

Ілон Маск. Tesla, SpaceX і шлях у фантастичне майбутнє


В книзі “Ілон Маск. Tesla, SpaceX і шлях у фантастичне майбутнє” технологічний журналіст Ешлі Венс пропонує незалежний і різносторонній погляд на життя та досягнення найвідважнішого підприємця Кремнієвої долини.

Книга заснована на ексклюзивних інтерв'ю з Ілоном Маском, його родиною, друзями та колегами, і містить повну історію його життя - від не зовсім простого дитинства в Південній Африці і дотепер. Цікаво, що Ешлі Венс аби написати про Маска книгу, провів приблизно 300 інтерв'ю із різними людьми та майже півсотні годин у розмовах з Ілоном.

Elon Musk

До книги про Tesla та SpaceX, особа Ілона Маска асоціювалась у мене тільки з електромобілями Тесла та ракетами виробництва Спейс Ікс. Але тепер я не тільки знаю, что без нього ми б не мали також і платіжної системи PayPal. Тепер я можу остаточно сформувати й свою думку щодо нього. Отже, для мене Ілон Маск - це неперевершений та дуже неоднозначний підприємець-інноватор, який змінює світ, який є дуже складною особистістю та сміливо втілює в реальність інновації нового рівня, а також свої задуми міжпланетного та планетарного масштабу.

Тому мене зовсім не дивує, що ця людина має свою версію правди, яка не завжити співпадає із тією версією, що поділяє решта світу. Бо задекларованою метою свого життя Ілон вважає перетворення людей на колонізаторів космосу:

“Я хочу померти з думкою, що на людство очікує яскраве майбутнє. Якщо ми зможемо вирішити питання відновлюваної енергії і успішно перетворитися на мультипланетний вид із самопідтримуваною цивілізацією на іншій планеті — щоб упоратися з наслідками найгіршого сценарію винищення людської свідомості, буде дуже добре, я вважаю».

підприємець-інноватор Ілон Маск

Маск має здатність оперувати складними концепціями фізики у бізнес-плануванні. Тобто він бачить послідовність кроків від наукового поступу до прибуткового бізнесу та дивиться на світ крізь призму інтелекту та стратегії. Він зовсім не вважає себе інвестором. Він каже, що йому подобається втілювати в життя важливі та корисні для майбутнього технології. Разом з тим виявляється, що гроші не є мотивацією Ілона. В його житті вони просто є і він знає, що може їх генерувати.


Також не дивує, що найбільше Маск шанує в людях рішучість та поважає тих, хто не зупиняється, коли чує “ні”. Ілон Маск вкрай суворий та вимогливий менеджер, який точно не випромінює доброзичливість, погано контролює свій гнів та зривається на людях. Навіть високопоставленим чиновникам він висловлював усе, що він про них думає, якщо вважав їхню позицію хибною.

Стиль менеджменту Ілона Маска

Коли Ілон спитав одного із своїх підлеглих, скільки часу піде на відновлення тестів, той не мав що одразу відповісти. Тоді Маск обурився: "Ти мусиш мати відповідь. Це важливо для компанії. Від цього залежить усе. Чому ти не маєш відповіді?". Тобто для Ілона дуже важливо мати повну інформацію. Він не може терпіти відсутності чіткого плану та наявності виправдань.

Якщо Маску казали, що ми зробили такий вибір, бо “так завжди роблять”, він страшенно гнівався.

Часто терміни реалізації завдань, які він ставив своїм підлеглим, змушували інженерів працювати цілодобово. А маркетологів, які робили граматичні помилки в імейлах, швидко звільняли. Маск однією своєю присутністю міг наганяти неймовірний страх, сам того не відчуваючи. Процес роботи з Ілоном багато хто описував як суміш болю та здоволення на фоні садомазохістичного емоційного стану. Додайте до цього ненормований робочий час та грубі манери. От я тепер точно не маю ілюзій щодо його характеру. Маск вміє витискати максимум зі своїх працівників. Але незважаючи на все це, майже кожен співробітник, навіть якщо його було звільнено, й надалі говорив про Маска, як про супергероя.

SpaceX

Цікаво було дізнатись про організацю роботи на SpaceX. Наприклад, інженери та програмісти під час проектування машини, сиділи разом із механіками та зварювальниками, яки будували ці машини. Офісний простір побудовано всередині заводу у вигляді скляної триповерхової конструкції з кімнатами для нарад. Маск хотів, щоб інженери постійно бачили що відбувається на заводі та мали необхідність проходити крізь нього та спілкуватись із механіками на шляху до свого робочого місця.

Масштаби амбіцій Маска порівнюють з амбіціями Білла Гейтса та Стіва Джобса. Так само як і Стів Джобс, Ілон має чутливість до бажань споживачів. Так само, як і Білл Гейтс, має здатність наймати професіоналів у тих сферах, де не почувається стовідсотково комфортно. Так само, як обидва вони, Маск має глибоке розуміння можливостей, які відкривають технології, має цілеспрямованість та не звертає уваги на жодні обмеження. Іноді Маска називають покращеною сумішшю їх обох.

електромобіль Tesla

Всі бізнеси Маска пов’язані між собою. Tesla виробляє акумуляторні модулі, а SolarCity продає їх кінцевим споживачам. SolarCity постачає на зарядні станції Tesla сонячні панелі, аби забезпечити безкоштовне заряджання електромобілів компанії. Tesla і SpaceX обмінюються знаннями про властивості матеріалів, виробничі процеси та деталі функціонування заводів, бо тут дуже багато речей робиться з нуля.

Tesla. Тепер це моя мрія :) Не буду багато розповідати про це авто. Краще запропоную подивитись цікавий огляд на Tesla в інста сторіз


Ще вразила ефективність та розум, з яким в компанії підходять до виправлення помилок. Уявіть, поки ви спите, інженери Тесла підключаются до машини за допомогою інтернету та встановлюють на неї оновлене програмне забезпечення, мов казкові ельфи. Тобто це надання дуже якісного сервісу та відданість меті догодити своїм споживачам. Тесла перетворила авто на ґаджет, який стає ще кращим після того, як його купили.

Tesla Model X - електромобіль, повноцінний кроссовер

Ілон Маск - це фізик серцем та інженер за манерою поведінки, який зробив революційний вклад у сонячну, автомобільну та аерокосмічну галузі. А книга “Ілон Маск. Tesla, SpaceX і шлях у фантастичне майбутнє” буде цікава тим, кого займає природа лідерства, хто стежить за розвитком нових технологій, а також любителям якісної біографічної літератури.

Немає коментарів:

Дописати коментар