28 липня 2019 р.

Готуємо яловичину. Запечене м'ясо та бефстроганов

Якщо ви з якихось причин не вживаєте свинину, а курка чи індичка вже трохи набридли, рекомендую звернути увагу на нежирні частини яловичини. Раніше я додавала рецепт м’ясного гуляша, який можна приготувати з яловичини. Сьогодні поділюсь простим рецептом запеченої яловичини та класичним бефстроганов. За цими рецептами яловичина виходить соковита та м’яка.

Простий рецепт запеченої яловичини та класичний бефстроганов


Рецепт запеченої яловичини

За допомогою метода спроб та помилок я дійшла висновку, що для запікання найкраще підходить шмат яловичого окосту.

Для приготування м’яса візьміть:
  • яловичину - 1 кг
  • оливкову олію - 3-5 ст.л.
  • гірчицю - 2 ч.л.
  • мед - 1,5 ч.л.
  • базилік - 1 ст.л.
  • паприку, червоний та чорний перець - по 0,5-1 ч.л.
  • сіль за смаком
  • фольгу для запікання
Як запікати яловичину у фользі

Приготування:
  1. М’ясо необхідно добре промити та ретельно просушити паперовим рушником.
  2. Змішати спеції, приправи та прянощі (якщо забули, чим вони відрізняються, раджу зазирнути на сторінку з оглядом книги Єви Пунш).
  3. Добре змастити яловичину сумішшю з усіх боків та залишити на годину-півтори, щоб м’ясо добре просочилось нашим маринадом.
  4. Загорнути м’ясо у фольгу так, щоб не витікла жодна крапля соку. Конверт з фольги має бути герметичним, це важливо!
  5. Відправити у розігріту заздалегідь до 220°С духовку. Через 15 хвилин зменшити температуру до 200°С та запікати ще приблизно 1,5 години. Взагалі, я не дуже люблю всі ці "приблизно", тому при запіканні м’яса користуюсь кулінарним термометром.
  6. Якщо бажаєте отримати скоринку, в кінці приготування необхідно розгорнути фольгу та відправити яловичину знову в духовку на 5-10 хвилин.
  7. Готове м’ясо достаємо з духовки, знову накриваємо фольгою та залишаємо ще на 10 хвилин перед тим, як нарізати нашу запечену яловичину до столу.
Рецепт запеченої яловичини

Рецепт Бефстроганов

Бефстроганов готується також дуже швидко. Рецепт дається спеціально на 2 порції, бо якщо одночасно готувати більше, м’ясо на пательні дає сік і починає тушкуватись. А нам необхідно його підсмажити.

І зауваження перевіреного кухаря Оксани Путан: в класичний рецепт бефстроганов гриби та томат не додають.

Отже, на 2 порції нам знадобиться:
  • 300 г філе яловичини
  • 2 невеличкі цибулини (приблизно 100-150 гр)
  • 3 ст.л. рослинної олії
  • 400 мл 20%-х вершків (я інколи замінюю вершки сметаною)
  • ⅓ ч.л. солі
  • ⅓ ч.л. меленого чорного перцю
Як приготувати класичний бефстроганов
  1. Яловичину необхідно порізати на частини, накрити плівкою та добре відбити. Плівкою краще не нехтувати, бо інакше молоток прилипатиме до м’яса та просто розірве його.
  2. Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями, викладаємо на пательню, додаємо олію та смажимо 5 хвилин, періодично помішуючи.
  3. Тим часом відбите м’ясо нарізаємо довгими та тонкими смужками, додаємо його до цибулі. Підсолюємо та добре розмішуємо.
  4. Смажимо доки яловичина не змінить колір, плюс ще 3 хвилини. Не забувайте періодично розмішувати м’ясо.
  5. Коли рідина повністю зникне, додаємо вершки та ще раз добре розмішуємо.
  6. Додаємо мелений перець та прогріваємо яловичину з вершками приблизно 2-3 хвилини, поки вершки не загуснуть.
  7. Знімаємо пательню з вогня і, вуаля, наш бефстроганов готовий!
  8. Смачно подавати страву з рисом, картопляним пюре, гречаною кашею або пастою.
Як приготувати класичний бефстроганов

Enjoy!

Немає коментарів:

Дописати коментар