17 травня 2020 р.

Анжела Дакворт про наполегливість та ентузіазм, що ведуть до мети

Успіх людини має мало спільного з її талантом і здібностями, що дістались при народженні. Про це у книзі Grit The Power of Passion and Perseverance розповідає професор психології Пенсильванського університету Анжела Дакворт. В російському перекладі - "Твердость характера. Как развить в себе главное качество успешных людей", в українському - "Крок за кроком. Як ентузіазм і наполегливість ведуть до мети".

Анжела Дакворт про наполегливість та ентузіазм, що ведуть до мети - Гріт

Як і про більшість корисної літератури, про цю книгу я дізналась від Насті Кей. Анжела Дакворт вивчає завзятість, наполегливість та інші риси характеру, завдяки яким люди досягають успіху в житті.

Що таке “гріт”?

Раніше у мене була єдина асоціація - це абразивність (жорсткість) пилочки для нігтів, що визначається саме в гріт.

В перекладі з англійської слово grit має два значення:
  1. Very small pieces of stone or sand
  2. Courage and determination to succeed, even in very difficult situations, тобто мужність та рішучість досягти успіху навіть у дуже складних ситуаціях. Власне, про це далі.
Що таке Гріт

Grit - це поєднання пристрасті та наполегливості

Про що можна дізнатись, прочитавши книгу “Крок за кроком. Як ентузіазм і наполегливість ведуть до мети”:
  • як пов'язані талант і досягнення успіху
  • які якості поєднують усіх успішних людей і наскільки важливим є високий інтелект для досягнення успіху
  • чому завзятість частіше виявляється важливішою за талант
  • чому відсутність таланту іноді дозволяє стати більш успішним, ніж його наявність
  • навіщо життєва філософія і як знайти свою пристрасть та майстерність
  • звідки береться завзятість
  • як отримувати задоволення від роботи (про flow, потік)
  • що таке усвідомлена практика
  • про внутрішні установки (фіксована та гнучка свідомість)
  • як навчитися наполегливості та працьовитості
  • як оточення впливає на завзятість і успішність особистості
Анжела Дакворт

Про завзятість

Людина найлегше з усіх істот на планеті пристосовуються та змінюється під тиском обставин. Коли життя дає нам урок, ми адаптуємося до нової ситуації, до нових вимог. Ми змінюємося, коли в цьому є необхідність. У цьому й полягає зрілість особистості.

Через деякий час у нас з'являються нові звички. А потім ми часто навіть забуваємо, що раніше поводили себе зовсім по-іншому. Тобто спочатку ми адаптуємося, потім нова звичка стає нормою життя, після чого з'являється нова риса характеру.

Завзятість людини. Grit

4 думки щодо важливості ентузіазму, наполегливості та зусиль

  1. У деяких людей все прекрасно, коли справи йдуть добре, але вони буквально розвалюються на шматки під час невдачі. А ще, коли все ідеально, ми часто не замислюємось, як же ж це вийшло, а просто насолоджуємося тим, що відбувається.
  2. Успішних та високопрофесійних людей об'єднує неймовірна строгість до результатів своєї праці. Вони однаково захоплюються як самим процесом, так і досягненням мети.
  3. Ще Дарвін сказав, що головні чинники успіху - це прагнення та вміння працювати, а не інтелектуальні здібності та таланти. Вміння напрацьовуються довгими годинами роботи і відточуванням майстерності. Саме зусилля формує навички та перетворює отримані вміння в досягнення.
  4. Талант і досягнення - це дуже різні речі. Без зусилля талант перетворюється в нереалізований потенціал. Вміння без зусилля - це лише те, що людина могла б зробити, але не зробила. Тільки при додаванні зусилль, талант може перетворитися в уміння.
Різниця між талантом та досягненням


Якою є ваша наполегливість та завзятість?

Книга “Крок за кроком. Як ентузіазм і наполегливість ведуть до мети” допоможе визначити ступінь вашої завзятості за допомогою Шкали завзятості, яку Анжела Дакворт розробила під час досліджень в Вест-Пойнті.

Анжела каже, що завзятість складається з двох компонентів: пристрасті та витримки. В свою чергу, пристрасть - це не тільки те, що людині дуже подобається. Це також прагнення та вірність своїй меті. Але уявлення, що кожна хвилина життя має бути присвячена одній вищий меті, багато в чому є ілюзією. Це не принесе користі навіть найзавзятішим людям. Важливо ранжувати цілі та мати їх структуровану та координовану ієрархію, щоб зменшувати конфлікт між професійними та сімейними цілями.

Завзятість складається з двох компонентів: пристрасті та витримки

Навряд чи хтось сперечатиметься, що ентузіазм зустрічається часто, а витривалість і послідовність - набагато рідше. Вкрай важливо зрозуміти і прийняти те, що наш час і енергія обмежені. Тому успішна людина має усвідомити, що вона ні в якому разі не повинна робити (докладніше можна прочитати в книгах Есенціалізм і One thing).

Про мету, роботу та покликання

Авторка доводить, що стати більш дисциплінованим можливо. Також можливо знайти мету і сенс того, чим ви займаєтеся.

Перш ніж пов'язати свою роботу з корисною для оточення справою, людина має пройти стадію дисциплінованої практики. Анжела Дакворт наводить свій приклад, коли працюючи над цією книгою, вона зрозуміла, що в підлітковому віці у неї з'явилися певні інтереси, в 20 років її цілі стали трохи зрозумілими, але тільки після 30 вона остаточно зрозуміла, що її найвища мета - це використовувати досягнення психології для допомоги дітям.

Також корисно усвідомити різницю між роботою, метою та покликанням. Це як у старій притчі про мулярів. На запитання “Що ви робите?” перший відповів: “Я кладу цеглу”, другий сказав: “Я будую церкву”, а третій: “Я зводжу храм Господа”. Найщасливіші ті, чиї вищі цілі в тій чи іншій мірі працюють на благо всього людства.
Про мету, роботу та покликання
Опитування компанії Gallup 2014 року показало, що приблизно 13% дорослих «поглинені» тим, чим займаються. Тобто лише незначна частка людей люблять робити те, за що їм платять зарплату. Наївно вважати, що кожен з нас повинен любити будь-яку хвилину, проведену на робочому місці. Результати численних досліджень підтверджують, що людей, яким цікаво все, не існує. Кожного з нас цікавить щось конкретне. Саме тому варто знайти роботу, яка привертає вашу увагу та розбурхує уяву. Це не буде стовідсотковою гарантією щастя й успіху, але точно допоможе в житті.

Під час інтерв'ю більшість наполегливих і успішних людей розповідали Анжелі, що витратили кілька років, щоб визначитися та зрозуміти, в чому полягає саме його покликання. Промовці, які виступають із запальними промовами перед випускниками, звичайно, можуть говорити про свою професію: «Я навіть не уявляю, що я міг би займатися чимось іншим», але в реальності, скоріш за все, вони спочатку перебирали різні варіанти.

Існує міф, ніби людина з першого погляду закохується в свою майбутню професію. Та це не так. Часто найважливіше відбувається тоді, коли ти намагаєшся в чомусь розібратись. Спочатку більшість речей здається нецікавими та поверхневими. Але потім ти знаходиш в них неймовірно цікаві грані, про які навіть і не думав. Для всього цього потрібні час і наполегливість. Класна аналогія професійного покликання - це пошук ідеального партнера. Треба побачити потенційне попадання.

Однак, якщо ти щось любиш, це абсолютно не означає, що ти досягнеш в цій справі хороших результатів. Якщо ти, звичайно, не будеш в цьому удосконалюватися. Більшість людей дуже погано роблять те, що їм подобається. Розвиток інтересу вимагає часу і енергії, а також дисципліни та готовності жертвувати заради улюбленого заняття.
Як знайти свою пристрасть
Якщо ви хочете знайти предмет своєї пристрасті, починати треба з самого початку, з відкриття інтересу. Поставьте собі кілька простих запитань:
  • Про що мені подобається думати?
  • Куди тікають мої думки?
  • Що мені є дійсно небайдужим?
  • Як мені подобається проводити час? А що я вважаю абсолютно нестерпним?

Ще трошки цікавих тез з книги Grit

  • Не варто плутати практику та відчуття потоку. Людина, яка займається цілеспрямованою практикою, зовсім не обов'язково потрапляє в стан потоку. швидше за все в більшості випадків ці речі не відбуваються одночасно (бо потік - це приємне відчуття, а практика - не завжди).
  • Для отримання максимуму від цілеспрямованої практики, необхідно зробити її своєю звичкою. Завдяки звичкам ми не витрачаємо час на розкачування, ми просто беремо та стаємо до справи.
  • Лінуватися дуже приємно, але ще приємніше реалізувати свій внутрішній потенціал.
  • Для того, щоб навчитися не боятись складної задачі та не відчувати зайвого напруження під час зворотного зв'язку, необхідно мати чітку мету, відчувати поточний момент та уникати будь-яких очікувань і суджень. Це як малюки, які починають помічати реакцію дорослих на свої помилки. Коли дитина отримує не зовсім коректний зворотній зв’язок, ми вчимо її боятися та соромитися. З дорослими все відбувається практично так само.
  • Успіх - не головне в житті. Успіх і щастя - поняття взаємопов'язані, але не ідентичні.
  • Занадто багато наполегливості - це теж не дуже добре, бо надлишок чогось хорошого так само, як і недолік, в рівній мірі погано.
  • Завзятість - не єдина і не головна риса характеру. Для розвитку та процвітання людині потрібні й інші якості. Наполегливість дуже тісно пов'язана з самоконтролем, вдячністю, навичками соціальної поведінки, контролем над своїми почуттями, цікавістю та старанням.
  • Бути визнаним експертом в чомусь і бути просто хорошою людиною - це різні речі.
  • Пам'ятаєте, в своїй книзі Керол Двек пояснювала, чому в ситуації однакових обставин одна людина опускає руки, а інша продовжує йти вперед? Фіксована установка, або установка на даність, призводить до появи песимістичних пояснень щодо своїх невдач, в результаті чого людина починає боятися труднощів та уникати їх. А гнучка установка, або установка на зростання, дає оптимістичний погляд на життя та здорові внутрішні пояснення невдач, завдяки чому людина не боїться труднощів, а тільки міцніє і загартовується в боротьбі.
Фіксована та гнучка установка
Ситуації, коли отримуєш погану оцінку, або відмову в прийомі на роботу, або нарікання начальства, вибивають з колії. Людина з фіксованою установкою схильна розцінювати невдачі як доказ, що вона гірша за інших. А ось ті, хто налаштовані на зростання, в подібних ситуаціях розуміють, що можна чомусь навчитися і потім зробити краще.

Книга Анжели Дакворт "Крок за кроком. Як ентузіазм і наполегливість ведуть до мети" - це мікс наукових даних, переконливих історій та прикладів з особистого досвіду. Книга ще раз нагадала мені, що для досягнення успіху бути генієм та найрозумнішим - це не головне. Важливіше викластися по повній, любити те, що ти робиш та докладати максимум зусиль для досягнення своєї довгострокової мети.

Якщо не маєте часу або бажання читати цю книгу, можна подивитись виступ Ажели Дакворт на TED, що містить всі основні моменти з книжки про Grit:

Немає коментарів:

Дописати коментар