10 лютого 2018 р.

"У вас більше часу, ніж ви думаєте". Огляд "Книги про втрачений час" Лори Вандеркам

"У вас більше можливостей, ніж ви думаєте", - запевняє Лора Вандеркам, авторка "Книги про втрачений час" (в оригіналі - “168 Hours: You Have More Time Than You Think”, by Laura Vanderkam). Головна ідея книги полягає в тому, що можна знайти час на всі важливі речі.

Огляд Книги про втрачений час авторства Лори Вандеркам

Хто така Лора Вандеркам і чому мене зацікавила ця книга


Лора Вандеркам - це американський журналіст. Виховує трьох дітей, її статті регулярно публікуються в провідних виданнях, вона має виступи на телебаченні та радіо, а також керує хором.

Лора Вандеркам - це американський журналіст

Лора багато років вивчала розподіл часу людьми, які чудово вміють розпоряджатися своїм життям. Але підходить Вандеркам до цього питання не з позиції гуру тайм-менеджменту, а саме як журналіст, якому цікаво, як успішні та щасливі люди будують своє життя.

В книзі вона описує свій досвід, а також історії з життя звичайних людей. Все виглядає дуже і дуже правдиво. До того ж, в основу книги лягли й аналітичні дані, спостереження вчених та лікарів.

Головні відкриття з Книги про втрачений час


168 годин замість 24/7


Головним відкриттям для мене стала рекомендація авторки змінити часові відрізки, якими зазвичай ми вимірюємо наше життя. Лора пропонує розглядати поняття "час" не як 24 години на добу, а як 168 годин на тиждень. Це набагато корисніше, бо на відміну від забитого справами буднього дня, добре розплановані блоки по 168 годин є достатньо великими, щоб вмістити в них роботу, інтенсивну взаємодію з сім'єю, відпочинок, достатню кількість сну і все, що для вас важливо.

168 годин замість 24/7

Більшість людей, які скаржаться на перепрацювання, насправді працюють менше, ніж вони думають. Одним із завдань, які ставила перед собою Лора Вандеркам, було переконати людей подивитися, як вони насправді витрачають час у всіх сферах свого життя. Проблема навіть не в тому, що ми всі перепрацьовуємо і недостатньо відпочиваємо. А в тому, що більшість з нас не має жодного уявлення, на що ж витрачаються ті 168 годин.

Коли ми не думаємо, на що хочемо витратити свій час, велику його кількість може запросто поглинути телебачення, Інтернет, домашня робота, повсякденні справи, які дають, можливо, лише трохи почуття задоволеності, але мало впливають на кар'єру, сім'ю або особисте життя. Ми намагаємося втиснути важливі речі між легкими або неминучими на перший погляд справами. Неминучими просто тому, що ми завжди ними займаємося або думаємо, що інші чекають цього від нас. І в результаті ми відчуваємо, що перепрацювали та недостатньо відпочили.

Більшість не має жодного уявлення, на що витрачаються 168 годин

Що можна зробити в першу чергу? Виявити, на що саме витрачається ваш час, фіксуючи протягом тижня всі дії в “журналі обліку часу”. Для цього можна використати, наприклад, таблицю з сайту LauraVanderkam.com.

Записуйте все, чим займаєтеся протягом дня. Записуйте щохвилини (коли варите каву, читаєте блог або кудись йдете). Спостерігайте за своїм часом - куди насправді воно йде?

Спочатку це може здаватись дуже важким та дурним. Але це справді працює. Якщо постійно тримати таку таблицю біля себе, записувати не так вже й важко. Для мене це взагалі не було проблемою, бо під час навчання та трохи під час роботи мені доводилось мати справу із “фотографією робочого дня”.

168 hours time management worksheet - Laura Vanderkam

Вже під час першого дня таких записів, я просто була шокована, наскільки швидко біжить час і як неефективно він іноді витрачається. Це дуже дисциплінує.

Я проводила дослідження власного часу впродовж 2 тижнів, бо з досвіду Лори, багато людей, коли бачили, куди ж насправді витрачається час, починали казати щось на кшталт: “О, та це був тиждень такий. Насправді я працюю набагато більше”. Тому краще аналізувати 2 тижні, щоб не було подібних скиглень та виправдань. Важливо бути чесним перед собою, інакше сенсу в цій вправі не буде зовсім.

Дослідження власного часу впродовж 2 тижнів

Особливо це важливо, коли працюєш вдома і поряд існує безліч відволікаючих факторів. Я, наприклад, вважала, що працюю набагато більше. Цілий день щось роблю, не валяюсь на дивані чи залипаю в мережі, а до вечора дуже втомлююсь. Така зайнятість може давати штучне відчуття продуктивності. Якщо ми робимо багато, це не означає, що за 168 годин ми встигаємо робити щось важливе.

Аналіз журналу обліку часу показав, що не перепрацьовую, як здається. Це також допомогло виявити поглиначів часу, тобто ті справи, яки забирають час, але нічого не приносять для мого професійного та інтелектуального розвитку або якісних комунікацій із родиною.

What do you do with your 168 hours a week?

Щоб скоротити час, що йде на неголовні речі, Лора Вандеркам пропонує або ігнорувати їх, або скоротити до мінімуму, або делегувати іншим. Якщо ми можемо щось зробити, це зовсім не означає, що нам слід це робити, оскільки час і ресурси завжди обмежені.

100 речей


Друга корисна рекомендація з книги - це скласти список зі 100 речей.

Щоб зробити своє життя більш сфокусованим і позбавитись від зайвого, треба зрозуміти, що ви хочете зробити за свої 168 годин. Уявіть абсолютно порожній календар на тиждень і складіть список зі 100 речей, які вам хочеться зробити: куди хочете поїхати, чому хочете навчитися, що хочете купити, з ким хочете провести побільше часу. Одночасно складіть список справ, якими вам взагалі не хочеться займатися, але поки що доводиться.

List of 100 Dreams

Далі дайте відповідь на два питання:
  • Які речі я роблю найкраще, в той час як інші не можуть дотягнутися до мого рівня?
  • На які речі я витрачаю час, в той час як інші могли б зробити те ж саме навіть краще?
Для успішного управління часом потрібно обов'язково знати, що у нас добре виходить і що ми робимо із задоволенням. Треба намагатись зробити так, щоб поступово із часом приємні і корисні справи повністю витіснили неприємні.

Про пріоритети

  • Замініть фразу “я не маю на це часу” на “для мене це не пріоритет”.
  • Не говорить собі: “У мене немає часу на X, Y або Z”. Краще казати, що не робитимете X, Y або Z, тому що “це не входить до моїх пріоритетів”.
  • Розглядайте кожну хвилину як свій вибір.
Розглядайте кожну хвилину як свій вибір

Про підходящу роботу


На роботу ми витрачаємо значну частину наших 168 годин, тому дуже важливо, щоб вона нам підходила. Щоб з'ясувати, чи підходить вам робота, Лора Вандеркам пропонує задати собі наступні питання:
  • Чи пов'язана моя робота з моєю внутрішньою мотивацією (речами, які мені подобалися в дитинстві або якими я займався б і безкоштовно)?
  • Чи треба мені регулярно вирішувати завдання на межі моїх можливостей?
  • Чи сприяють умови роботи, організація та колеги тому, щоб я домагався кращих результатів?
  • Якщо на якійсь з цих питань я відповів "ні", що можна змінити?
  • Чи можу я створити собі підходящу роботу в моїй організації? Або в іншій організації? Або треба буде діяти самостійно?
Якщо ви цілком впевнені, що робота вам підходить, спробуйте поставити собі наступне запитання:
  • Якби мені раптово запропонували величезну суму за те, щоб ніколи не займатися "суттю" моєї роботи, як би я поставився до цієї пропозиції? Чи засмутився би попри всі багатства?
На роботу ми витрачаємо значну частину наших 168 годин

Якщо любите свою справу, у вас буде більше енергії і на решту життя. Звичайно, якщо ви занадто рідко відчуваєте цей захват від повного занурення в роботу або не відчуваєте його ніколи, то потрібно серйозно задуматися. Чи є у вашому житті інші речі, що забезпечують таке відчуття?

В ідеалі в робочі години не повинно входити нічого, що не просуває вас до кар'єрних і життєвих цілей. Інакше це даремно витрачений час.

Про вільний час


У нашому світі з безліччю відволікаючих чинників навіть вільні години вимагають дисципліни. У список справ потрібно вносити розваги і брати максимум з вільного часу.

У список справ потрібно вносити розваги

Час занадто цінний, щоб пасивно ставитися до планування дозвілля. Неробочі години теж мають бути зайняті осмисленою та цілеспрямованою діяльністю.

Іноді, коли ми дуже сильно зайняті, створюється відчуття відсутності у власному житті. Йога, медитація або гарне тренування - це відмінні способи зосередитися. Також гарна тема для роздумів - це відчуття подяки за все, що є у нашому в житті (особливо це корисно робити вранці та ввечері). Я використовую для цього додаток Writeaday - Journal & Timeline (детально розповідала про нього ось тут). Це справді велике джерело натхнення та сили духу.

Книга Лори Вандеркам “168 Hours: You Have More Time Than You Think” виявилася для мене надзвичайно корисною. Тому всім, хто хоче дізнатися, куди насправді тікає час і як можна більш збалансовано його використовувати, я дуже її рекомендую.

Хоча 168 годин - це багато, час все одно залишається непоновлюваним ресурсом. Цей час все ж потрібно ретельно розподіляти, щоб перетворити нинішнє життя на бажане.

Час знайдеться на все, чим вам дійсно хочеться займатися

Ніхто не каже, що взяти від життя все - це легко. Щоб отримати максимум від 168 годин, потрібно оцінити, де ви перебуваєте зараз і де ви хочете перебувати. Можливо, це одне й те саме місце, а може бути - ні. Якщо ні, тоді треба подивитись, що заважає і що можна змінити.

Час є завжди. Час знайдеться на все, чим вам дійсно хочеться займатися. Як тільки ви це зрозумієте, то можна буде перейти від паніки до об'єктивного аналізу даних, а потім поставити собі завдання витягти максимум зі своїх 168 годин. Однак пам'ятайте, для того, щоб створити бажане життя за 168 годин, необхідна справжня дисципліна.

Лора Вандеркам на TED в оригіналі:


російською: