27 червня 2016 р.

Враження від прочитаного: “Керівництво астронавта по життю на Землі” Кріса Хедфілда. An Astronaut's Guide to Life on Earth by Chris Hadfield

Мене завжди захоплював космос. Я дуже хотіла побачити нашу планету зі сторони. Як воно, коли під тобою цілий світ, земна куля? Як це, переконатись, що наша Земля - це лише маленька часточка у цілій Галактиці? Замислюючись на ці теми, досі відчуваю мурашки по шкірі… Коли виходили стрічки Гравітация та Марсіянин, я перебувала у шаленому захоплені. Але ці фільми не відображали цікавого для мене життя астронавтів на космічній станції, як вони туди потрапляють, що вони там роблять, як повертаються на Землю? Коли я дізналась про книгу Кріса Хедфілда “Керівництво астронавта по життю на Землі”, я передчувала, що цей бестселер стане однією з найулюбленіших моїх книжок. І я не помилилась. Чим же ця книжка така цікава та корисна? Sally Hansen.

Обкладинка книжки Кріса Хедфілда


“Керівництво астронавта по життю на Землі” - це мемуари автора, які будуть цікаві не тільки шанувальникам космосу. Адже крім потужної освітної частини, книга містить багато цінних думок.

Кріс Хедфілд - мрія довжиною в життя

Кріс Хедфілд - це перший канадський астронавт, який перебував у відкритому космосі та був командиром екіпажу Міжнародної космічної станції. Він дуже популяризує космос и космічні програми, цікаво розповідає і найдзвичайно дохідливо пише про космічний простір. Кріс Хедфілд медійна персона. Саме він зняв цикл освітніх відео про те, як живуть астронавти на МКС (до речі, рекомендую подивитись ці супер-цікаві невеличкі ролики на youtube каналі Хедфілда). Крім того, він зняв кліп у космосі, записавши кавер на пісню Девіда Боуї Space Oddity, яку сам Девід визнав найкращим кавером з усіх. Сьогодні Хедфілду 56 років і він перебуває у відставці.

Все життя Кріса - це одна суцільна підготовка до польоту у Космос. У книжці він описує свій шлях: як він захотів стати астронавтом, що для цього робив, які розчарування спіткали на його шляху, як готуються до польотів професійні астронавти. Багато уваги приділяється взаємовідносинам у сім’ї, які виникають складнощі у сімейному житті під час підготовок астронавтів і як родина через це проходить.

Мушу сказати, що після прочитаного я ставлюсь до особистості Кріса Хедфілда з величезною повагою. Мене шалено вразило його ставлення до життя і те, наскільки він цікава людина.

Друга частина книжки присвячена саме побуту астронавтів на орбіті. Дуже захоплююче, подекуди з гумором, але просто и доступно автор описує як живуть на МКС, що роблять і над чим працюють. Виявляється, що саме дослідження на космічній станції призвели до таких супутніх і важливих на Землі розробок, як спідня білизна з терморегуляцією і навіть штучне серце! Уявіть собі, в основі штучного серця лежить технологія створення паливних насосів для двигунів шаттлів.

Заключна частина неперевершено доповідає про повернення на Землю. Як саме корабель “Союз” входить в атмосферу, горить там і падає посеред степів Казахстану.

Книга An Astronaut's Guide to Life on Earth вийшла в 2013 році, на російській мові доступна з 2015, на жаль в українському перекладі я її ще не зустрічала.

10 важливих думок Кріса Хедфілда

Деякі з цих життєвих правил Кріса Хедфілда можуть здатися досить специфічними, але всі вони можуть бути з користю застосовані у повсякденному житті.

Астронавт Кріс Хедфілд

1. Фокусування і вибір
У житті треба буде неодноразово робити вибір. І такі рішення матимуть велике значення: від того, як ти житимеш сьогодні, на які справи витрачаєш свій час, залежить якою людиною ти станеш. Важно вміти розставити приорітети, виявляти, що по справжньому важливо, а що просто було б непогано знати (ці думки перекликаються з ессенціалізмом).

2. Якщо при певних обставинах мета стає недосяжною, це не повинно заважати подальшому життю
Кріс каже, що можливо, бажана подія ніколи не відбудеться, але на всяк випадок треба зробити все необхідне, щоб рухатись до своєї мети. Він підкреслює, що треба бути впевненим, що те, що робиш, тобі цікаво. Саме тоді можна уникнути відчуття “життя не вдалося”. На прикладі автора, шанс потрапити в Космос був дуже невеликий, тому нерозумно було повністю на нього покладатися і втрачати самоповагу, якщо цей шанс так і не випав би.

3. Бути професіоналом
Професіонал - це той, хто не втрачає голови в кризовій ситуації, не кидає завдання, навіть коли воно здається безнадійним. Професіонал імпровізує і знаходить гарні рішення для складних проблем, коли на рахунку кожна секунда. Для цього необхідна винахідливість, рішучість на готовність до всього.

4. Рух вперед може бути тільки при постійному навчанні
Не існує вибору між задоволенням і розвитком, якщо під розвитком розуміти не черговий крок по кар’єрних сходах, а вивчення чогось нового. Рухатись уперед можна тільки поки вчишся чомусь новому та постійно розвиваєшься, навіть якщо кар’єра стоїть на місці.

5. Негативне мислення дуже важливе
Астронавтів привчають к постійному аналізу ситуації и обставин, дивитись за все з найгіршого боку і уявляти найжахливіше, що тільки може відбутися. Цікаво, що при підготовці до польоту існує така вправа, до якої залучаються і родини астронавтів, як “моделювання смерті”, коли детально й ретельно визначається схема дій при таких обставинах. Але й варто пам’ятати, що все завжди не так погано (і не так добре) як здається з першого погляду. Навіть найприкріше може бути щасливим поворотом долі.

6. Дрібниці надзвичайно важливі
Саме дрібниці згубили екіпажі шаттлів Колумбія и Челленджер. У вакуумі кожна дрібничка може коштувати життя. Тому всі дії астронавтів чітко прописані. Коли є план дій, у тому числі абсолютно очевидних, це дає перевагу при адаптації у цілковито нових умовах.

Астронавтів вчать, що кращий спосіб знизити рівень стресу - це непокоїтись про дрібниці. Немає необхідності страждати по дрібницях, якщо бажаєш покладатися на його величність випадок і готовий прийняти будь які наслідки. Але якщо прагнеш досконалості, то такої речі як зайва підготовка просто не існує. Будь-яка додаткова підготовка - це кращий спосіб збільшити свої шанси на успіх.

“Ніщо не вийшло так, як ми планували. Але всі відхилення від плану були у межах, до яким ми були готові”.

7. Скромність і робота в команді
Автор поділяє людей на три типи: “-1”, “0”, “+1”. Якщо людина має корисні навички, але ще не до кінця розуміє оточуючі умови, то вона не стане одразу ж корисним членом команди. У кращому випадку стане “нулем”: достатньо компетентним, щоб не створювати зайвих проблем і не додавати додаткової роботи іншим. Кращий спосіб почати працювати у новому середовищі (колективі) - бути нейтральним, спостерігати та постійно вчитись у тих, хто в цих умовах давно.

8. Лідерство і команда
Справжній лідер прокладає шлях і веде за собою, а не просто грубо нав’язує свою думку іншим. Погрози, змагання, сперечання - це вірний шлях знищити бойових дух і значно зменшити результативність команди.

9.Концентрація на позитивному
Ви можете обирати, чи то бути зосередженими на сюрпризах і задоволеннях, або ж на розчаруваннях, чи то святкувати маленькі повсякденні перемоги або ж цінувати тільки найвеличніші життєві моменті. Якщо починаєш думати, що мають значення тільки видатні та яскраві моменти, то стаєш приреченим постійно відчувати себе невдахою. Хедфілд каже, що для нього все має сенс, навіть ті події, про які знаю тільки він.

10. Адекватна реакція на критику
Ставлення до критики як до потенційно корисним порадам, а не як до особистих нападів, - це позитивна риса. Забагато параметрів не піддаються нашому контролю. Єдине, що можна контролювати - це своє ставлення до подій.

Для мене “Керівництво астронавта по життю на Землі” - це книга-сенсація. Я дуже вдячна Крісу Хедфілду за те, що він так цікаво описав всі події і так багато мені розповів.

Сторінка Кріса Хедфілда в Facebook