22 червня 2016 р.

Як стати щасливим. Проект “Щастя”від Гретхен Рубін / The Happiness Project by Gretchen Rubin

The Happiness Project - це одна з селф-хелп книжок по саморозвитку, в якій автор ділиться секретами щасливого життя. Мене дуже зачепив бекграунд авторки: Гретхен Рубін має успішну кар’єру юриста, працювала у Верховному суді США, навчалась в Єлі, одному з найпрестижніших американських університетів, де була головним редактором видання. Також вона написала біографії Вінстона Черчилля та Джона Кеннеді. Отже, якщо хтось і буде розповідати мені про якість життя та про щастя, то нехай це буде така успішна, талановита та розумна людина.

Обкладинка книжки Проект "Щастя" Фото авторки Гретхен Рубін


У Гретхен Рубін все добре, вона заможно живе з родиною на Мангеттені, має все, що забажає. Але одного разу до неї прийшло розуміння, що вона не на стільки щаслива, як могла б бути, з урахуванням всіх її можливостей. Вона часто дратувалась, не відчувала вдячності і не цінувала своє життя. Авторка провела серйозне дослідження та застосовуючи науковий підхід склала план по збільшенню відчуття щастя. Гретхен визначила для себе 12 сфер життя, які хотіла б змінити в кращий бік.

Кожна глава присвячена одній зі сфер життя, над яким працювала Гретхен. Наприклад, січень присвячений збільшенню рівня енергії, лютий - відносинам у шлюбі і так далі.

Зауважу, що книжка не містить ніякої ізотерики та тому подібного, бо Гретхен Рубін має досить тверезий погляд на світ, здорові судження і також чудовий гумор.

Ідеї, які найбільше мене зачепили та стали відкриттями

  • Будь собою. То, від чого радіють інші, може зовсім не приносити тобі радості.
  • Поводь себе так, як прагнеш себе відчувати. Адже змінити настрій можна зміною поведінки.
  • Треба позбавлятися мотлоху, бо фізичне оточення впливає на душевне благополуччя. До речі, існуючий навколо нас мотлох Гретхен цікаво розподіляє на декілька категорії.
  • Перестаньте чахнути над своїм добром та почніть вірити у достаток, щоб мати можливість користуватися речами, а не зберігати їх на “чорний день”.
  • Скажіть “ні” бурчанню та даремним докорам у родині, бо саме сімейна атмосфера задає тону всьому життю. Часто ми прискіпливо помічаємо слабкості та промахи близьким, а переваги приймаємо як належн
  • Пам’ятайте, що в сімейних відносинах потрібні 5 позитивних кроків, щоб врівноважити лише один поганий. Даючи гніву волю ми його посилюємо, а не зменшуємо.
  • Щоб бути щасливим, треба породжувати більше позитивних емоцій, усувати джерела негативних переживань, відчувати свою правоту та розвиватися.
  • Я можу зробити багато чого з того, що хочу, але не можу зробити все, що хочу.
  • Не треба ставитись до людей занадто суворо, бо життя людини набагато складніше, ніж здається з боку.
  • Легко бути важкою людиною, важко бути легкою. Треба мати велику самодисципліну. Завжди простіше скаржитися, ніж усміхатися, кричати, ніж шуткувати, вимагати, ніж бути задоволеним.
  • Відрізняй мету від зобов’язання.
  • Живи з легким серцем та радій поточній миті!

Підсумовуючи скажу, що книга мені сподобалась. Було корисно та цікаво дізнатися про досвід автора. Формат книги, зовнішні дослідження, факти, практичне застосування інформації роблять читання легким, цікавим та корисні. Тому книгу рекомендую. Але пам’ятайте, що у кожного все ж таки свій шлях до щастя :)