Як ви ставитесь до листкового тіста? Я ніколи сама його не робила, бо це здається мені дуже трудомістким процесом, але купувала готове тісто дуже часто. Сьогодні поділюсь ідеями рецептів випічки з листкового тіста, адже окрім звичних слойок та листкових вушок, з такого тіста можна приготувати яблучні пироги та навіть лінивий торт Наполеон і пахлаву!
Слойки з листкового тіста
Почнемо з найлегшого та найпростішого (хоча всі рецепти з готового листкового тіста прості та не потребують багато зусиль).
Листкове тісто нарізати на квадратики потрібного розміру, трошки розкачати та викласти на них начинку. Це може бути шоколад, джем, мак, згущене молоко, кунжут, сир, або навіть просто трохи цукру. Звернути рогаликом або “пиріжком”-трикутником чи рулетом (як вам більше подобається):
Зверху можна змазати збитим яйцем. Перемістити слойки на деко та випікати 18-20 хвилин за температурою 200-220°С. Коли слойки з листкового тіста охолонуть, можна їх притрусити цукровою пудрою.
Листкове тісто нарізати на квадратики потрібного розміру, трошки розкачати та викласти на них начинку. Це може бути шоколад, джем, мак, згущене молоко, кунжут, сир, або навіть просто трохи цукру. Звернути рогаликом або “пиріжком”-трикутником чи рулетом (як вам більше подобається):
Зверху можна змазати збитим яйцем. Перемістити слойки на деко та випікати 18-20 хвилин за температурою 200-220°С. Коли слойки з листкового тіста охолонуть, можна їх притрусити цукровою пудрою.
Печиво “Вушка”
Щоб приготувати листкове печиво візьміть:
- 500 г листкового тіста
- цукор
- корицю або мак
- Розкачати кожну частину тіста товщиною приблизно 7 мм.
- Притрусити цукром та корицею (або цукром та маком).
- Завернути від країв до центру, щоб стик був рівно посередині.
- Гострим ножем розрізати цей рулет на шматочки товщиною 1 см.
- Викласти майбутнє печиво на деко та випікати 15-20 хвилин за температурою 180°С.
- Готове печиво залишити на 3-4 години.
Яблучний заливний пиріг
Нам знадобиться:
Приготування:
- 300 г листкового бездріжджового тіста
- 3-4 яблука середніх розмірів
- 3 ст. л. сметани
- 2 яйця
- 1 ст.л. крохмалю
- цукор, ванільний цукор та кориця - за смаком
Приготування:
- Яблука почистити та нарізати кубиком приблизно 1*1 см.
- Листкове тісто теж нарізати кубиком, але трохи крупнішим за яблука.
- У форму, бажано для кексу, викласти шар тіста, потім шар яблук. Притрусити цукром і корицею.
- Викладати таким чином наступні шари, заповнюючи форму майже до верху (тільки не до країв!).
- Для заливки змішати яйця зі сметаною, крохмалем та ванільним цукром.
- Залити цією сумішшю форму з начинкою.
- Запікати при 180°С приблизно 30 хвилин до рум’яності.
- Не треба одразу діставати яблучний заливний пиріг з форми. Краще дати йому трохи охолонути після духовки.
Наполеон із листкового тіста
Я вже ділилась рецептом торту Наполеон минулого минулого року. Але якщо немає бажання з ним возитись, то можна скористатись готовим листковим тістом.
Для лінивого Наполеону візьміть:
Приготування:
Для лінивого Наполеону візьміть:
- бездріжджове листкове тісто
- трохи борошна для притрушування
- 200 г вершкового масла
- 1 банку згущеного молока
Приготування:
- Шари тісто кладемо один на одного та нарізаємо їх на 9 рівних частин. Тобто має вийти 18 квадратиків тіста для коржів.
- Розкачуємо кожний квадратик в тоненький пласт, наколюємо виделкою по всій поверхні та випікаємо при 180°С до готовності.
- Для крему змішати до однорідності (комбайном чи блендером) масло та згущене молоко. Якщо взяти їх в пропорції 1:1, то крем вийде густим, масляним та міру солодким. Якщо молока взяти більше, крем вийде більш солодким, але він краще розподілятиметься та просочуватиме коржі.
- Промазати охолонувші коржі кремом та викладати їх один на одного, щільно придавлюючи зверху.
- Зібраний торт перевернути та обрізати боки. З цих обрізків робимо крихту для декору, якою обмазуємо наш Наполеон зі всіх боків (окрім низу).
- Залишити в холодильнику на 12 годин.
- Смакувати ☺
Яблучний пиріг з листкового тіста
Інгредієнти:
Процес приготування:
- листкове тісто (краще дріжджове) - 500 г
- яблука середнього розміру - 3-4 шт
- джем абрикосовий - 4 ст.л.
- крохмаль картопляний - приблизно 1-2 ст.л. (в залежності від густоти джему)
Процес приготування:
- Листкове тісто розморозити, викласти на деко з пергаментом, трошки присипаним борошном. Розкачувати тісто не потрібно!
- На відстані 1-1,5 см від краю зробити проріз гострим ножем. Тісто всередині отриманої “рамки” трохи прим’яти руками. Вийде такий собі кошик. В процесі випікання ця “рамка” трохи підніметься, а начинка залишиться всередині:
- Яблука порізати тонкими скибочками (3 мм), змішати з джемом.
- Притрусити дно “кошика” крохмалем (він вбере зайву вологу, якщо джем чи варення не дуже густий, а яблуко дуже соковите).
- Яблука викласти внахлест один до одного.
- Випікати пиріг при 180-200°С приблизно 20-25 хвилин.
- Можна подавати теплим.
Пахлава
Для приготування пахлави з листкового тіста нам знадобиться:
Покрокове приготування пахлави з листкового тіста:
Смачного чаювання!
- листкове тісто (бездріжджове) - 500-800 г
- вершкове масло - 100 г (його слід розтопити)
- жовток одного яйця
- мелену корицю - 1 ч. л.
- подрібнені волоські горіхи - 2 склянки
- цукрову пудру - 1 ст.л.
- мед - 150-200 г
- цукор - 100 г
- вода - ⅓ склянки
Покрокове приготування пахлави з листкового тіста:
- Цукрову пудру та корицю змішати з волоськими горіхами.
- Присипати борошном стіл та розкачати на ньому листкове тісто. Розрізати його на пласти, які за розміром підходять до форми, де випікатиметься наша пахлава.
- Форму змастити маслом та викласти 2 шари лісткового тіста, змащуючи кожен пласт вершковим маслом.
- Щільним, але не товстим шаром викласти на листкове тісто начинку, накрити тістом та знову викласти начинку. Повторювати такі маніпуляції із листковим тістом на начинкою, доки інгредієнти не добігнуть кінця. Важливо!
- Останнім шаром, тобто верхнім, має бути саме тісто, яке потрібно змастити жовтком.
- Нарізати майбутню пахлаву ромбиками та випікати за температурою 180°С до утворення золотої скоринки 40-45 хвилин.
- Готову пахлаву трохи охолоджуємо,ще раз нарізаємо на ромбики по намічених контурах та заливаємо солодкою заливкою. Для цього ⅓ склянки окропу розчинити цукор, проварити його хвилин 5, а потім додати мед та ретельно перемішати.
- Залишити на 8 годин за кімнатною температури аби наша пахлава добре просочилась сиропом.
Смачного чаювання!