19 лютого 2017 р.

Рецепт торту "Наполеон"

Напередодні Нового року я ризикнула спекти цей шедевр кулінарії. Раніше справжні торти, де багато коржів, що випікаються окремо, я не робила. Було страшно, але за допомогою перевіреного рецепту все вийшло з першого разу! Ділюсь класним рецептом дуже ніжного торту “Наполеон”.
Рецепт приготування торту "Наполеон"

Як приготувати торт “Наполеон”

Готувала за перевіреним рецептом від Оксани Путан. Ніжно люблю її рецепти, бо там все чітко, зрозуміло і нічого зайвого. Отже, нам знадобиться дуже простий набір продуктів.

Для тіста:

  • 350 г вершкового масла
  • 3,5 склянки борошна
  • ½ ч.л. солі
  • 1 великий лимон

Для крему:

  • 3 яйця
  • 1 літр молока
  • 3 ст.л. борошна
  • 1 склянка цукру

Приготування:


  1. Висипаємо борошно в миску і натираємо туди ж на крупній терці вершкове масло. Розтираємо рукою так, щоб вийшла рівномірна крихта.
  2. Вичавлюємо сік з лимону і проціджуємо його в ту саму склянку, якою відміряли борошно. Додаємо сіль та доливаємо воду до половини склянки.
  3. Виливаємо воду з лимонним соком в масляно-борошняну суміш і добре перемішуємо. Тісто розмішується доволі легко та вбирає в себе все борошно.
  4. Замішане тісто збираємо в кулю, перекладаємо в пакет чи плівку.
  5. Тепер робимо крем: ½ л молока змішуємо зі склянкою цукру в сотейнику або каструлі і ставимо на вогонь. Окремо розмішуємо вінчиком другу половину молока з 3 яйцями та 3 ложками борошна. Як тільки молоко з цукром закипить - влийте другу половину крему (ту, що з яйцями та борошном) і прогрійте, помішуючи. Але не кип'ятіть! Як тільки крем почне загусати, зніміть сотейник з вогню. При остиганні крем ще більше загусатиме.
  6. Повертаємось до тіста. Розділяємо на частини. Я робила 16 коржів, але можна зробити й менше, наприклад 8 або 10. Розкачуємо тісто, добре притрушуючи борошном. Робити це зручно на пергаменті, щоб одразу ж й переносити майбутній корж на деко. Обрізати краще вже готовий гарячий корж (я робила це за допомогою кришки від каструлі).
  7. Віпікати коржі треба хвилин 5 при температурі 180 градусів.
  8. Тісто дуже тоненьке, ніби то світиться. Головне - не боятись! Абсолютно не страшно, якщо десь порветься, бо у готовому торті, під кремом і крихтою, ніхто не побачить таких дрібних огріхів.
  9. Обрізки коржів перекладаємо в миску і подрібнюємо в крихту за допомогою звичайної картоплем'ялки.
  10. Збираємо торт. Коли всі коржі готові, змазуємо їх кремом. На один корж достатньо двох столових ложок крему. Промазуємо добре всі коржі, окрім верхнього. Залишимо тортик просочитись при кімнатній температури півгодини. Потім притисніть верх торта за допомогою кухонної дошки, трошки спресовуючи тортик. Убираємо дошку* і залишками крему промазуємо боки та верхівку “Наполеона”, а потім обсипаємо з боків та зверху крихтою, що залишилась з обрізки коржів (см. п. 9), розрівнюючи рукою або ножем.
  11. Тепер даємо постояти торту “Наполеон” в холодильнику хоча би пару годин і можна пригощати смакотою родину та друзів! Торт виходить не дуже солодкий, але соковитий, ніжний і просто тане в роті.. Ммм… Смачного чаювання!

* В цей момент торт можна заморозити, обернувши харчовою плівкою (наприклад, приготувати торт заздалегідь 29 грудня, а подавати на святковий новорічний стіл. Ну, щоб не вазюкатись напередодні, 30-го ввечері). Дістаньте вранці і до вечора він спокійно відтане. Залишиться лише змастити верх і посипати крихтою, яку можна зберігати навіть не в холодильнику.

P.S. Ці ж коржі чудово можна випікати прямо на сковороді, без масла, з двох сторін. Якщо у вас немає духовки, отримати смачний “Наполеон” абсолютно не проблема!

А ви любите торт “Наполеон”? Чи готуєте його вдома? Який ваш найулюбленіший рецепт?