Як ви ставитесь до лаваша? Якщо позитивно, то пропоную декілька цікавих рецептів на його основі. Тут і м’ясна страва, і “піцца” Маргарита, а ще ачма, чіпси та яблуневий струдель з лаваша.
Лінивий струдель або лаваш з сиром та яблуком
- Яблуко натерти на великій терці, змішати з корицею та відправити до СВЧ на 2 хвилини. Додати при необхідності цукор або підсолоджувач за смаком.
- Лаваш викласти на деко з пергаментом та на ⅔ покрити яблуком.
- Додати приблизно 100-150 г сиру та горіхи або родзинки.
- Скручуємо рулетом та відправляємо у духовку на 10-15 хвилин.
Чіпси з тонкого лаваша
- Лаваш намазати тоненьким шаром сметани або рослинною олією.
- Притрусити улюбленими приправами або зеленню (я використовувала базилік, паприку, гранульований часник).
- Трошки підсолити.
- Розрізати ножицями на бажані шматочки та випікати в духовці на пергаменті приблизно 5 хвилин за температурою 220°C градусів.
Лінива ачма
Нам знадобиться:
- лаваш - 2 шт,
- натертий сир (краще взяти розсільні сири, також можна додати кисломолочний сир) - 200 г,
- кефір - 500 мл,
- яйця - 2 шт,
- зеленьЮ
- вершкове масло,
- Змішуємо кефір із яйцями.
- Форму для випікання або чашу мультиварки змащуємо вершковим маслом та викладаємо в неї лист лавашу так, щоб він трошки “звисав”.
- Поперек першого листа викладаємо другий.
- Шматочки лавашу, що залишились, розриваємо на частини 10*10 см, занурюємо їх в кефірно-яєчну суміш. Трохи віджимаємо та викладаємо в форму.
- Зверху додаємо сир та зелень і закриваємо “звисаючими” краями лаваша. До речі, можна зробити більше шарів, по черзі викладаючи частину шматочків лаваша та сиру (шар лаваша, шар сиру і так далі).
- Заливаємо все це неподобство кефірно-яєчною сумішшю, додаємо зверху 2 невеликих шматочка вершкового масла та запікаємо 20 хвилин за температурою 220°C (або 40+20 хвилин в мультиварці на режимі “випічка”):
“Піцца”- Маргарита з лаваша
- На тонкий бездріжджовий лаваш викладаємо натерту моцареллу (можна перед цим змастити лаваш тоненьким шаром злегка м'якого вершкового масла).
- Помідор нарізаємо кільцями і викладаємо на сир, на 1/3 лаваша.
- Щедро посипаємо базиліком або італійськими травами та підсолюємо за бажанням:
- Акуратно загортаємо лаваш і запікаємо. Я використовувала електрогриль, але можна також приготувати в духовці або на решітці-гриль на вугіллі:
М’ясна запіканка з лавашем
- На деко зі змащеним пергаментом викласти лаваш. Краї лаваша мають трохи “звисати” з дека.
- Додати підсмажений заздалегідь фарш із цибулею та спеціями.
- Зверху на м’ясо можна додати тертий сир, зелень, або підсмажені гриби - за бажанням.
- Загорнути краї лаваша, намазати верхівку “запіканки” збитим яйцем та випікати за температурою 180°C 20-30 хвилин.
Лаваш запечений з сиром та яйцями
- Розтопити зручним способом 15 г вершкового масла, 70 г твердого сиру натерти на великій терці, а 2 варених яйця розрізати навпіл.
- Третину лаваша промастити маслом та викласти на одну половину частину сиру, зверху рядком покласти яйця. За бажанням можна додати сіль та перець.
- Притрусити сиром.
- Закрити начинку вільною частиною лаваша, трошки притиснути зверху, щоб під час випікання лаваш не розкрився.
- Перекласти лаваш на деко з пергаментом або фольгою.
- Маслом, що залишилось, намастити лаваш зверху.
- Випікати за температурою 230-250°C хвилин 7, доки верхівка не підрум’яниться.
- Подавати в гарячому вигляді, розрізавши на шматочки (на фото лаваш зі шпинатом, тому він зелений):
Смачного!
А ви любите лаваш?
P.S. Про сирні трикутники з лаваша розповідала в пості про Сніданки з сиру.