10 квітня 2018 р.

6 простих страв з лаваша

Як ви ставитесь до лаваша? Якщо позитивно, то пропоную декілька цікавих рецептів на його основі. Тут і м’ясна страва, і “піцца” Маргарита, а ще ачма, чіпси та яблуневий струдель з лаваша.

Що приготувати з лаваша


Лінивий струдель або лаваш з сиром та яблуком


  • Яблуко натерти на великій терці, змішати з корицею та відправити до СВЧ на 2 хвилини. Додати при необхідності цукор або підсолоджувач за смаком.
  • Лаваш викласти на деко з пергаментом та на ⅔ покрити яблуком.
  • Додати приблизно 100-150 г сиру та горіхи або родзинки.
  • Скручуємо рулетом та відправляємо у духовку на 10-15 хвилин.
Лінивий струдель або лаваш з сиром та яблуком


Чіпси з тонкого лаваша


  • Лаваш намазати тоненьким шаром сметани або рослинною олією.
  • Притрусити улюбленими приправами або зеленню (я використовувала базилік, паприку, гранульований часник).
  • Трошки підсолити.
  • Розрізати ножицями на бажані шматочки та випікати в духовці на пергаменті приблизно 5 хвилин за температурою 220°C градусів.
Як приготувати чіпси з лаваша


Лінива ачма


Нам знадобиться:
  • лаваш - 2 шт,
  • натертий сир (краще взяти розсільні сири, також можна додати кисломолочний сир) - 200 г,
  • кефір - 500 мл,
  • яйця - 2 шт,
  • зеленьЮ
  • вершкове масло,
Приготування:
  • Змішуємо кефір із яйцями.
  • Форму для випікання або чашу мультиварки змащуємо вершковим маслом та викладаємо в неї лист лавашу так, щоб він трошки “звисав”.
  • Поперек першого листа викладаємо другий.
  • Шматочки лавашу, що залишились, розриваємо на частини 10*10 см, занурюємо їх в кефірно-яєчну суміш. Трохи віджимаємо та викладаємо в форму.
  • Зверху додаємо сир та зелень і закриваємо “звисаючими” краями лаваша. До речі, можна зробити більше шарів, по черзі викладаючи частину шматочків лаваша та сиру (шар лаваша, шар сиру і так далі).
  • Заливаємо все це неподобство кефірно-яєчною сумішшю, додаємо зверху 2 невеликих шматочка вершкового масла та запікаємо 20 хвилин за температурою 220°C (або 40+20 хвилин в мультиварці на режимі “випічка”):
Лінива ачма з лаваша в мультиварці


“Піцца”- Маргарита з лаваша


  • На тонкий бездріжджовий лаваш викладаємо натерту моцареллу (можна перед цим змастити лаваш тоненьким шаром злегка м'якого вершкового масла).
  • Помідор нарізаємо кільцями і викладаємо на сир, на 1/3 лаваша.
  • Щедро посипаємо базиліком або італійськими травами та підсолюємо за бажанням:
  • Акуратно загортаємо лаваш і запікаємо. Я використовувала електрогриль, але можна також приготувати в духовці або на решітці-гриль на вугіллі:
“Піцца”- Маргарита з лаваша


М’ясна запіканка з лавашем


  • На деко зі змащеним пергаментом викласти лаваш. Краї лаваша мають трохи “звисати” з дека.
  • Додати підсмажений заздалегідь фарш із цибулею та спеціями.
  • Зверху на м’ясо можна додати тертий сир, зелень, або підсмажені гриби - за бажанням.
  • Загорнути краї лаваша, намазати верхівку “запіканки” збитим яйцем та випікати за температурою 180°C 20-30 хвилин.


Лаваш запечений з сиром та яйцями


  • Розтопити зручним способом 15 г вершкового масла, 70 г твердого сиру натерти на великій терці, а 2 варених яйця розрізати навпіл.
  • Третину лаваша промастити маслом та викласти на одну половину частину сиру, зверху рядком покласти яйця. За бажанням можна додати сіль та перець.
  • Притрусити сиром.
  • Закрити начинку вільною частиною лаваша, трошки притиснути зверху, щоб під час випікання лаваш не розкрився.
  • Перекласти лаваш на деко з пергаментом або фольгою.
  • Маслом, що залишилось, намастити лаваш зверху.
  • Випікати за температурою 230-250°C хвилин 7, доки верхівка не підрум’яниться.
  • Подавати в гарячому вигляді, розрізавши на шматочки (на фото лаваш зі шпинатом, тому він зелений):
Лаваш запечений з сиром та яйцями

Смачного!

А ви любите лаваш?

Страви з лаваша

P.S. Про сирні трикутники з лаваша розповідала в пості про Сніданки з сиру.