30 червня 2018 р.

Топ-6 міфів про сонце та засмагу

Перший місяць літа стрімко добіг кінця, відпустки та курортний сезон майже у самому розпалі. Але попри лише +16, дощ за вікном та теплі бабусини шкарпетки на ногах, все ж таки хочу сьогодні поговорити про захист від сонця та засмагу. Точніше, про міфи, які існують стосовно цього питання.

Топ-6 міфів про сонце та засмагу

Топ-6 міфів про сонце та засмагу


1.В спекотний день ми отримуємо більше УФ, ніж в похмурий та прохолодний, тому в похмуру погоду можна не турбуватись про захист шкіри

Це класична помилка: оцінювати чи потрібен захист від УФ в залежності від температури повітря за вікном. УФ випромінювання з температурою нічого спільного не має. Хмари частково блокують UVB промені, але UVA промені хмарність блокує дуже погано. Отже, 100% захисту хмари не дають.

2. Тінь захищає від сонця

Сонце відбивається від поверхні (води, піску, снігу). Тінь може зменшувати рівень УФ-випромінювання приблизно на 50%. Але ж є і розсіяне ультрафіолетове випромінювання. Та ще й білий пісок, наприклад, збільшує УФ на 15-25%.

Тінь не захищає від сонця

3. Взимку неможливо обгоріти

Чистий сніг відбиває близько 80% УФ випромінювання. Тому можливість обгоріти взимку є, особливо в горах.

4. Вода захищає від сонця

УФ-випромінювання здатне проникати на глибину до 1 м. Тому ні, не захищає достатньо.

5. Засмага захищає від ультрафіолету та подальших опіків

Засмага не захищає від ультрафіолету та подальших опіків

Багато хто вважає, що можливість обгоріти у вже засмаглої людини дуже низька і це практично неможливо. Так, засмагла шкіра має деякий рівень захисту, але він не більший за SPF5.

6. Сонцезахисні окуляри захищають очі

Так, але далеко не всі. Звичайні окуляри без захисту від ультрафіолету зовсім не захищають очі від UVA-випромінювання, тільки від UVB, яке блокується склом. Неякісні окуляри ще більше шкодять очам, ніж перебування на сонці без них. “Краще вже нічого, ніж казна що”... Пам’ятаєте у Бумбокс? Так от з окулярами така сама справа. Також колір окулярів не пов'язаний із їхньою здатністю захищати очі від ультрафіолету. Головне - наявність захисту від ультрафіолету.

 Сонцезахисні окуляри захищають очі

Більш детально про ці міфи та деякі інші можна подивитись у цікавому та пізнавальному ролику Бориса Цацуліна:


Не забувайте, що засмага - це ознаки пошкодження шкіри, які з часом накопичуються та сприяють старінню. Про сонцезахисні засоби писала минулого року, а саме про серію Anthelios від La Roche-Posay.

Сонцезахисні засоби з СПФ

Також варто дивитись не тільки звичайний прогноз погоди (температуру, опади, вітер, тощо), а й звертати увагу на УФ-індекс. Не лінуйтесь, перевіряйте щоразу, коли збираєтесь виходити на вулицю (принаймні, перевіряйте тоді, коли дивитись погоду в телефоні). Адже від цього залежить ваше здоров'я.

Я люблю сайт sunburnmap.com, де наочно подані рекомендації щодо захисту, залежно від вашого фототипу шкіри:

рекомендації щодо захисту шкіри від сонця, залежно від вашого фототипу

Бережіть себе!

Немає коментарів:

Дописати коментар