5 січня 2020 р.

Новорічне меню

У мене є проблема: я зовсім не запам’ятовую потрібну кількість інгредієнтів, навіть найпростіших страв, якщо не готую їх принаймні раз на місяць. Тому аби кожного разу не шуршати інтернетом через пошук потрібних пропорцій інгредієнтів, залишаю рецепти страв з нашого новорічного меню.

Рецепти меню для святкового новорічного столу

Обов'язковими елементами святкування в нашій родині є популярна на постраданському середовищі “олів’єшка”, а також “пюрешка з котлетками”, щось з курки та риби.

Салат “Олів’єшка”

Взагалі то у мене виходить суміш відомих салатів Столичний та Олів'є (або за кордоном ще відомий як Російський салат). Вони дуже схожі, але якщо перший готується з курячого м’яса та без моркви, то другий - з яловичини.

Я готую такий салат з курячого мяса та з морквою (столична олів’єшка?). І готую з великою кількістю яєць та м'яса:
  • відварене куряче м'ясо - 600 г
  • картопля - 4 шт (400 г)
  • морква - 2 шт (250-300 г)
  • яйця - 4-5 шт
  • солоні огірки - 4 шт (300 г)
  • зелений горошок - 200-280 г
  • сіль, перець, майонез (рецепт домашнього майонезу дивіться нижче)
Салат Олів'є з куркою

Трохи нюансів:
  • Овочі на м’ясо краще солити на початку варіння (тоді не потрібно буде підсолювати готовий салат). Як каже Оксана Путан: “Сіль в помірних кількостях, додана на початку приготування, кардинально покращує смак продуктів”. До речі, у Оксани є чудова стаття про сіль і пропорції, пов'язані з нею. Якщо коротко, пропорція наступна:

    помірною і дійсно достатньою кількістю солі є 5-7 грамів на умовні 1 літр / 1 кілограм продукту, тобто це чайна ложка без гірки

  • Овочі важливо не переварювати. Я зазвичай відварюю в одній каструлі картоплю та моркву. Картоплю потрібно варити приблизно 15 хвилин після закіпання, а моркву - на 15 хвилин довше.
  • Овочі необхідно повністю охолодити перед очищенням та нарізанням.
  • Яйця потрібно варити ровно 7 хвилин після закіпання, після чого охолодити під холодною проточною водою.
  • Заправляти салат краще перед подачею
Рецепт салату Ольв'є

Домашній майонез

Ми вже давно не купуємо майонез, а готуємо цей соус-заправку самостійно вдома. Для приготування домашнього майонезу візьміть:
  • 1 яйце
  • сіль на кінчику ножа
  • 0,5 ч.л. цукру
  • 1 ст.л. лимонного соку (або яблучного оцту)
  • 1 ч.л. гірчиці
  • ¾ - 1 склянка рослинної олії (без запаху)
  • блендер (занурювального/заглибного типу)
Перед приготуванням майонезу залиште на кілька годин яйце, гірчицю та олію в холодильнику. Продукти мають бути однакової температури!

Рецепт домашнього майонезу

Отже, блендером збиваємо 30 секунд яйце з сіллю, цукром, лимонним соком та гірчицею, а потім тонесеньким струмком поступово додаємо олію, продовжуючи збивати до однорідної густої білого маси.

Картопляне пюре

Здавалось, що може бути простішим за приготування картопляного пюре. Відварити та розім'яти картоплю зможе кожен. Але у мене не завжди виходило дійсно смачно (то дуже сухе пюре, то, навпаки, зарідке). Але ідеальні пропорції знайдено! Нижче рецепт приготування найпростішого та дуже смачного картопляного пюре: з молоком та вершковим маслом. розминати картоплю в пюре будемо звичайною картоплем’ялкою.

Пропорція:
  • на 1 кг картоплі
  • 50 г вершкового масла
  • 150 мл молока
  • сіль
Як солити та варити картоплю писала вище, тому повторюватись не буду.
З готової картоплі необхідно вилити всю рідину та одразу розім’яти її картоплем’ялкою.

Рецепт ідеального картопляного пюре

Додаємо вершкове масло (бажано розтоплене у мікрохвильовці), швидко розмішуючи та поступово вливаємо тепле молоко.

Оселедцеве масло

Для приготування масла з оселедця я беру:
  • 180-200 г оселедця
  • 100 г моркви
  • 40-50 г вершкового масла
Пропускаю через мясорубку оселедець, потім масло й в останню чергу моркву. Ретельно все перемішуємо і насолоджуємось із хрумким багетом або темним хлібом.

Оселедцеве масло

Знаю, що існує ще багато варіацій паштету з оселедця. Наприклад, з вареною морквою яйцем та плавленим сиром. Або просто форшмак з яйцем та цибулею. Мені припав до душі саме варіант з сирою морквою та вершковим маслом. Смакота!

Єврейський салат

Ще один варіант канапок або тарталеток та чудова закуска на святковий стіл.
Зазвичай я натираю на крупній тертці плавлений сир та варені яйця у співвідношенні 1:3.
Додаю за смаком часник, сіль, перець та зовсім трошки майонезу.

Єврейський салат

Курячі гомілки в духовці

Цікавий та смачний рецепт з пікабу:
  • куряча гомілка 1 кг
  • сметана (йогурт) - 250 г
  • імбир - 1 ч.л.
  • гострий перець - 1/2 шт (замінила на дрібку меленого кайєнського перцю)
  • часник - 2 зубка
  • куркума - 1 ч.л.
  • паприка - 1-2 ст.л. (у мене мікс із угорської та копченої паприки)
  • лимонний сік - 1 ст.л.
  • крохмаль - 1 ч.л.
  • сіль
Гомілки позбавляємо від шкіри і робимо по 2-3 надрізи.
Готуємо соус-маринад: відправляємо в сметану всі спеції та прянощі, подрібнений часник, крохмаль і ложку лимонного соку. Добре перемішуємо.


Кожну ніжку обмащуємо маринадом та залишаємо мінімум на 5 годин (краще на ніч).
Запікати за температурою 200°С приблизно 40-50 хвилин.

Мітболи

Замість традиційних котлет цього року я готувала шведські мітболи:
  • 1,5 кг г м’яcного фаршу (у мене нежирна яловичина та трошки нежирної свинини)
  • 1 яйце
  • 6 ст. л. панірувальних сухарів
  • 200 мл молока
  • 1 цибулина
  • 3 зубки часнику
  • 1 ч.л. солі з гіркою
  • 0,5 ч.л. мускатного горіху
  • свіжа петрушка за бажанням
  • для соусу - 30 г вершкового масла, 30 г борошна, 2 ст. яловичого бульону, 2-3 ст.л. сметани, 15 мл соєвого соусу, 1 ч.л. гірчиці, сіль, перець
Панірувальні сухарі залити молоком і дати набрякнути. Обсмажити цибулю приблизно 2 хвилини на невеликому вогні до м'якості. Для обсмаження я використовую топлене вершкове масло. В останню чергу вичавити часник.

Змішати м'ясо, яйце, обсмажену цибулю з часником. Посолити, поперчити та додати мускатний горіх, набряклі сухарі та трошки свіжої петрушки. Все ретельно перемішати, накрити плівкою та залишити в холодильнику на 30 хвилин.

Сформувати невеликі кульки (можна використовувати ложку для морозива) та смажити на середньому вогні до рум'яної скоринки (приблизно 4-5 хвилин).

Рецепт шведськіх мітболів

Для приготування соусу на невеликому вогні розігріти вершкове масло (я знову ж таки використовую гхі), додати борошно, ретельно розмішати. Через 1,5-2 хвилини додати бульон, сметану, гірчицю та соєвий соус. За бажанням можна додатково підсолити та поперчити. Довести до кіпіння, викласти в соус напівготові мітболи. Притрусити зеленню, зменшити вогонь до мінімуму, накрити кришкою та тушкувати ще 15 хвилин. До речі, в оригінальному рецепті мітболи після обсмаження рекомендовано запікати в духовці протягом 30 хвилин.

рецепт шведськіх мітболів

Подавати з соусом, картоплею, маринованими огірками і брусничним варенням.

Варіації приготування мітболів можно подивитись у відео Іри Стомберг, на каналі Tanya Shpilko, або на сайті у Оксани Путан.

Про мій досвід куштування шведських мітболів в ІКЕА можна почитати тут.

Рецепт мітболів по шведські

❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️

Щодо десерту, то на солоденьке рекомендую приготувати шоколадну ковбаску та не забути про імбирне печиво (маленька порада собі на наступний рік, бо за homemade десерти я цього разу зовсім забула…)

Веселих та смачних свят!

Щасливого нового року та веселих свят

1 коментар:

  1. Do this hack to drop 2lb of fat in 8 hours

    Well over 160 thousand women and men are using a simple and secret "liquids hack" to drop 1-2lbs each night as they sleep.

    It's painless and it works every time.

    This is how to do it yourself:

    1) Go get a clear glass and fill it up half glass

    2) Then use this crazy hack

    you'll be 1-2lbs skinnier when you wake up!

    ВідповістиВидалити