Сьогодні вирішила поділитись з вами одним з моїх найулюбленіших пирогів з яблуками. Цей пиріг називають по різному: варшавський, угорський, або просто насипний яблучний пиріг . Мені більш до вподоби саме останній варіант. Готувати його дуже просто, легко та швидко. А виходить ну неймовірно смачно, з ніжною серединкою та хрусткою скоринкою. Це досить оригінально і, що важливо, не дуже калорійно.
- Нам знадобляться:
- яблука (краще соковиті) - приблизно 1 кг
- вершкове масло - 100-120 г (покласти заздалегідь до морозильної камери)
- лимонний сік (щоб не потемніли яблука)
- кориця - за бажанням
- Для сухої суміші:
- борошно - 1 стакан
- манна крупа - 1 стакан
- цукор - 0,5-1 стакан
- розпушувач - 1,5-2 ч.л.
- ванільний цукор - 1 ч.л.
Готуємо суху суміш. Для цього борошно просіємо з розпушувачем, додаєм цукор, ванільний цукор, манну крупу та добре перемішуємо.
Вимиті яблука чистимо та натираємо на крупній терці. На цьому етапі я трошки збризкую їх лимонним соком та додаю 2 ч.л. кориці. Але це не обов’язково робити, якщо ви не полюбляєте смак кориці. Я люблю, тому це мій такий апдейт. Також яблука можна нарізати тоненькими шматками, а не використовувати терку.
Далі форму для випікання змащуємо маслом (або використовуємо силіконову) та викладаємо шарами: суха суміш, яблука, суха суміш, яблука і так далі. Суха суміш має бути останнім шаром. Це важливо!
Зверху натираємо охолоджене вершкове масло, теж використовуючи крупну терку. Випікаємо ~40-50 хвилин за температурою 180 градусів.
Насипний яблучний пиріг можна також готувати в мультиварці на режимі “Випічка” (60+45 хвилин).
Пиріг краще повністю остудити в формі, а вже потім нарізати на порційні шматочки і насолоджуватись неперевершеним смаком! Смачного чаювання!
UPD: замість вершкового масла можна використовувати 1 склянку молока. Останній шар сухої суміші заливаємо молоком та проколюємо пиріг зубочисткою в декількох місцях, щоб він повністю просочився.