24 серпня 2016 р.

Рецепт: насипний яблучний пиріг

Сьогодні вирішила поділитись з вами одним з моїх найулюбленіших пирогів з яблуками. Цей пиріг називають по різному: варшавський, угорський, або просто насипний яблучний пиріг . Мені більш до вподоби саме останній варіант. Готувати його дуже просто, легко та швидко. А виходить ну неймовірно смачно, з ніжною серединкою та хрусткою скоринкою. Це досить оригінально і, що важливо, не дуже калорійно.

рецепт варшавського (або угорського) насипного яблучного пирога

    Нам знадобляться:
  • яблука (краще соковиті) - приблизно 1 кг
  • вершкове масло - 100-120 г (покласти заздалегідь до морозильної камери)
  • лимонний сік (щоб не потемніли яблука)
  • кориця - за бажанням
    Для сухої суміші:
  • борошно - 1 стакан
  • манна крупа - 1 стакан
  • цукор - 0,5-1 стакан
  • розпушувач - 1,5-2 ч.л.
  • ванільний цукор - 1 ч.л.

Готуємо суху суміш. Для цього борошно просіємо з розпушувачем, додаєм цукор, ванільний цукор, манну крупу та добре перемішуємо.

Вимиті яблука чистимо та натираємо на крупній терці. На цьому етапі я трошки збризкую їх лимонним соком та додаю 2 ч.л. кориці. Але це не обов’язково робити, якщо ви не полюбляєте смак кориці. Я люблю, тому це мій такий апдейт. Також яблука можна нарізати тоненькими шматками, а не використовувати терку.

Далі форму для випікання змащуємо маслом (або використовуємо силіконову) та викладаємо шарами: суха суміш, яблука, суха суміш, яблука і так далі. Суха суміш має бути останнім шаром. Це важливо!

Зверху натираємо охолоджене вершкове масло, теж використовуючи крупну терку. Випікаємо ~40-50 хвилин за температурою 180 градусів.

Насипний яблучний пиріг можна також готувати в мультиварці на режимі “Випічка” (60+45 хвилин).

Пиріг краще повністю остудити в формі, а вже потім нарізати на порційні шматочки і насолоджуватись неперевершеним смаком! Смачного чаювання!

UPD: замість вершкового масла можна використовувати 1 склянку молока. Останній шар сухої суміші заливаємо молоком та проколюємо пиріг зубочисткою в декількох місцях, щоб він повністю просочився.