28 жовтня 2016 р.

Формула гарбузової випічки / The Formula to Making a Perfect Pumpkin Cake

Я вже ділилась з вами рецептом улюбленого супу-пюре з гарбуза. Але з цього яскравого овочу можна приготувати, окрім супу та гарбузової каші, ще безліч страв. Сьогодні поговоримо про гарбузову випічку, яка може стати дуже доречною до наближаючогося Хеловіну.
Pumpkin recipes.jpg

Приготування гарбузового пюре для випічки

Для наступних рецептів, в першу чергу, нам знадобиться приготувати гарбузове пюре. Для цього я просто запікаю нарізаний гарбузик в рукаві або у фользі в духовці приблизно 30-40 хвилин при 180 градусах. Не забудьте зробити кілька дірочок в рукаві перед запіканням! Після остигання пюрирую гарбуза за допомогою блендера.
Пюре саме з запеченого гарбуза здається мені смачнішим та ароматнішим, ніж з вареного. Крім того, воно менш вологе та більш щільне за консистенцією. Таке гарбузове пюре дуже зручно використовувати для випічки кексів, пирогів, печива, тощо, навіть якщо перед цим його заморозити.

Формула випічки з гарбузовим пюре

Гарбузове пюре чудово поєднується з яблуком, бананом, волоськими горіхами та спеціями. Рецептів гарбузової випічки існує безліч, але принцип в них однаковий. Тому я не буду наводити стандартні рецепти, бо перебрала купу своїх збережених закладок й вивела приблизну формулу гарбузової випічки:
  • Гарбузове пюре - 200-220 г;
  • Борошно (пшеничне, вівсяне, цільнозернове) - 220-250 г;
  • Яйця - 2 шт (можна їх не використовувати, щоб отримати посну випічку, але тоді потрібно додати пюрирований банан чи збільшити кількість рослинної олії);
  • Жири - рослинна олія чи вершкове масло. Рослину олію можна не використовувати, але тоді яйця та пюрирований банан (чи яблучне пюре) в рецепті обов’язково мають бути! Рослинну олію не слід додавати більше 100 мл.
Якщо бажаєте використати вершкове масло, то в порівнянні з олією його кількість треба збільшити. Запам’ятайте, що 50 мл рослинної олії дорівнює 75 г вершкового масла.
Примітка: для гарбузового печива краще брати вершкове масло, а от для кексів чудово праціює рослинна олія!
  • Рідкий інгредієнт - це може бути молоко, кефір, йогурт або навіть сік, наприклад апельсиновий, у кількості 75-100 мл;
  • Цукор - за смаком. На таку кількість пюре та борошна в рецептах вказувалось від 100 до 200 г;
  • Спеції та прянощі - 1,5-2 ч.л. розпушувача, ⅓-½ ч.л. соди, 1 ч.л. кориці, ½ ч.л. меленого імбиру, ⅓ ч.л. мускатного горіху, дрібка солі, ваніль;
Примітка: для того, щоб надати "шоколадності" та зробити шоколадно-гарбузовий кекс, потрібно взяти ще 20-30 г какао, а в рідку суміш додати розтоплену на водяній бані разом з молоком плитку шоколаду;
  • “Наповнювачі”: збагачуємо нашу випічку горіхами, родзинками, шматочками яблук чи шоколаду, апельсиновою цедрою.

Для приготування гарбузової випічки сухі компоненти змішуються окремо від рідких. Потім обережно додаються в суміш з олії, цукру, пюре та яєць. Далі вже додаються “наповнювачі” за смаком. Випікати можна у вигляді мафінів (приблизно вийде 12 штук на таку кількість інгредієнтів), або у вигляді кексу при температурі 180 градусів. Час випікання для мафінів - 20-30 хвилин, для кексу - 30-45, в залежності від вашої духовки. Також можна використовувати мультиварку та її режим “Випічка” (60 хвилин).

Така гарбузова випічка виходить ніжною, трошки вологою та дуже ароматною! Прикрашається вона горішками або гарбузовим насінням.

Гарбузове печиво

Для м’якого та ароматного гарбузового печива пропорції дещо змінюються:
  • гарбузове пюре - 100 г
  • яйце - 1 шт;
  • вершкове масло кімнатної температури - 70 г;
  • цукор - 110 г;
  • борошно - 180 г;
  • розпушувач - ½ ч.л.
  • сода - ¼ ч.л.;
  • мелений імбир - ¼ ч.л., мелений мускатний горіх - ⅕ ч.л., кориця - 1 ч.л.
Вершкове масло розтираємо з цукром та ванільним цукром. Додаємо пюре, яйце та добре перемішуємо. Окремо змішуємо сухі інгредієнти та висипаємо їх у масляну суміш. Столовою ложкою викладаємо печиво на деко, застелене пергаментом, залишаючи достатньо простору між ними (бо в процесі випікання печиво розпливається). Випікаємо 20 хвилин при 180 градусах.
Після того, як печиво охолоне, його можна прикрасити глазур’ю (4 ст.л. цукрової пудри збитої з 2 ст.л. лимонного соку).

Бонус для тих, хто на дієті

Якщо використовувати сирий гарбуз, натертий на терці, можна приготувати простий та швидкий, а ще й доволі дієтичний Гарбузовий пиріг:
  • 400 г натертого на терці гарбуза,
  • 1 терте яблуко,
  • 1 розім’ятий виделкою банан,
  • 2 збиті яйці,
  • 70 г вівсяного борошна,
  • 30 г вівсяних пластівців,
  • 1 ч.л. розпушувача,
  • 1 ч.л. кориці,
  • дрібка солі,
  • спеції (ваніль, мускатний горіх, куркума, мелений імбир - за смаком),
  • підсолоджувач (стевія або мед).
Поєднуємо окремо змішану суху та вологу суміші та випікаємо в мультиварці на режимі “Випічка” приблизно годину. Також можна пекти в духовці десь хвилин 35.
pumpkin pie

“Брауні” з гарбуза

Також на теренах інстаграму я знайшла цікавий та смачний рецепт дієтичного брауні, основним інгредієнтом якого є гарбузове пюре:
  • 500 г гарбузового пюре;
  • 1 яйце та 3 білка;
  • 50 г какао;
  • 100 г сухого молока або протеїну;
  • 40 г вівсяної муки;
  • 1 ч.л. розпушувача;
  • цукрозамінник;
  • для крему: 1 жовток, 1 ч.л. какао, 2 ч.л. кукурузного крахмалу, 200 мл молока.
Яйце змішуємо з гарбузовим пюре, какао, сухим молоком чи протеном, вівсяною мукою, розпушувачем та цукрозамінником. Окремо збиваємо 3 білки та обережно додаємо їх до тіста. Випікаємо 45 хвилин за температури 180 градусів, а потім ще лишаємо у відкритій вимкненій духовці ще на 15 хвилин.
Для крему змішуємо потрібні інгредієнти та варимо до загусання, постійно помішуючи. Після остигання змазуємо кремом наш корж. Прикрасити можна кокосовою стружкою. Краще дати настоятися гарбузовому брауні в холодильнику впродовж ночі.

Ось такі мої улюблені рецепти гарбузової випічки. Цього року на Хеловін буду обов’язково пекти такі кексики з гарбуза. А ви полюбляєте подібні смаколики?

comments powered by HyperComments