9 жовтня 2017 р.

Гайд по Будапешту: що подивитись в столиці Угорщини

Друга частина розповіді про наш невеличкий Євротур - сьогодні про Будапешт. Розкажу, що подивитись в Будапешті, де погуляли і взагалі розповім своє враження від столиці Угорщини.
Що подивитись в Будапешті. Безкоштовний онлайн-путівник по цікавих місцях

Будапешт складається з декількох частин: рівнинного Пешту, горбистої Буди та старої Обуди. Тому краще виділити на огляд міста щонайменше два дні.

Одразу зауважу, що не всі фото в цьому пості мого авторства, оскільки нормальну камеру ми із собою не брали, а користувались телефонними. Фото з мережі я обов'язково помічу.

Перше, куди ми пішли - це набережна Дунаю, весь комплекс якої охороняється ЮНЕСКО. Саме тут знаходиться Парламент - найдовша будівля в Угорщині та одна з найбільших урядових резиденцій в Європі:
Парламент Будапешта - найдовша будівля в Угорщині

Щоб побачити цю величну будівлю повністю, краще перетнути один з мостів через Дунай:
Вид на Парламент з Будайської сторони міста

Буда та Пешт поєднуються аж 8 мостами (два з яких залізничні). Справжніми шедеврами світового будівництва та архітектури є Ланцюговий міст Сечені, мости Ержбет, Маргіт та міст Свободи:
Liberty Bridge or Freedom Bridge in Budapest

Всі мости справжні витвори мистецтва та особлива пам'ятка угорської столиці. Але більш за все візуально мені сподобався саме зелений міст Свободи (на попередньому фото). А от міст Маргіт має цікаву особливість - він складається з двох частин, які з'єднуються на острові, що стоїть посередині Дунаю. Тому тут розташоване й своєрідне перехрестя. Раніше я такого на мостах не зустрічала:
Міст Маргіт складається з двох частин, які з'єднуються на острові, що стоїть посередині Дунаю
Фото з мережі

До речі, по набережній Дунаю паралельно річці курсує трамвай №2. Він є туристичним маршрутом, оскільки курсує вздовж Дунаю. Якщо не бажаєте ходити пішки, можна прокотитися та трамваї та помилуватись мостами й спорудами:
Трамвай №2 курсує вздовж Дунаю
Фото з мережі

Гуляючи набережною неподалік Парламенту можна побачити найсумніший монумент - пам'ятник жертвам Голокосту - Взуття на річці Дунай. Щоб економити кулі, фашисти сковували людей ланцюгом, стріляли тільки в першого. Падаючи, він тягнув за собою інших…
Взуття на річці Дунай - пам'ятник жертвам Голокосту
Фото з мережі

Головний храм Будапешта - Базиліка св. Іштвана / Szent István Bazilika (St. Stephen's Basilica). Дуже рекомендую піднятись на оглядовий майданчик (вартість 600 форинтів) та подивитись на приголомшливу панораму та історичні дахи міста:
Головний храм Будапешта - Базиліка св. Іштвана

Оскільки Будапешті знаходиться неймовірна кількість гарячих мінеральних джерел, ввечері ми відвідали купальню. З приблизно 30 купален міста (серед який попсові Сечені та пафосні Геллерт), обрали найстарішу турецьку купальню Veli Bej, яка була заснована ще за османських часів в 1575 році. Це не зовсім туристичне місце, куди ходять здебільшого угорці.

В купальні можна відпочити, зігрітись та розслабитись. Родзинкою Veli Bej Bath є восьмикутний басейн глибиною 0,9 метра, температура води в якому становить 38 градусів. Тут панує напівтемрява і тихенько дзюрчить вода. Тіло розслабляється моментально. Також тут є кушетки та крісла, доступні різні масажні та велнес-процедури:
Найстаріша турецька купальня Будапешта - Veli Bej
Фото з мережі
Вартість залежить від часу відвідування. Ми заплатили по 2240 форинтів (з 7 до 9 вечора).
Купальні Велі Бей нам сподобались. Доволі чисто, персонал привітний. Особисті речі зберігаються в шафках роздягальні, які відкриваються спеціальним електронним браслетом.

Знайомство з Будою ми почали з Будайського пагорба, на якому розташована добряча кількість цікавих місць: Королівський палац (фортеця Буда), Рибацький бастіон - споруда, що складається з галерей і веж та створює архітектурний фон для церкви Матяша:
Рибацький бастіон в Будапешті

Остання оформлена в рідкісному для Будапешта готичному стилі:
Церква Матяша в готичному стилі

З Будайської фортеці відкриваються розкішні види на річку Дунай і Пештську сторону угорської столиці:

Також тут розташований дуже скромний на погляд Палац Шандора, в якому з 2003 року розміщується офіційна резиденція президента Угорщини. Нам вдалося побачити щоденну зміну варти, яка є досить цікавою виставою:

Але все ж таки на мій погляд, найкращий вид на місто з Буди відкривається з холма Геллерт. Тут можна побачити всі мости міста разом:
Найкращий вид на Будапешт з холма Геллерт

Підсвітка моста Свободи. Вид з холма Геллерт на нічний Будапешт

Коли будете підійматись, подивіться на церкву, що видовбана в горі, а також зверніть увагу на готель Gellért, який своїм стилем нагадує “Готель Гранд Будапешт”. На самому верху пагорба розташована колишня Батьківщина-мати, нинішня статуя Свободи - 14-метрова бронзова жіночка, що піднімає над головою пальмове листя:
Статуя Свободи в Будапешті

Вечірня ілюмінація та підсвічування міста настільки професійно оформлене, що багато туристів спеціально приходять на оглядові майданчики, щоб побачити неперевершений нічний Будапешт. Справді, яскраво підсвічений парламент, що відбивається у водах Дунаю, - чарівне видовище:
Нічний Будапешт
Фото з мережі

Гуляти містом краще пішки, оскільки всі пам’ятки розташовані доволі компактно, або скористатись трамваєм чи метро. До речі, а ви знали, що саме в Будапешті знаходиться найстаріше метро в континентальній Європі? Лінія М1 була відкрита ще в 1896 році. Тут курсують крихітні вагончики, а дизайн станцій відтворено ще з тих років:
Найстаріше метро в континентальній Європі

Щодо метро. Зверніть увагу, що турнікетів, до яких ми звикли, тут немає. Тобто пройти “зайцем” дуже просто. Але й тут багато контролерів, особливо при виході з метро. Штраф дуже високий - 16 000 форинтів (приблизно 50 євро). Отже, обов'язково звертайте увагу на ось такі валідатори та зберігайте квиток до кінця поїздки:
Валідатори в метро Будапешта
Фото з мережі

Важливо! Майте на увазі, що для кожного напрямку передбачений свій вхід/вихід у метро. Тобто якщо ви прокомпостуєте квиток і зрозумієте, що вам потрібно їхати в іншу сторону, то за правилами потрібно використати новий квиток. Тому будьте уважнішими. Це вам не київські жетони, за якими ми дуже сумували під час подорожі. Все ж таки метрополітен Києва в цьому плані набагато зручніший.

На лінії М1 як і раніше діють 11 станцій, а велика її частина проходить під однією з центральних фешенебельних вулиць Будапешта - проспектом Андраші, який був побудований за грандіозним проектом архітектора Міклоша Ібля. Вулиця внесена до списку всесвітньої історичної спадщини, але за що цей проспект називають своєрідними “Єлісейськими Полями”, я так і не зрозуміла.

За Площею Героїв, до якої веде проспект Андраші, знаходиться парк Варошлігет, де дуже приємно прогулюватись. Назва парку Варошлігет перекладається з угорської дуже просто, а саме як міський парк. Він має велику територію, де знаходяться не тільки всілякі розваги, а й тихі куточки для спокійного відпочинку або пікніка.
В парку знаходиться казковий Замок Вайдахуняд, він виглядає таємничим та трошки романтичним:
Замок Вайдахуняд в парку Варошлігет

Сьогодні у внутрішніх приміщеннях Вайдахуняд розташований Сільськогосподарський музей.
Поруч із замком знаходиться один з найзагадковіших пам'ятників Будапешта - пам’ятник Анонімусу. Обличчя бронзової фігури здалеку розгледіти неможливо, бо воно приховано капюшоном:
Один з найзагадковіших пам'ятників Будапешта - пам’ятник Анонімусу

Мене дуже вразив своєю символічністю Меморіал Угорської революції 1956 року. Його збудовано на площі Героїв в 2006 році. Це споруда з 2006 металевих стовпів, які розташовані під кутом у 56 градусів і разом утворюють трикутник. Низ споруди складається з розрізнених клинів, покритих іржею. Але при наближенні до вершини, вони об'єднуються, утворюють єдиний моноліт заввишки 8 метрів та набувають бездоганно відполірованого блискучого металевого блиску. Це символізує об'єднання угорців в боротьбі з комунізмом, їхню згуртованість та готовність боротися за свою свободу:
Меморіал Угорської революції 1956 року символізує об'єднання угорців в боротьбі з комунізмом

Меморіал Угорської революції 1956 року
Фото з мережі

Одна з найважливіших пішохідних зон міста - це вулиця Ваци. Її довжина становить 1,2 кілометра і простяглася вона вздовж Дунаю в історичному районі Бельварош. Тут сконцентрована безліч сучасних магазинів (наприклад, H&M, Benetton, Zara, Bershka), а також купа ресторанчиків та кафе:
Пішохідна вулиця Ваци
Фото з мережі

Отже, пам’ятками “must see” на стороні Буди є:
  • Будайська фортеця
  • Рибацький Бастіон
  • Церква Матяша
  • Холм Геллерт
А пам'ятками must-see на стороні Пешта є:
  • Будівля угорського парламенту
  • Базиліка святого Іштвана
  • Проспект Андраші та найстаріша лінія метро
  • Площа Героїв та парк Варошлігет із замком Вайдахуняд
  • Чотири головних мости (Маргіт, Сечені, Ержебет та Свободи)
  • Пішохідна вулиця Ваци
Також можна прогулятися по єврейському кварталу, де розташована Велика Синагога та відвідати Центральний ринок:
Центральний ринок в Будапешті
Фото з мережі
Це найголовніший, найстаріший та найбільший критий ринок Будапешта. Щодня сюди приходять тисячі угорців, щоб купити свіже м'ясо, ковбаси, молоко та молочні продукти, овочі та фрукти. Все це розташовано на першому поверсі. А на другому знаходяться кафешки типу “стріт фуд” та різноманітні сувеніри:
Найголовніший та найстаріший критий ринок Будапешта

Нічний Будапешт вже о першій ночі засинає, шикарне підсвічування будівель і пам'ятників вимикається і все життя пересувається в знамениті будапештські руїн-паби в єврейському кварталі, а в центрі міста все засинає. Ось, наприклад, вулиця Ваци о першій ночі:
Вулиця Ваци вночі

Щоб було зручно гуляти нічним містом, речі можна залишити в камері схову на Західному вокзалі, який побудовано компанією Ейфеля:
Західний вокзал, побудований компанією Ейфеля
Фото з мережі
Budapest-Nyugati Railway Terminal

Що мене здивувало в Будапешті:
  • багато офіціантів у віці за 40, особливо чоловіків;
  • прозорі вітрини магазинів та супермаркетів;
  • відсутність камер схову в супермаркетах;
  • відсутність пилу та бруду (під час прогулянок кросівки були мов новенькі, а під час дощу джинси залишились абсолютно без плям);
  • дуже багато людей бігають ввечері вздовж Дунаю та на острові Маргіт;
  • велика кількість велосипедистів та продумані велосипедні доріжки;
  • з мінусів - дуже багато безпритульних (на вулицях, в метро). Вони навіть можуть просто спати біля входу в зачинений на ніч магазин, накрившись якоюсь ковдрою.
Будапешт мені дуже сподобався. І горбиста та спокійна Буда, і трохи помпезний світський Пешт. Місто широке та просторе. Тут такий шалений мікс Австро-угорських тенденцій з комуністичним минулим, що дивуєшся майже на кожному кроці. Дуже рекомендую відвідати столицю Угорщини.
Ethnographic Museum in Budapest

А в якості бонусу поділюсь із вами своєю власною мапою закладів та цікавих місць Будапешта. З її допомогою легше зрозуміти, де находиться той чи інший заклад (про смачні місця Будапешта детальніше теж розкажу), прокласти до нього маршрут, подивитися його опис, мої коментарі чи перейти безпосередньо на сайт. Тут відмічені всі місця, які, на мій погляд, варті уваги.
Зауважу, що ми не відвідали все, що там відмічено. Це просто структурована інформація, яка ще точно знадобиться в майбутньому.



Якщо є питання, із задоволенням відповім у коментарях. Дякую за увагу!