12 жовтня 2017 р.

Особливості аеропорту в Будапешті при перельоті Wizzair

Окремо маю виділити тему аеропорту в Будапешті. Чесно скажу, мені зовсім не сподобалась його організація. Тут є нюанси, які обов'язково треба знати тим, хто летить звідси авіакомпанією Wizz Air. Отже, про особливості аеропорту в Будапешті далі.
Особливості аеропорту в Будапешті при перельоті Wizzair

Сам по собі Будапештський міжнародний аеропорт ім. Ференца Ліста візуально приємний. Але цього не достатньо. Я люблю, коли все інтуїтивно зрозуміло. Ще маю таку дурну звичку, коли всі аеропорти порівнюю з найзручнішим колись новим терміналом Міжнародного аеропорту «Донецьк» імені Сергія Прокоф'єва… От Жуляни (тобто Міжнародний аеропорт «Київ» імені Ігоря Сікорського) мені теж здались зручними та зрозумілими. А Будапештський аеропорт, точніше організація вильотів Wizz Air - це жах.
Термінал 2b аеропорту в Будапешті

По-перше, маємо холодні та незручні металеві крісла, яких дуже мало в зоні очікування реєстрації. Більш-менш зручні крісла та диванчики знаходяться на другому поверсі, але сюди потрапити можна тільки після початку реєстрації на рейс (тобто за 2 години до вильоту). Якщо ж вам треба довго чекати на літак, то рекомендую це враховувати (ночувати на тих металевих кріслах точно буде не зручно).

Зона очікування на літак, яка доступна за 2 години до вильоту
Зона очікування на літак, яка доступна за 2 години до вильоту

По-друге, дуже здивувало, що паспортний контроль знаходиться після зони дьюті-фрі (вперше таке бачу) і пройти його можна тільки після оголошення номера гейту.
А сам гейт оголошують майже тоді, коли вже починається посадка. Наш гейт став відомий тільки за 5 хвилин до його відкриття. От це мене вибісило дуже засмутило. Щоб дізнатись свій Gate, треба періодично бігати до онлайн-табло.

Звичайно, це не такий дурдом, який був в аеропорті Шарджа, де всі рейси намішані, стійки реєстрації не розділені і т.п. Але все одно, логістика в аеропорту Будапешта на виліт якась ніяка, незручна та не дає спокійно чекати на літак.

Схема терміналу 2B в аеропорту Будапешта
Схема терміналу 2B 

В Жулянах, наприклад, якщо наш рейс був о 7-10 ранку, вже о 5 ранку ми знали свій гейт, коли проходили реєстрацію (точніше, я назвала б це маркуванням багажу). Потім йшли на огляд речей і одразу на паспортний контроль. А за 40 хвилин до вильоту, тобто о 6-30, гейт вже було відкрито.  

Отже, якщо ви летите ВізЕйром з Будапешта схема приблизно така:
  1. Заздалегідь, ще до початку подорожі зареєструйтесь онлайн та обов’язково роздрукуйте посадковий талон. В іншому випадку доведеться додатково викласти 10​€ за його друк або 30​€​ за саму реєстрацію в аеропорту.
  2. Після відкриття реєстрації одразу підходите до стійок реєстрації, а звідти вас направляють на огляд речей. Який, до речі, дуже прискіпливий:

  1. Далі ви попадаєте в зону дьюті-фрі. Відразу рекомендую підійти до табло і подивитись, через скільки часу оголосять номер вашого гейту.
  2. Періодично слід підходити до табло та дивитись, чи не з’явився ще номер гейту.
  3. Після його оголошення швиденько біжимо на паспортний контроль.
  4. Перед виходом на посадку необхідно пред'явити посадковий талон і пройти перевірку багажу співробітниками  Wizz Air.

Щодо останнього пункту. Майте на увазі, що представники Wizz Air перевіряють:
  • відповідність вашої ручної поклажі умовам перевезення “1 людина - 1 поклажа”. Тому дамські сумочки, парасольки, ноутбуки і т. ін. доведеться запхати в одну сумку.
  • відповідність розмірів вашої ручної поклажі. Тут інструкцій дотримуються більш ретельно, ніж в інших аеропортах. Враховуйте це. Фрази на кшталт, “ну нам же сюди дозволили так летіти” - не проканають. Якщо її розмір перевищує максимально допустимий для безкоштовного перевезення, доведеться заплатити 35​€​, або речі ваші не пустять на літак. Самі були свідками подібних інцидентів перед посадкою на наш рейс.

Нагадаю, що з 29 жовтня цього року правила у цієї авіакомпанії дещо змінюються, і розмір великої ручної поклажі вже буде включено в вартість квитка. Але правило 1 людина - 1 одиниця поклажі є незмінним (в іншому випадку, треба доплатити).

Серед плюсів аеропорту в Будапешті можу назвати наявність супермаркету SPAR та зручний трансфер в центр міста на автобусі 200Е, про який я детально розповідала в пості про планування нашої подорожі.

Ось такими є особливості аеропорту ім.Ференца Ліста в Будапешті, які слід враховувати, якщо маєте рейс лоукостом.

P.S. Якщо пропустили, то в минулому пості я поділилась гайдом по Будапешту, де розповідала, що варто подивитись в столиці Угорщини.