2 жовтня 2017 р.

Як самостійно спланувати подорож до Європи. Відпустка в Будапешті та Празі

Всім привіт! Кілька днів тому я повернулась із відпустки, яку провела з чоловіком та сістером в Будапешті та Празі. Сьогодні розкажу, як ми все це спланували, який був маршрут подорожі, де ми жили і яким чином пересувались. Якщо цікаво дізнатись, як самостійно спланувати подорож до Європи, прошу далі.
Як самостійно спланувати подорож до Європи

Маршрут подорожі

За час тижневої відпустки ми відвідали дві європейські столиці - Будапешт та Прагу (мрії здійснюються! Ви ж пам’ятаєте про мій Travel Wishlist?).
В Будапешті провели 3 дні, а потім вирушили до Праги. В Празі лишились трошки довше - на 3,5 дні, а потім знову повернулись до Будапешта.

Транспорт та пересування у Європі

До Будапешту летіли з Києва лоукостом WizzAir. Квитки купували заздалегідь, десь за 2,5 місяці до бажаної дати вильоту. Саме тому переліт вийшов дуже бюджетним - приблизно €30 в одну сторону (десь 940 грн). Зауважу, що ми реєструвались на рейс онлайн, роздруковували посадкові талони теж самі й не брали із собою багаж (була тільки маленька ручна поклажа розміром не більше 42x32x25 см, яку можна провозити безкоштовно). Якщо ж хоч одне з цих умов було б порушене, вартість квитків значно зростає. Лоукости такі лоукости, тому дуже-дуже уважно читайте всі правила перевезення, щоб не було жодних несподіванок.

Рейс Київ-Будапешт WizzAir

Увага! З 29 жовтня ВіззЕйр дещо змінює правила перевезення ручної поклажі - тепер її максимальний розмір 55 х 40 х 23 см вагою максимум 10 кг вже буде включено в ціну квитка.

Виліт з аеропорту Жуляни о 7-10 ранку, і вже за годину й сорок хвилин ти в Будапешті. Жодних віз, жодних питань від прикордонників, лише трошки черги на паспортному контролі - і ти в Європі.
Безвізовий режим між Україною та ЄС

З аеропорту до центра міста можна дістатись автобусом 200Е, який привезе до найближчої станції метро Kőbánya-Kispest (Кьобаньо-Кішпешт). Це лінія метро М3 синього кольору, яка доставить прямо в центр міста. Автобус знайти зовсім не складно. При виході з термінала аеропорту достатньо повернути голову ліворуч і ви одразу його побачите. Купити квиток можна тут же, в спеціальному автоматі або в касі при терміналі. Автомати з продажу квитків розташовані на кожній станції метро, а також майже на всіх зупинках наземного транспорту. Зручно, що сплатити квиток можна не тільки готівкою, але й банківською картою.

Увага! Для того, щоб скористуватись двома видами міського транспорту, необхідно купити разовий квиток з пересадкою (або transfer ticket). Він коштує 530 форинтів. Точніше це два окремі квитки, перший з яких компостуєте в першому виді транспорту (обов'язково зберігайте його до кінця поїздки!), в другому виді - другий квиток.
разовий квиток з пересадкою за 530 форинтів

Система трохи дурна, детальніше про метро на наземний транспорт Будапешта та Праги розповім в наступних постах.

Як доїхати з Будапешта до Праги. Автобуси RegioJet

Щоб доїхати з Будапешта до Праги ми обрали чеського перевізника RegioJet. За €19,5 комфортабельний жовтенький автобус довезе вас за 7 годин і 15 хвилин від автобусної станції Kelenföld vasútállomás M - Etele tér до міжнародного автовокзалу Florenc в Празі.
Автобуси RegioJet сполученням Будапешт-Прага

Посадка проходить в рамках живої черги. У стюардеси або стюарда, які обов'язково говорять англійською, є списки з місцями та кодами квитків. Потрібно просто показати свій електронний код, який приходить на поштову скриньку при бронюванні. Місця можна було вибрати при бронюванні.
Салон автобусу RegioJet

Обслуговування на борту автобуса починається хвилин через 10 після відправлення.  Спочатку стюардеса відрекомендовується, коротко розповідає про маршрут, нагадує про норми поведінки на рейсі. Потім роздають газети, журнали та навушники. Останні потрібно повернути в кінці рейсу.  На борту передбачені безкоштовні чай, кава, гарячий шоколад, wi-fi (але тільки на території Словаччини та Чехії), розетки, usb-порти та дуже чистий туалет.

Також є невелике платне меню (вода, батончики, круасани, газовані напої, сушене м’ясо) з відносно нормальними цінами:

Ціни на їжу на борту RegioJet

Ціни на напої на борту RegioJet

Наша подорож тривала з 23-15 до 6-30 ранку. На середині подорожі відбувається зміна водія. Зворотній квиток коштував дешевше - €15,9, а подорож тривала з 13-00 до 20-15.

Перевізником дуже задоволені. Після подорожі я не відчула шаленої втоми або знесилення, навпаки, відпочила добре. Відправляються автобуси точно в зазначений час, тому спізнюватись не слід.

Класно, що з Праги RegioJet прямує в різних напрямках: Лондон, Відень, Брюссель, Данія, Франція, Німеччина, Норвегія, Польща, Італія і багато інших. Та що я розповідаю? Подивіться краще самі на сайті RegioJet.

Місцеві гроші

Зізнаюсь чесно, я досі вважала, що у всіх країнах ЄС основна валюта - євро. Але ні, в Угорщині - форинти, а в Чехії - крони. Звичайно, євро там майже всюди приймаюсь і в чеках також сума підбивається в євро. Але щоб купити, наприклад, квиток на автобус чи метро, треба використовувати місцеві гроші.

Частину необхідної суми в форинтах ми придбали в Києві, а потім купували валюту в пунктах обміну мережі Correctchange. Саме її частіше рекомендують, бо тут невелика комісія.
Де краще обмінювати євро на форинти в Будапешті

З чеськими кронами зробили інакше - всю необхідну суму придбали в ще Києві. Дослідивши великий обсяг інформації щодо обміну грошей саме в Празі, вирішили, що так буде простіше. Бо шукати, як рекомендували, арабські обмінники на Вацлавскій площі, де більш-менш нормальна комісія, ми не захотіли. Спокійніше було їхати вже з кронами та не задурювати голову подібними речами.
Де краще міняти гривні на чеські крони

Доволі зручно без напруження переводити форинти та чеські крони в гривні. Наприклад, якщо суму в форинтах поділити на 10, отримуємо приблизну ціну в гривнях (тобто ті самі 530 форинтів - це десь 50-53 гривні). Курс гривні до крони приблизно 1,2, тобто 1 крона - це приблизно 1,2 гривні.

Де зупинитись в Будапешті та в Празі

Оскільки ми подорожували втрьох, то найвигіднішим варіантом було знімати апартаменти за допомогою сервісу Airbnb. Обирали за ціною та розташуванням, щоб можна було хвилин за 10-15 пішки дістатися історичного центру міста.

Ціна за квартиру в Будапешті складала $33.25 за добу. Плюс ще плата за прибирання $5.93 та комісія за послуги сервісу $8.74. Разом $81.17 за дві доби за трьох (або $13.53 за людину на добу, включаючи податки та збори).
Рекомендувати саме це житло я не буду, бо були деякі недоліки (але ми про них знали, коли бронювали), але покажу дуже класний дворик будинку, де ми жили:
Житловий будинок в Будапешті

А от апартаменти в Празі дуже рекомендуватиму. Це неймовірно затишна квартира, світла, стильна, чиста, з дуже гостинними господарями:
Апартаменти Аніміка, Прага

Стильні апартаменти в Празі

Простора та зручна квартира

Її ціна - $50.34 за добу. З урахуванням всіх зборів за три доби ми мали б заплатити $179.8. Але заплатили на $25 менше. Отже, квартира в Празі обійшлась нам у $154.47 зі всіма зборами та податками (або $17.16 за добу з однієї людини).

Розповідаю чому так сталось. При першій подорожі з Airbnb можна застосувати купон на знижку, тобто такий самий реферальний код, як на айхербі. Ділюсь знижкою €15 на бронювання на сайті Airbnb - просто перейдіть за цим посиланням. Дякую!

Ось такий у нас вийшов маршрут. Запланувала ще три пости стосовно цієї подорожі: що подивитись, де поїсти, що скуштувати, де гуляти в Будапешті та в Празі, та пост з повним бюджетом нашої поїздки та цінами на продукти, косметику та меню в закладах харчування.

Якщо є питання щодо планування подорожі, із задоволенням відповім в коментарях ❤️