12 серпня 2016 р.

Як зробити топлене вершкове масло вдома

Топлене масло (або пряжене масло, масло ґгі, гхі, ґі або дхі) зі стародавніх часів індуси називають “рідким золотом”, бо воно не містить лактози та є найкращим джерелом жирних кислот. На відміну від звичайного вершкового масла, яке починає горіти при 120 градусах, гі чудово переносить високі температури, ідеальні для смаження (від 190 градусів). Окрім цього, топлене масло має ніжний горіховий присмак та легкий карамельний аромат. Отже, як можна використовувати масло гхі при приготуванні страв і як перетопити вершкове масло в домашніх умовах, дізнаємось далі.

як зробити топлене вершкове масло вдома


Для чого потрібне топлене масло

Коли вершкове масло претоплюється, воно очищується від води, молочних білків і усього зайвого. Згідно до Аюрведи, масло ґі набагато краще засвоюється організмом, не підіймає холестерин і добре впливає на травлення. Звичайно, це справедливо, якщо дотримуватись порцій і не з’їдати шматок масла в день. Але якщо додати ложку пряженого масла в готову кашу, або підсмажити на дхі яєчню, шкоди не буде, а буде тільки користь.

як використовувати топлене масло дхі


Страви на топленому маслі дуже смачні та ароматні, і мають насичений вершковий присмак. Вагомим плюсом є те, що при готуванні на топленому маслі страви зовсім не підгоряють, а смажені продукти отримують чудову золотаву скоринку. Також масло гі чудово поводить себе в випічці, додає ніжності та крихкості тісту.

Як правильно перетопити масло в домашніх умовах

Для того, щоб отримати чудове топлене масло гі, треба використовувати лише якісне вершкове, без домішок та рослинного жиру. Краще підходить, звичайно, домашнє масло або магазинне від перевірених виробників. В середньому 1 кілограм вершкового масла перетопиться на плиті за 2 години і з нього вийде десь приблизно 600-700 мл чистого дхі.

Отже, нарізаємо вершкове масло шматочками, та викладаємо в каструльку з товстим дном (краще емальовану або з нержавіючої сталі, бо алюмінієва для цього не підійде). На середньому вогні розтоплюємо масло і коли воно закипить, зменшуємо вогонь до мінімуму, при якому масло продовжуватиме тихенько кипіти.

Поступово на поверхні з’явиться білкова піна, а на дні каструлі - осад. Ні в якому разі під час всього готування не треба перемішувати масло або накривати каструлю кришкою! Це заборонено :) А ось піну, близько до кінця приготування, обережно треба знімати (багато хто з господинь радять не викидати цю пінку, а використовувати її у випічці). Коли топлене масло стане прозорим і можна буде побачити дно з осадом, гхі готове:

як виглядає щойно приготовлене топлене вершкове масло


Даємо остигнути рідкому дхі хвилин 15, а потім переливаємо його через марлю в скляну банку чи глиняну посуду. Наше пряжене масло прозоре та золотаве. Залишаємо гі повністю охолонути, а потім накриваємо кришкою и відправляємо у холодильник. Зберігається топлене масло дуже довго, від місяців до років, і не обов’язково в холодильнику - просто в сухому прохолодному місці. Коли гі застигне, воно матиме жовтий матовий колір, наче у густого непрозорого меду. Ось як виглядало масло після застигання:

застигле масло гі, яке готове до зберігання


А які жири найчастіше ви використовуєте під час приготування страв?

2 коментарі:

  1. у мене зазвичай для жарки рафінована соняшникова олія.
    а для салатів - нерафінована соняшникова та оливкова.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Для салату теж люблю оливкову. А от нерафінована соняшникова щось не іде((( Хоча бабуся передає справжнє, запашне.. Не іде і все тут!

      Видалити