Головною окрасою Великодня є паска або великодній хліб і крашанки або писанки. Кожна родина має свій фірмовий рецепт пасок. Тому в перший день останнього тижня перед цим світлим святом поділюсь і я своїм неодноразово перевіреним рецептом Великодньої паски.
Хліб Радості, або Великодня Паска
- 1,5 кг борошна
- 450 мл молока
- 450 г цукру
- 450 г вершкового масла
- 9 яєць
- 75 г сухих дріжджів
- дрібка солі
- 2 п. ванільного цукру
- 225 г родзинок (запарити заздалегідь)
- 50 г цукатів (за бажанням)
Тісто любить коли його роблять з душею:
1. У теплому молоці (36 градусів) розведіть сухі дріжджі, додайте дрібку цукру, ретельно розмішайте.
2. Додати яйця і збити масу вінчиком. Потім всипати потроху борошно, постійно помішуючи. Додати сіль.
3. Розтопити вершкове масло і поступово влити його в миску з тістом. Все добре перемішати.
4. Додати цукор, родзинки, ваніль, цукати. Викласти тісто на дошку і ретельно замісити його руками.
5. Покласти тісто в ємність, накрити чистим вологим рушником і поставити в тепло. Слідкуйте, щоб у кімнаті не було протягів!
6. Коли тісто підійде, пом'яти його руками. Знову поставити підходити, потім пом'яти і поставити підходити втретє і знову пом'яти вже перед викладанням у форми.
7. Ввімкнути духовку до 160°С. Змастити форми маслом (можна ще посипати всередині меленим печивом), викласти тісто на ⅓ форми.
8. Коли тісто підійде до рівня форми, ставимо їх у духовку. Я залишаю дверці духовки відкритими, доки на пасках не сформується і трошки не підсохне “шапочка”.
9. Випікати приблизно 45 хвилин.
Зазвичай, роблю половинну порцію. Для приготування глазурі для пасок на таку кількість я беру 2 холодних білка, які збиваю міксером із дрібкою солі до стійких піків. В кінці збивання додаю 1 ч.л. лимонного соку, а потім, продовжуючи збивати, потрошку всипаю 180 г цукрової пудри. Прикрашаємо паски глазур'ю поки вони не охололи! Тоді глазур не буде тріскатись при нарізанні.
Ось мої торішні пасочки:
А ви плануєте цього року пекти Великодні паски? Чи зазвичай купуєте вже готові?