28 квітня 2017 р.

Що таке правильний жіночий бодібілдинг

Більшість дівчат дуже лякаються заліза і тренажерів, мов вогню. А раптом з’являться величезні біцепси і фігура втратить жіночність? Дуже часто при словах “гантелі” та “штанга” в уяві вимальовується образ жінки-кіборга. Та мало хто розуміє, що тренуються й для того, щоб бути красивою, здоровою, жити довго і весело. Сьогодні тема про правильний жіночий бодібілдинг. Поділюсь статтею, яка дуже точно передає моє ставлення до сучасного жіночого бодібілдингу.

Що таке правильний жіночий бодібілдинг

Початок жіночого бодібілдингу

На початку ери сучасного бодібілдингу однією з його героїнь була Рейчел Макліш. Вона перемогла на першому конкурсі Міс Олімпія і припинила виступати набагато раніше, ніж жінки-бодібілдери почали нагадувати чоловіків:
Початок жіночого бодібілдингу - Рейчел Макліш

Рейчел була дівчиною, яка тренується з залізом. Вона будувала м'язи ще до того, як з'явилася можливість показувати їх на конкурсах та змаганнях.

Бодібілдери без сцени

А як же ж називати жінок, які піднімають важкі снаряди, щоб виглядати краще для самих себе, а не для групи суддів? Так, цих леді теж слід називати бодібілдерами. Бодібілдинг будує тіло. Ваша мета побудувати м'язи, чудово виглядати і прекрасно себе почувати? Це все одно бодібілдинг, навіть якщо ви не виступаєте на змаганнях.

Жінки, які тренуються в залі не заради змагань

Дуже часто жінок, які регулярно та інтенсивно тренуються, дістають питанням, до чого вони готуються. Ну невже єдиною метою тренувань може бути лише виступ на конкурсі? Це іноді, насправді, бісить. Чому? Тому що дисципліновано працювати в залі можна навіть лише заради себе і свого здоров’я. Змагання - це зовсім не та причина, яка всіх змушує ходити на тренування.

Маніфест жінок-бодібілдерів

Ми бодібілдери, і наші м'язи - наша прикраса. Ми регулярно тренуємося. Ми добре харчуємося, заправляючи організм корисною їжею. Ми не виснажуємо себе голодом або божевільними дієтами. Кардіо - за бажанням, штучна засмага не потрібна, думка суддів не має значення. Ми оцінюємо себе самі, не покладаючись на чиюсь думку.

І нам слід заново визначити поняття слова «бодібілдер». Відібрати у тих, хто його перекрутив. У всіх цих “про” та суддів, які часто нагороджують першим місцями дійсно чоловікоподібних мутантів.

Чому це необхідно зробити? Тому, що в суспільстві панують жахливі стереотипи. Ми не прагнемо виглядати як чоловіки. Ми жінки, які хочуть показати силу, волю, цілеспрямованість і красу. Побудовану, але натуральну фігуру. Громадська думка про жіночий бодібілдинг зіпсована професіоналками, які пожертвували своїм здоров'ям заради перемоги.

Маніфест жінок-бодібілдерів

Відмінну фігуру можна створити наполегливою працею, нормальним харчуванням і здоровим методами. Треба розвінчувати дурні міфи. Всім набридло чути, що тренування з обтяженнями перетворюють жінок в чоловікоподібних істот, які тільки й виступають на бодібілдерських конкурсах.

Уявіть, наскільки краще б стало сучасне суспільство, якби жінки ставали красивіше і зміцнювали здоров'я за допомогою силових тренувань. А тепер подумайте, скільки з них відмовляються доторкнутися до штанги через страх, що стануть чоловікоподібними. Так, це безпідставний страх - але образ стероїдної культуристки та слово «бодібілдинг» для багатьох нерозривно пов'язані. І мало хто з жінок розуміє, що це помилка.

Силові тренування: про що думають дівчата і що відбувається насправді

Що знають ті, хто тренуються

Ми знаємо, що жінка не перетворюється в страшного чоловіка від правильних тренувань і повноцінного харчування. У цю нісенітницю не можна було повірити в часи Рейчел Макліш. Так, ми хочемо помітні м'язи і ми не виносимо слова на кшталт “тонус”, “підтягти тіло”, “промальовувати прес”. Не треба боятися слова “м'язи”. Щоб їх хоч трохи додати, потрібно дуже наполегливо працювати.

Бодібілдинг - це будівництво тіла. У вас стає більше м’язів і ви виглядаєте краще. А ще це підвищує самооцінку і впевненість в собі. І щоб зробити м'язи сильнішим, потрібна також сильна воля.
Бодібілдинг - це будівництво тіла

А ще ми знаємо, що для побудови відмінної фігури не потрібна ніяка аудиторія. І ви вже справжній бодібілдер, якщо регулярно піднімаєте важкі снаряди, формуючи своє тіло. Навіть при повній відсутності бажання виступати.

Що думають ті, хто не тренуються

Деякі жінки переконані, що для створення гарної фігури необхідно присвятити все життя кардіо-тренуванням, постійно голодувати і досягти мінімально можливої ваги. Багато хто вважає, що треба весь час рахувати калорії, не можна пропускати жодного тренування, а також треба витратити купу грошей на тренерські послуги. Це дуже поширені помилки.
Створення гарної фігури в тренажерному залі

По-перше, щоб змінити себе, зовсім не обов'язково наймати дорогого тренера. По-друге, коли ви голодуєте, то не займається бодібілдингом, бо не будуєте своє тіло, а руйнує його. Жодна жінка, яка присвятила частину життя мистецтву бодібілдингу, не пожертвує тим, чого досягла важкою працею.
Вага не визначає зовнішній вигляд. Ви будуєте м'язи, які не тільки формують фігуру, а й ефективно працюють, наприклад, витрачають зайву енергію. І вам не потрібно страждати, боячись кожної калорії або годинами бігаючи на доріжці. Звичайно, підрахунок і кардіо корисні, але силові тренування самі по собі поліпшують ваш обмін речовин.

Бодібілдинг - для всіх

Не можете побачити всі шість кубиків пресу? Нічого страшного. Вам не потрібно підтримувати низький відсоток жиру, займаючись бодібілдингом. І також не потрібно кидати танці, альпінізм, йогу та випічку смачних пирогів (з подальшим їх поїданням). Ви просто додаєте до свого життя ще одне заняття - ростити м'язи, щоб виглядати краще і прожити довше.

Саме для цієї мети ви ходите на тренування, а не для того, щоб покарати себе за з'їдений пончик. Тренажерний зал - це не ваша в'язниця. Це місце зростання і розвитку. Вправи з обтяженнями потрібні не для того, щоб руйнувати своє тіло. Ви збільшуєте м'язи, які допомагають вам худнути.
I love gym

І після тренувань ви не тільки стаєте стрункішими, витрачаючи жирові запаси. Ви зміцнюєте здоров'я, піднімаєте настрій, а також можете з'їдати нормальні порції страв, що, до речі, зовсім не заважає, а допомагає вашій меті. Збільшення м'язів - цілком реальна мета, на відміну від досягнення шалено низької цифри на вагах. У вас формуються корисні звички: регулярно ходити в зал, наполегливо тренуватися, мати чудовий вигляд. Ви хочете йти на тренування, тому що отримуєте задоволення, а не прагнете ухилитися, тому що це покарання якесь.

Рейчел Макліш казала, що бодібілдинг показує ваш генетичний потенціал. Як це зрозуміти? Ось так: ви повинні визначити, на що здатні, і розвивати свої персональні переваги. Не треба порівнювати себе з іншими людьми і прагнути до того, що вам недоступно. У різних людей різна генетика. Будуйте СВОЄ тіло і створюйте свій власний стиль.
Будуйте СВОЄ тіло і створюйте свій власний стиль

Не думайте, що бодібілдинг - це нарцисизм, яким соромно займатися. Це не так. Багато жінок (а також чоловіків) хочуть виглядати краще. Зовнішність людини говорить про її соціальний та економічний статус, професіоналізм, цінності та прагнення. І, звичайно, про охайність.
Тренуватися з естетичними цілями абсолютно нормально. Тільки ви ще отримаєте купу корисних бонусів, значно більше, ніж від складного педикюру або стильної сумки. І, якщо майже всі люди прагнуть щось сказати своїм зовнішнім виглядом, то що поганого у вашому посланні: я сильна та цілеспрямована?

Не соромтеся. Деяким здається, що бодібілдингом можуть займатися лише обрані, генетично обдаровані і забезпечені люди. Це нісенітниця. Всі люди рівні - хоча б в тренажерному залі. Ніхто нікого не може засуджувати. Ми завжди раді новачкам. Якщо, звичайно, вони не пристають з розпитуваннями під час підходу.

Фітболи, джгути, петлі TRX і легкі гімнастичні вправи не допоможуть, якщо ви хочете дійсно перетворити своє тіло. Це все прекрасно, але для побудови м'язової маси потрібні снаряди, з якими ви робите силові вправи. Гантелі, штанги, гирі, блокові тренажери. Якщо тренер не підпускає вас до них, знайдіть іншого.

Для чого жінки тренуються

Для чого ж ми все-таки тренуємось?

Але ми працюємо не тільки заради карколомної зовнішності. Ми накачуємо більше впевненості в собі. Ми зміцнюємо кістки. Поліпшуємо чутливість до інсуліну. Продовжуємо життя. Підвищуємо його якість. Нам подобається мати більше енергії. Інвестиції в залізо приносять відмінні дивіденди.
Ми ставимо надихаючі цілі. Тренування для схуднення - це нудно й сумно. Ми тренуємося, щоб бути Wonder Woman, а не Барбі. Ми відчуваємо себе впевненіше. Ми загартовуємо волю. Ми стаємо кращими. Ми тренуємося для себе.

Оригінал статті - Redefining The Female Bodybuilder