26 квітня 2017 р.

7 правил глибокої концентрації

Навіть коли час розписаний по хвилинах, все одно може виникати відчуття, наче ви не встигаєте найголовнішого. Зізнаюсь, у мене періодично таке буває. Тому сьогодні я знову з міні-конспектом корисної інформації від Насті Кей. Цього разу занотовую 7 правил глибокої концентрації. Навіщо? Бо максимальне фокусування на роботі та стабільна увага дозволяють швидко і якісно працювати та вирішувати завдання. І хоча я вже не практикую мультитаскінг, іноді з концентрацією бувають проблеми...
7 правил глибокої концентрації

Концепція “deep work”, тобто “глибока робота”, - це такий стан процесу роботи, коли ми повністю занурюємось в своє завдання і працюємо дуже ефективно на максимальних обертах. Саме так можна досягти якісного результату. У стані, коли ми не можемо повністю зосередитися на поточній роботі, завдання виконуються набагато повільніше, ми часто відволікаємось, робимо більше помилок. Та й сама якість роботи дуже страждає.

То ж як можна натренувати в собі вміння зосереджуватись на складному завданні, не відволікаючись на дрібниці? Нижче приведені 7 корисних порад стосовно цього питання.

  1. Стиль “deep work” треба заздалегідь планувати в своєму робочому графіку (від 1,5 до 4 годин на день), тому що намагатися максимально сконцентруватись коли є більш-менш вільна хвилинка, не є ефективним. Коли створена така рутина, час для налаштовування на подібну роботу значно зменшується.
Але тут варто бути дуже чесним перед собою. Треба чітко відповісти собі ряд запитань, наприклад: коли саме і де я буду працювати? Чи буду я відволікатись під час роботи на перевірку e-mail? Скільки разів я буду вставати та робити собі каву/чай і т.ін.? Відповісти собі на ці питання треба заздалегідь, щоб під час своєї “deep work” не витрачати час та енергію на прийняття подібних рішень.

  1. Зробіть “широкий жест”
Джоан Роулінг писала свою останню книгу про Гаррі Поттера в готелі свого ж міста, за номер якого сплачувала 1000 євро на добу. Це змушувало її не прокрастинувати та швидше братись за діло. Але не обов’язково витрачати шалені гроші на подібні “широкі жести”. Те, наскільки такий жест буде широким, має співвідноситись до того, що ви робите у повсякденному житті. Настя навела приклад свого “жесту”. Вона приходила в кафе і замовляла собі сніданок, який не дуже вписувався в її бюджет. Саме факт того, що вона витратила гроші на ту каву і знаходиться в цьому кафе, вже змушував її зосередитись, працювати більш сконцентровано і не відволікатись.

  1. Проводьте вільний час на природі та іноді просто лінуйтесь
Існують дослідження, які підтверджують збільшення концентрації під час перебування на природі. У місті ми дуже сильно залучаємо нашу цілеспрямовану увагу. Машини, люди, переходи - все це потребує високої зосередженості. І така увага, як і сила волі, має свій щоденний резерв. Саме прогулянка на природі дозволяє ефективно заповнити цей резерв.

  1. Виконуйте роботу в стислі терміни впродовж робочого дня і не заповнюйте роботою всі години неспання
Уявіть, елітні професійні музиканти для практикування своїх навичок займаються не більше 4 годин на день! Ми не здатні глибоко та інтенсивно концентруватись на більші проміжки часу. Це закладене в нас природою біологічне обмеження. Всі спроби глибокої концентрації понад цей резерв, призводять до зменшення користі від вкладених зусиль.
Важливо мати так званий cutoff time, тобто встановлений час, після якого ви не працюєте. Можна також виробити собі наступний ритуал. В кінці робочого дня проходимось по всіх завданнях, що були поставлені на сьогодні. Але не для того, щоб просто відмітити, виконані вони чи ні. А для того, щоб упевнитися, що нічого критичного не залишилось і спланувати наступний день. Це допоможе мозку розслабитись ввечері та, можливо, навіть не думати про роботу ☺

  1. Ставте собі стислі дедлайни
Наприклад, плануєш виконати завдання за певний час, а потім кажеш собі, що намагатимешся зробити його вдвічі швидше. Ну звісно, якщо ви не працюєте вже зараз в такому режимі. Не треба забувати про адекватність ☺ Лімітування робочого часу також дозволяє не відволікатись та не прокрастинувати.

  1. Не використовуй інтернет, щоб розважити себе
Часто вечір - це спосіб провести час, не зайнятий роботою, розважаючи себе перемиканням каналів на тв або бездумним серфінгом в браузері. Набагато корисніше використовувати свій цінний вільний час для самовдосконалення. Щоб даремно не витрачати час ввечері, треба знову таки… та-дам! планувати свій вільний час і вирішувати заздалегідь, що будеш робити, а що ні. Ну, це вже питання усвідомленості.

  1. Чітко розрізняйте поверхневі завдання та глибинну роботу
Наприклад, відповіді на мейли та планування - це поверхнева робота. А от підготовка бізнес-пропозиції - глибинна. Щоб визначити, яке завдання глибинне, уявить собі випускника універу, який не має вашого досвіду. Прикиньте, скільки б йому потрібно було часу, щоб якісно виконати це завдання.
7-rules-of-deep-concentration

Вчені зробили цікавий висновок: коли ми не сфокусовані та не зосереджені, наш мозок має тенденцію концентруватись на негативі, на тому, що не так в нашому житті. А воно нам треба? Звісно, що ні! Тому завжди варто пам’ятати, що людський фокус може швиденько перемикатись на негативне, як тільки у нас відсутня увага та концентрація.

Занурення в роботу - це супер сила, яка допоможе приборкати складну інформацію та отримати кращі результати за мінімальний час.

Повністю цій концепції присвячена книга Кела Ньюпорта, яка вийшла в 2016 році, під назвою “Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World” (в російському перекладі “В работу с головой. Паттерны успеха от IT-специалиста”), яку я тепер дуже хочу прочитати. (Прочитано!)  

Що думаєте стосовно такої концепції роботи? Можливо, ви вже читали цю книжку?

P.S. Про зосередженість та фокусування мова також йшла у книзі Деніела Гоулмана “Фокус” (дуже рекомендую прочитати цю книгу, або подивитись мій огляд на неї ось тут).