3 квітня 2017 р.

Гідрофільна олія в домашніх умовах

На мій погляд, очищення шкіри - це дуже важливий етап щоденної б’юті-рутини. Ще до того, як прочитати книжку Шарлотти Чо про Корейські секрети краси (огляд на неї нещодавно був тут), я почала використовувати двохетапну систему очищення личка: олійку, а потім звичайну умивалку. Можу сказати наперед, що ця система працює дуже круто! Отже, сьогодні поговоримо про те, як же ж зробити очищуючу гідрофільну олію в домашніх умовах.
Гідрофільна олія в домашніх умовах

Що таке гідрофільна олія

Гідрофільна олія - це продукт, що складається з базової олії, ефірних олійок та емульгатора. Гідрофільною вона називається тому, що при взаємодії з водою ця олія перетворюється на м'яке молочко, яке легко змивається зі шкіри.  

Таке умивання просто ідеальне на кінець дня. Гідрофільна олія чудово видаляє все, що накопичилось на шкірі: “бібі” та “сісі” креми, тональні засоби, які забивають пори, водостійку косметику, а також шкірне сало, пил та бруд, що призводять до чорних цяток на носі та в Т-зоні. При цьому, гідрофільна олія не руйнує природній жировий баланс. Шкіра після неї чиста, гладенька і не пересушена.

Як використовувати гідрофільну олію

Гідрофільну олію слід наносити сухими руками на сухе обличчя:
  • спочатку добре розподіляємо засіб по всій поверхні обличчя;
  • потім легкими рухами трошки масажуємо шкіру;
  • змочуємо руки в теплій воді та знову масажними рухами водимо по шкірі. В цей час емульгатор пов'язує жирові та воскоподібні компоненти косметики на шкірі та утворює легку емульсію, що нагадує по виду молочко;
  • ретельно змиваємо отриману емульсію теплою водою.
Як правильно вмиватися гідрофільною олією

Хоча така процедура і забезпечує максимальне очищення епідермісу від косметики та забруднень, а сама олія не залишає жирної плівки, я все одно потім доочищую шкіру звичним гелем чи пінкою для вмивання.

Як зробити гідрофільну олію в домашніх умовах

Для приготування гідрофільної олії нам знадобляться два головні компоненти: базова олія та емульгатор Полісорбат-80 (що це таке розберемо нижче). За бажанням також додаються ефірні олійки згідно типу шкіри та проблем, які хочете вирішити з їхньою допомогою, а також жиророзчинні вітаміни (зазвичай, вітамін Е).

Базовий рецепт гідрофільної олії для вмивання виглядає так:
  • 85-90% рідкої базової олії,
  • 10-15% Полісорбату (якщо шкіра жирна 15%, якщо нормальна чи суха - 10%),
  • ефірні олії відповідно до вашого типу шкіри.

Все це ретельно перемішується і вуаля! Саморобна гідрофільна олія готова. Моя пропорція: 15% Полісорбату-80 та 85% олії солодкого мигдалю. Ефірні олії не додаю, бо не маю зараз їх в наявності ☺
Базовий рецепт гідрофільної олії для вмивання

Що таке Полісорбат


НАЗВА INCI: Polysorbate
СИНОНІМИ: Твін, Polysorbate-20, Polysorbate-60, Polysorbate-80, твін-60 та ін.
НЕБЕЗПЕКА: Може викликати подразнення на пошкодженій шкірі та слизовій.

В першу чергу, полісорбати - це дуже сильні емульгатори, які забезпечують розчинення жирів у воді. Полісобрати отримують з рослинної сировини, але абсолютно натуральними вони не вважаються, бо спосіб отримання все ж таки хімічний. Полісорбат-20 базується на сорбіті, який отримують з кокосової олії, полісорбати 40 та 60 - з пальмової, а полісорбат-80 - з оливкової. Чим вище цифра поруч з назвою полісорбату, тим краще він розчиняє жири в воді.

В косметичних засобах полісорбат-20 використовують для емульгування ефірних олій чи ароматизаторів, а полісорбат-80 - для емульгування рослинних олій.

Полісорбат-80 можна легко придбати в інтернет-магазинах для миловаріння та домашньої косметики. Коштує він приблизно 30-40 грн за 100 мл.

Як вибрати базову олію?


Базовими оліями у складі гідрофільної олійки можуть бути наступні:
  • Олія солодкого мигдалю. Вона поживна і легка, швидко пом’якшує шкіру і не залишає жирну плівку. Також підходить для чутливої шкіри. Для жирної шкіри в чистому вигляді краще не використовувати на регулярній основі, бо, як пишуть автори книжки “Наука краси…”, може спровокувати комедони.  
  • Абрикосова олія пом’якшує та зволожує шкіру, посилює процеси регенерації клітин та загоює пошкодження. Містить багато вітаміну Е (як і всі кісточкові олії), що посилює еластичність та пружність шкіри. Має антиоксидантний ефект та допомагає зменшити глибину зморшок. Підійде для чутливої та вікової шкіри.
  • Олія виноградних кісточок за складом нагадує соняшникову. Вона теж відноситься до легких олій, звужує пори, вирівнює колір обличчя, зменшує подразнення. Має протизапальну та бактерицидну дію, тому чудово підійде для проблемної та жирної шкіри. Швидко вбирається, пом’якшує та зволожує шкіру. Підвищує її еластичність та пружність завдяки ресвератролу, що міститься у складі. Має відбілюючий ефект, запобігає виникненню вікових пігментних плям та укріплює капіляри.
  • Олія жожоба. Цікаво, що ця олія не є олією. ☺ Олією жожоба називають екстракт насіння жожоба, який є чистим ефіром. Він не окислюється, має самостійну антиоксидантну дію та не прогоркає. Змінює свою структуру в залежності від температури (в теплі - це густа рідина, а при охолодженні - воскоподібна паста), не втрачаючи при цьому своїх якостей. Поновлює пружність та еластичність шкіри. Підходить для зневодненої та старіючої шкіри. Останнім часом олію жожоба почали включати в догляд за жирною шкірою, бо вона має бактерицидну та протизапальну дію й не закупорює пори.
  • Олія зародків пшениці є гіпоалергенною. Її можна використовувати навіть у догляді за шкірою навколо очей. Через свою бактерицидну дію теж може вважатися універсальним косметичним інгредієнтом. Підходить і для чутливої, сухої шкіри і для жирної. Але ця олія має важку текстуру, тому при розширених порах вона може ще більше їх розтягувати та перевантажувати. Тому у чистому вигляді краще її не використовувати. Найпопулярніші комбінації створюють з мигдальною, персиковою, абрикосовою та олією виноградних кісточок. Має консервуючу дію, тому засоби з цією олією зберігають всі корисні якості тривалий час.
  • Олія макадамії особливо корисна в догляді за шкірою, що починає старіти або для відновлення після кислот і ретиноїдів. Макадамія є зимовою олією, яка може захистити шкіру від вітру на низьких температур.
  • Соняшникова олія містить у 12 разів більше вітаміну Е, ніж оливкова. Особливістю олії є дія на жирну та проблемну шкіру. Оскільки у складі соняшникової олії переважають ненасичені жирні кислоти, вона не є комедогенною на відміну від більшості рослинних олій. Соняшникова олія часто входить до складу засобів для дитячої шкіри, підліткової, що схильна до запалень та акне.
  • Олія ши (каріте) має сонцезахисну дію, завдяки присутньому в її складі натуральному латексу (він поглинає ультрафіолетові промені). Надає шкірі поживної та зволожуючої дії, яке досягає максимуму через годину після нанесення і діє до 8 годин. Сповільнює процеси старіння, поліпшує захисні функції шкіри та мікроциркуляцію. Також стимулює оновлення кліток.  
  • Оливкова олія доволі нейтральна, але дослідження останніх років довели, що її не слід використовувати постійно. Жирні кислоти олії “розплавляють” ліпідні пласти верхнього шару шкіри. Просуваючись в глибину, вони зменшують здатність шкіри утримувати вологу. І, як це не парадоксально, замість пом’якшення та живлення можуть призвести до сухості та витончення.
Взагалі-то, всі рослинні олії при використанні у чистому вигляді можуть утворювати плівку, яка приводить до сухості шкіри. Тому краще за все олійки працюють в складі косметичних засобів. Але ж якщо ви використовуєте олію у чистому вигляді, треба робити перерви після 1-2 тижнів, щоб дати шкірі можливість відновити свою захисну систему.
Базові олії для приготування гідрофільної олії в домашніх умовах

Я маю досвід використання лише мигдальної олії (купувала на айхербі 118 мл приблизно за $3), але тепер хочу спробувати ще олію виноградних кісточок та абрикосову. Дією своєї саморобної гідрофільної олії цілком задоволена.

Ціни на iherb на олії від Now Foods Solutions:

А ви використовуєте гідрофільну олію? Купуєте чи робите самі?
comments powered by HyperComments