21 квітня 2017 р.

Готуємо манник - пиріг з манної крупи

Манник - це легкий та непримхливий пиріг, головним інгредієнтом якого є звичайнісінька манка. Цей ароматний пиріг знайомий з дитинства. Мені подобається класичний варіант манника на кефірі без борошна та масла.

Готуємо манник - пиріг з манної крупи

Манник на кефірі


Інгредієнти (для форми розміром 18*25 см краще взяти подвійну кількість компонентів, оскільки манник практично не збільшується в розмірі):
  • 1 склянка манної крупи,
  • 250 мл кефіру,
  • 2 яйця,
  • ½- ¾ склянки цукру,
  • 1 ч.л. ванільного цукру,
  • 1 ч.л. з гіркою розпушувача, або неповна ч.л. соди*,
  • сіль - маленька дрібка.

Приготування пирога з манної крупи
  1. Розбиваємо у миску яйця, додаємо цукор і ванільний цукор, злегка збиваємо міксером або вінчиком.
  2. Додаємо розпушувач, сіль і перемішуємо.
  3. Виливаємо кефір і знову перемішуємо. *Якщо використовуєте соду, додавати її слід на цьому етапі.
  4. Поступово всипаємо манну крупу. Щоб не утворювались грудочки, постійно помішуємо ложкою або вінчиком.**
  5. Тісто, яке виходить досить рідким, виливаємо в форму. Не хвилюйтесь, під час випікання манна крупа забере всю зайву рідину.
  6. Запікаємо манник за температурою 180 °С ~ 40-45 хвилин.
  7. Можна розкласти на поверхні шматочки вершкового масла за 5 хвилин до готовності (так утвориться красива скоринка).
  8. Готовий пиріг обережно витягуємо з форми і посипаємо цукровою пудрою.

Якщо є час, можна заздалегідь залити манку кефіром на годину-дві. Це зробить пиріг ще смачнішим. **Або просто залишити підготовлене тісто відпочити перед запіканням на годину. Також у тісто можна додавати заморожені ягоди, горіхи, сухофрукти або кокосову стружку.
Зауважу, що існують рецепти манника з борошном. Такий пиріг виходить міцнішим і не таким розсипчастим. Також зустрічаються варіанти на сметані замість кефіру. Я перепробувала багато варіацій, але цей рецепт манника на кефірі подобається найбільше.

А ви любите такі пироги? Чи є у вас свій улюблений рецепт манника?
comments powered by HyperComments