Манник - це легкий та непримхливий пиріг, головним інгредієнтом якого є звичайнісінька манка. Цей ароматний пиріг знайомий з дитинства. Мені подобається класичний варіант манника на кефірі без борошна та масла.
Манник на кефірі
Інгредієнти (для форми розміром 18*25 см краще взяти подвійну кількість компонентів, оскільки манник практично не збільшується в розмірі):
- 1 склянка манної крупи,
- 250 мл кефіру,
- 2 яйця,
- ½- ¾ склянки цукру,
- 1 ч.л. ванільного цукру,
- 1 ч.л. з гіркою розпушувача, або неповна ч.л. соди*,
- сіль - маленька дрібка.
Приготування пирога з манної крупи
- Розбиваємо у миску яйця, додаємо цукор і ванільний цукор, злегка збиваємо міксером або вінчиком.
- Додаємо розпушувач, сіль і перемішуємо.
- Виливаємо кефір і знову перемішуємо. *Якщо використовуєте соду, додавати її слід на цьому етапі.
- Поступово всипаємо манну крупу. Щоб не утворювались грудочки, постійно помішуємо ложкою або вінчиком.**
- Тісто, яке виходить досить рідким, виливаємо в форму. Не хвилюйтесь, під час випікання манна крупа забере всю зайву рідину.
- Запікаємо манник за температурою 180 °С ~ 40-45 хвилин.
- Можна розкласти на поверхні шматочки вершкового масла за 5 хвилин до готовності (так утвориться красива скоринка).
- Готовий пиріг обережно витягуємо з форми і посипаємо цукровою пудрою.
Якщо є час, можна заздалегідь залити манку кефіром на годину-дві. Це зробить пиріг ще смачнішим. **Або просто залишити підготовлене тісто відпочити перед запіканням на годину. Також у тісто можна додавати заморожені ягоди, горіхи, сухофрукти або кокосову стружку.
Зауважу, що існують рецепти манника з борошном. Такий пиріг виходить міцнішим і не таким розсипчастим. Також зустрічаються варіанти на сметані замість кефіру. Я перепробувала багато варіацій, але цей рецепт манника на кефірі подобається найбільше.
А ви любите такі пироги? Чи є у вас свій улюблений рецепт манника?