8 липня 2017 р.

Інтернет і концентрація на важливому. Рекомендації та поради з книги Deep Work by Cal Newport

Немає сумнівів, що поглиблена робота має великий вплив на успішність професійної діяльності. Про це йшла мова у минулому пості про книгу Кела Ньюпорта "Заглибитись у роботу: як досягти успіху через фокусування у світі безперервних відволікань". Також тепер зрозуміло, що дуже важливо навчитися вбудовувати поглиблену роботу в свій щоденний розклад. Сьогодні хочу торкнутись такої проблеми, як зв'язок між інтернетом, концентрацією та ефективністю роботи, що була широко розкрита у книзі Deep Work.

 зв'язок між інтернетом, концентрацією та ефективністю роботи


Небезпека постійного інтернет-серфінгу та залежності від соціальних мереж

Колишній професор Стенфордського університету Кліффорд Насса, який спеціалізується на дослідженнях поведінкових стереотипів в епоху цифрових технологій, виявив, що постійне перемикання уваги під час роботи онлайн призводить до тривалих негативних наслідків для мозку.

Наприклад, він каже, що багатозадачним людям дуже важко фільтрувати неважливе. Вони практично не керують своєю пам'яттю, хронічно перебувають в абстрактному стані, неважливе так і липне до них. І що найжахливіше, на мій погляд, залучають набагато більш великі області свого мозку, ніж необхідно для вирішення поставленого перед ними завдання.

Використання відволікаючих технологій саме по собі не знижує здатність мозку до концентрації. Зате постійне перемикання від діяльності з низьким рівнем стимуляції і високою цінністю до діяльності з високим рівнем стимуляції і низькою цінністю, поступово навчає наш розум не визнавати станів, в яких відсутня новизна. Таке постійне перемикання послаблює розумові м’язи, що відповідають за впорядкування безлічі джерел інформації, які потребують вашої уваги. Відмовляючись від Інтернету (і, відповідно, не відволікаючись), ми перестаємо піддаватися згубній тязі і тим самим зміцнюємо розумову мускулатуру.

постійне перемикання уваги під час роботи онлайн призводить до тривалих негативних наслідків для мозку

Головне тут не в тому, щоб уникати Інтернету або навіть зменшити кількість часу, проведеного в розосередженому стані, а в тому, щоб дати собі побільше можливостей встояти проти бажання перейти на цей стан при найменших ознаках нудьги.

Цей метод може здатися особливо важко виконуваним, коли вам доводиться довго чекати (наприклад, в черзі). Чекати і нудьгувати, нічого не роблячи, може бути незвично для сучасної людини, однак з точки зору тренування концентрації це неоціненний досвід.

Що ж робити?

Для отримання найкращого результату від навички поглибленої роботи необхідне тренування, що переслідує дві мети: удосконалює здібності до інтенсивного зосередження і одночасно долає вашу тягу до відволікання. Адже після того, як наш мозок налаштувався на абстрактний стан, він постійно до нього прагнутиме.

Тому вихід один - заплануйте заздалегідь, коли ви будете користуватися Інтернетом, після чого постарайтеся повністю уникати його весь інший час. Не треба лізти у мережу коли нудно чи просто є вільна хвилинка.
Сенс такого розкладу не в обмеженнях, а в обдуманому підході. Не маючи структури та плану, дуже легко дозволити собі ізслизнути в поверхневу діяльність - інтернет-листування, соціальні мережі, веб-серфінг.
Важливість планувати свої виходи в Інтернет

Отже, щоб домогтися успіху в поглибленій роботі, необхідно перебудувати свій мозок так, щоб без напруги чинити опір відволікаючим стимулам. Це не означає, що ви повинні повністю виключити їх зі свого життя. Але важливо не дозволяти їм перехоплювати контроль над вашою увагою. Простий метод - планувати свої виходи в Інтернет - може дуже істотно допомогти вашій увазі знову здобути незалежність.

Мої думки щодо впливу інтернет-ресурсів на концентрацію та продуктивність

Я все частіше стала помічати, що різні інтернет-ресурси дійсно дуже фрагментують увагу і тим самим зменшують здатність до концентрації. Адже сила волі людини обмежена, а отже, чим більше уваги вимагають спокусливі технології, тим важче утримувати фокус на дійсно важливих речах.

чим більше уваги вимагають спокусливі технології, тим важче утримувати фокус на дійсно важливих речах

Зрозуміло, що повністю відмовитися від Інтернету сьогодні практично неможливо. Та інтернет-технології не є злом за визначенням, а деякі з них можуть бути життєво важливими для нашого успіху і щастя. Але треба дуже жорстко визначати поріг, який дозволяє будь-яким сайтам регулярно займати наш час. Важливо намагатися позбутись стану “гіперпідключеності”, бо це відволікає увагу, дійсно виснажує наші ресурси та призводить до витоку енергії. Принаймні у мене відбувається саме так.

Ще автор дуже точно викрив один з моїх страхів - втратити якісь невідомі переваги. Підступність соціальних мереж полягає в тому, що ми переконані: ті, хто не користуються ними, багато втрачають. Але це безглуздо.

Кел Ньюпорт радить переглянути свої інтернет-звички й не використовувати Інтернет для розваги. Краще не забивати розсіяними клацанням миші по картинках чергового цифрового атракціону все своє дозвілля. Така звичка небезпечна, оскільки вона послаблює здатність мозку чинити опір відволікаючим чинникам, що ускладнює поглиблену роботу пізніше, коли вам дійсно необхідно зосередитися.

Важливо пам'ятати, що будь-яка діяльність, незалежно від того, наскільки вона важлива, виснажує ваш обмежений запас часу і уваги. Таким чином, якщо ви вкладаєте в менш значущі види діяльності, ви тим самим відбираєте в себе час, який могли б витратити на більш важливу діяльність. Ці думки дуже тісно перекликаються з принципами есенціалізму Ґреґа МакКеона (крута книга, її огляд можна прочитати за посиланням).

Звичка до поглибленої роботи вимагає ставитися до свого часу з повагою


Ньюпорт пропонує:
  • не працювати пізніше заздалегідь визначеного вами часу і не намагатися втиснути роботу в будь-яку вільну годину;
  • обережно використовувати найнебезпечніше для продуктивності слово “так”, коли це стосується поверхневої роботи;
  • бути твердим у своїй відмові, але невизначеним в поясненні причин цієї відмови та не пропонувати запитувачу будь-якого “втішного призу”. Фрази “Дякую, звучить цікаво, але я не зможу, тому що це не узгоджується з моїм розкладом” буде достатньо;
  • бути обережними з електронною поштою, адже це найбільш типове з поверхневих занять, яке особливо підступно заволодіває увагою більшості інтелектуальних працівників, створюючи постійний потік відволікаючих чинників, адресованих безпосередньо вам.  Через це у більшості людей повна вхідних повідомлень поштова скринька викликає почуття провини. Уявлення про те, що будь-яке повідомлення вимагає відповіді (бажано негайної), до абсурду непродуктивно. Звичайно, якщо мова не йде про лист від вашого керівника з позначкою в темі "терміново".

Звичка до поглибленої роботи вимагає ставитися до свого часу з повагою

Прихильність до поглибленої роботи - не моральна позиція або філософська доктрина. Це лише прагматичне визнання того факту, що здатність концентруватися - це вміння, завдяки якому можна робити важливі речі, використовувати свій розум у всій повноті його можливостей.

Книга прийшла до мене в потрібному місці в потрібний час і дуже допомогла переглянути свої стосунки з мережею, тим самим покращити заглиблення у роботу та свою продуктивність. Кел каже, що занурення в роботу - це суперсила в нашій все більш конкурентній економіці XXI століття. І я з цим згодна. А ви?