Я неодноразово вже згадувала, що моя половинка обожнює шоколадні десерти. Але коли на вулиці така спека, вмикати духовку та проводити багато часу на кухні ну зовсім не хочеться. Тому є прекрасний варіант - шоколадні тістечка та десерти без випічки. Наприклад, відомі з далекої радянської давнини Шоколадна Ковбаска та Тістечко “Картопля”. На оригінальність рецептів не претендую, розкажу про свій варіант приготування цих шоколадних десертів.
Шоколадна Ковбаска
Роботи тут хвилин на 10-15, а радості надовго. До того ж, ще й інгредієнти дуже прості:
- 500 г печива (на мій погляд, найкраще смакує з топленим молоком);
- 50-100 г вершкового масла (якщо печиво жирненьке, як топлене молоко, можна взяти мінімум масла, але якщо типу “Ювілейне”, краще брати близько 100 г, щоб не вийшло занадто сухо);
- 380 г (1 банка) згущеного молока;
- 2-3 ст.л. какао;
- подрібнені волоські горіхи (опціональне).
Приготування:
- ⅔ печива подрібнити дрібненько (можна натерти на терці), а ⅓ поламати руками на невеличкі шматки. Об’єднати ці суміші.
- До печива додаємо ⅔ горіхової крихти, згущене молоко, какао, розтоплене вершкове масло та ретельно все перемішуємо.
- Розділяємо суміш на 3 частини.
- Опціональне: пергамент чи фольгу притрусити горішками, щоб ковбаска покрилась шаром горіхів, ось так:
- Формуючи руками ковбаску з шоколадної маси, трохи трамбуємо її, щоб вийшов щільний довгастий циліндр. Загортаємо в фольгу чи пергамент.
- Відправляємо на 25-30 хвилин в морозилку, нарізаємо та смакуємо.
На зрізі десерт нагадує ковбасу зі шматочками шпику. Я зазвичай зберігаю ковбаски в морозилці, а нарізаю десерт перед подачею на стіл.
Тістечко “Картопля” з печива
Склад моєї спрощеної версії дуже схожий на попередній десерт. Справжні тістечка-картопельки (за радянським ГОСТом) готуються не з печива, а з бісквіту. Вони мають світлу серединку та темну верхівку. В розрізі ну дуже-дуже нагадують справжню картоплю:
Фото з ЖЖ Ірини Чадєєвої, яка має багато рецептів випічки, в тому числі ГОСТівської. І, до речі, я не є фанатом “back to USSR” навіть в кулінарії, та вважаю ті рецепти занадто жирними та солодкими. Але то моя особиста думка ☺
Отже, для “адаптованого” тістечка-картоплі я беру:
- 700 г печива типу топленого молока;
- 380 г згущеного молока;
- 150 г вершкового масла;
- 3 ст.л. какао;
- опціональне: 3-4 ст.л. вина або 2 ст.л. коньяку.
Приготування теж дуже схоже з ковбаскою:
- Печиво подрібнити, масло розтопити.
- Змішати згущене молоко з маслом, додати в суміш какао та алкоголь за бажанням.
- Додати печиво та ретельно перемішати.
- Із суміші сформувати тістечка у вигляді картоплі та обваляти додатково в какао або подрібненому печиві.
- Залишити в холодильнику на 5-6 годин.
Також оригінальний рецепт тістечка “Картопля” показувала Тетяна Литвинова у програмі “Все буде смачно”:
Ну от, тепер ці рецепти будуть у мене під рукою. І, можливо, хтось з вас теж захоче приготувати Шоколадну Ковбаску або тістечко без випічки на десерт. Смачного!