31 липня 2017 р.

Картопля та Ковбаска - рецепти шоколадних десертів

Я неодноразово вже згадувала, що моя половинка обожнює шоколадні десерти. Але коли на вулиці така спека, вмикати духовку та проводити багато часу на кухні ну зовсім не хочеться. Тому є прекрасний варіант - шоколадні тістечка та десерти без випічки. Наприклад, відомі з далекої радянської давнини Шоколадна Ковбаска та Тістечко “Картопля”. На оригінальність рецептів не претендую, розкажу про свій варіант приготування цих шоколадних десертів.
Рецепти шоколадних десертів

Шоколадна Ковбаска


Роботи тут хвилин на 10-15, а радості надовго. До того ж, ще й інгредієнти дуже прості:
  • 500 г печива (на мій погляд, найкраще смакує з топленим молоком);
  • 50-100 г вершкового масла (якщо печиво жирненьке, як топлене молоко, можна взяти мінімум масла, але якщо типу “Ювілейне”, краще брати близько 100 г, щоб не вийшло занадто сухо);
  • 380 г (1 банка) згущеного молока;
  • 2-3 ст.л. какао;
  • подрібнені волоські горіхи (опціональне).

Приготування:
  1. ⅔ печива подрібнити дрібненько (можна натерти на терці), а ⅓ поламати руками на невеличкі шматки. Об’єднати ці суміші.
  2. До печива додаємо ⅔ горіхової крихти, згущене молоко, какао, розтоплене вершкове масло та ретельно все перемішуємо.
  3. Розділяємо суміш на 3 частини.
  4. Опціональне: пергамент чи фольгу притрусити горішками, щоб ковбаска покрилась шаром горіхів, ось так:
Як сформувати шоколадну ковбаску

  1. Формуючи руками ковбаску з шоколадної маси, трохи трамбуємо її, щоб вийшов щільний довгастий циліндр. Загортаємо в фольгу чи пергамент.
  2. Відправляємо на 25-30 хвилин в морозилку, нарізаємо та смакуємо.
На зрізі десерт Шоколадна Ковбаска нагадує ковбасу зі шматочками шпику.

На зрізі десерт нагадує ковбасу зі шматочками шпику. Я зазвичай зберігаю ковбаски в морозилці, а нарізаю десерт перед подачею на стіл.

Тістечко “Картопля” з печива

Склад моєї спрощеної версії дуже схожий на попередній десерт. Справжні тістечка-картопельки (за радянським ГОСТом) готуються не з печива, а з бісквіту. Вони мають світлу серединку та темну верхівку. В розрізі ну дуже-дуже нагадують справжню картоплю:
Рецепт тістечка "Картопля" за радянським ГОСТом

Фото з ЖЖ Ірини Чадєєвої, яка має багато рецептів випічки, в тому числі ГОСТівської. І, до речі, я не є фанатом “back to USSR” навіть в кулінарії, та вважаю ті рецепти занадто жирними та солодкими. Але то моя особиста думка ☺

Отже, для “адаптованого” тістечка-картоплі я беру:
  • 700 г печива типу топленого молока;
  • 380 г згущеного молока;
  • 150 г вершкового масла;
  • 3 ст.л. какао;
  • опціональне: 3-4 ст.л. вина або 2 ст.л. коньяку.

Приготування теж дуже схоже з ковбаскою:
  1. Печиво подрібнити, масло розтопити.
  2. Змішати згущене молоко з маслом, додати в суміш какао та алкоголь за бажанням.
  3. Додати печиво та ретельно перемішати.
  4. Із суміші сформувати тістечка у вигляді картоплі та обваляти додатково в какао або подрібненому печиві.
  5. Залишити в холодильнику на 5-6 годин.
Простий рецепт тістечка Картопля з печива

Також оригінальний рецепт тістечка “Картопля” показувала Тетяна Литвинова у програмі “Все буде смачно”:

Ну от, тепер ці рецепти будуть у мене під рукою. І, можливо, хтось з вас теж захоче приготувати Шоколадну Ковбаску або тістечко без випічки на десерт. Смачного!