27 серпня 2017 р.

Що таке м'язова пам'ять і яка нам з того користь

Ви ходите в зал, бігаєте, займаєтеся спортом, спалюєте жир або набираєте м'язову масу. Уявімо, що після того, як ви домагаєтеся успіху та бажаної форми, вам доводиться раптово зробити перерву в тренуваннях. Причини можуть бути різними: травма, народження дитини, зміна місця роботи, переїзд, тривале відрядження. Багатьом здається, що тепер все доведеться починати з нуля. Але це не так, бо існує такий феномен, як м'язова пам'ять, завдяки якій наше тіло здатне швидко повернутись в форму після вимушеної перерви в тренуваннях. Розглянемо детальніше як це працює?

Що таке м'язова пам'ять і яка нам з того користь

Що таке м'язова пам'ять


М'язова пам'ять - перебудова м'язових клітин, яка відбувається під впливом фізичних тренувань. Норвезькі вчені довели, що наші м'язові волокна дійсно мають власну пам'ять. Тобто, інтенсивні силові навантаження надовго лишають слід в м'язових клітинах.

Спортсмени, які досягли певних результатів, швидше і з більшою легкістю приводять себе в колишню форму, ніж новачки. Звичайно, все залежить від індивідуальних особливостей організму, інтенсивності тренувань, тривалості перерви і рівня м'язової атрофії в цей період, але в середньому атлету вдається відновити колишню форму за три місяці.

Одним з таких прикладів є легендарне повернення на професійну сцену «Містер Олімпія» Арнольда Шварценеггера, де він в 1980 році всьоме переміг після п’ятирічної перерви.
повернення на професійну сцену «Містер Олімпія» Арнольда Шварценеггера

Отже, якщо ви одного разу привели себе в прекрасну форму, а з часом втратили, повернути її буде набагато простіше.

Як це працює на практиці


Коли ми виконуємо фізичні вправи, між нашими м'язами та головним мозком формується стійкий двосторонній зв'язок. Наш мозок обробляє, систематизує, запам'ятовує та дуже надійно зберігає різноманітні дані про навантаження, підняту вагу, кількість повторень і таке інше. Саме такі дії й встановлюють міцний взаємозв'язок під назвою м'язова пам'ять. Чим інтенсивніше та довше ми тренуємося, тим сильнішою стає наша м'язова пам'ять.

Як використовувати м'язову пам'ять


Явище м'язової пам'яті - ще один приклад того, як досконало влаштована людина. Тому зовсім не треба панічно боятись перерви в тренуваннях та хвилюватися про втрачені можливості. Зізнаюсь, що раніше при вимушених перервах від тренувань в залі я дуже болісно сприймала такі моменти, бо вкрай боялась розгубити насилу побудовані м'язи. Та даремно, адже м'язова пам'ять - це гарантія того, що всі тренування, зусилля і досягнення були не дарма.

До речі, варто мати на увазі, що постійне виконання однієї незмінної тренувальної програми призводить до звикання м'язів - вони почнуть слабувато відгукуватися на навантаження. Тому аби постійно дивувати м'язову пам'ять, потрібно:
  1. Час від часу дивувати організм за допомогою зміни плану тренувань і типів вправ (наприклад, можна скористатися пліометрикою).
  2. Іноді робити невеликі перерви, щоб досягати результатів, адже наші м’язи здатні адаптуватись до навантажень. Тому при відсутності прогресу (або плато) навіть рекомендується тимчасово зупинити тренування (але не більше ніж на два тижні) та відновити свої сили. А завдяки м'язовій пам'яті, після такої перерви можна побачити прогрес і почати тренуватися з новою силою.

Не забувайте постійно працювати над правильною технікою. Наші м'язи чудово запам'ятовують техніку виконання вправ і переучуватися насправді набагато складніше, ніж вчитися. Після повернення до тренувань нам не доведеться знову вчитися, наприклад, правильно присідати, або кататись на велосипеді. Зусилля по відновленню техніки будуть дуже мінімальними.

М'язова пам'ять - це ще один безцінний подарунок природи, прихований ресурс, який свідчить про величезний потенціал людини. Всі зміни в нашому тілі відбуваються повільно і поступово. Ви не зможете накачати м'язи за тиждень, але й швидко втратити їх теж не вийде. Тому давайте скоріше робити вкладення, які через багато років зможуть привести нас до оптимальної фізичної форми. Головне пам'ятати, що час минає дуже стрімко, і з кожним днем нашим м'язам залишається все менше часу на запам'ятовування і формування м'язової пам'яті. Закладайте основи, доки не пізно!

А вам доводилось робити вимушені перерви в тренуваннях? Як швидко ви повертались до бажаної форми?