5 січня 2018 р.

Рецепт квашеної капусти

Я дуже люблю квашену капусту в осінньо-зимовий період. Але от біда: знайти в магазині ту, якою я була б на 100 % задоволена, мені досить важко. То відчувається оцет, то дуже солона, то не достатньо хрумка, або не вистачає саме потрібної кислоти природного бродіння й капуста виходить просто якась солона, а не квашена... Тому доводиться робити квашену капусту вдома. Насправді, це набагато легше, ніж здається. І набагато смачніше, ніж ви можете собі уявити. Отже, рецепт домашньої квашеної капусти у власному соку.

Рецепт домашньої квашеної капусти у власному соку

Мені подобається смак квашеної капусти за рецептом моєї матусі - без додавання води, оцту, тобто без розсолу. Тільки капуста, морква та сіль. Ну може яблучко Гренні Сміт чи Симиренко. І ще сильні руки. І терпіння.

Саме так капуста виходить хрумка, не кисла та дуже смачна. Її чудово подавати на стіл як закуску, зробити салат з дрібно порізаною цибулею та запашною олією, або додавати в вінегрет чи стушкувати з ковбасками. Або навіть зробити смачнючий пиріг.

Рецепт квашеної капусти у власному соку


Для приготування хрумкої домашньої квашеної капусти потрібно:
  • білоголова капуста* - 2-3 кг,
  • морква - 2-3 шт,
  • сіль в пропорції 1 ст.л. без гірки на 1 кг капусти.
З сіллю варто дуже ретельно дотримуватись пропорцій. Якщо капусту недосолити, вона протухне, а якщо пересолити - важко заквашуватиметься. Тому треба брати не менше 15 г, але не більше 25 г солі на 1 кг капусти. Це важливо!

*капусту варто брати біленьку та соковиту. Ні в якому разі не беріть капусту з витягнутим качаном - вона найчастіше жорстка та не соковита.

Білоголова капуста
  1. Капусту необхідно нашаткувати смужками (я роблю це звичайним ножем), а моркву натерти на великій терці (або нарізати легкою соломкою, як вам більше до вподоби). Капусту посолити та добре пом’яти руками до виникнення під пальцями соку.

  2. Капусту посолити та добре пом’яти руками до виникнення під пальцями соку

  3. Перемішати капусту з морквою.
  4. Укладаємо зім’яті капусту з морквою в каструлю або банку. Оскільки я не квашу багато, то використовую трилітрову банку. Укладаємо порціями, ретельно утрамбовуючи. Для цього краще використовувати кулак чоловіка. Або свій. Але в такому разі не забудьте про рукавички!
  5. Організовуємо гніт - важкий предмет для постійного тиснення, адже капуста має завжди бути прикрита власним соком:

  6. Капуста має завжди бути прикрита власним соком

  7. Залишаємо капусту заквашуватись за кімнатної температури.
  8. Наступної доби капуста почне давати сік (а дуже хороша почне одразу). Якщо раптом вона виявилася не соковита і не дала соку, то можна підлити трохи підсоленої води, щоб капуста обов'язково була прикрита розсолом. Через день вона почне пузиритись, давати піну.
  9. Щодня її потрібно протикати ножем до самого дна в декількох місцях по всій поверхні, аби випустити газ, що накопичився на дні. Потикали капустку, і знову кладемо зверху гніт.
  10. Через 3-4 дні можна вже пробувати і відправляти її у холодильник.
Ось і все. Цей рецепт мене ще ніколи не підводив. Це найсмачніша квашена капуста, яка дуже тішить взимку.

Найсмачніша квашена капуста

Смачної і хрусткої вам капустки!