24 січня 2018 р.

10 міфів про силові тренування для жінок

Дуже часто доводиться стикатись із панянками, у яких з тих чи інших причин склалось дуже некоректне уявлення про силовий тренінг. Точніше про те, що з їхнім тілом та організмом може зробити тренування з обтяженням. Загальна картина виглядає приблизно так: “Як тільки дівчина починає торкатись штанги, гирі або гантелі, це одразу ж перетворює її в культуристку змагального рівня”. Це уявлення відлякує жінок від тренажерних залів задовго до того, як вони починають розуміти справжні переваги таких занять. Тому сьогодні розберемо 10 міфів про силові тренування для жінок.

10 міфів про силові тренування для жінок

Міф №1 - “Бодібілдинг робить жінку чоловікоподібною”


Я вже втомилась повторювати, що це неможливо фізіологічно. Насамперед через те, що жіночий організм виробляє набагато менше тестостерону, який відповідає за приріст м’язів за чоловічим типом. Для того, щоб стати надмірно мускулистою та чоловікоподібною, доведеться або народитися з генетичним дефектом - переважанням чоловічих хромосом, або провести повну заміну свого гормонального статусу, і при цьому, каторжно та важко тренуватися. Отже, якщо ви жінка і не вживаєте анаболічні стероїди, то ви ніколи не станете чоловікоподібною.

Міф №1 - Бодібілдинг робить жінку чоловікоподібною

Міф №2 - “Тренування з обтяженнями зроблять вас масивною”


М'язи можна зробити не масивними, а сформованими, які будуть мати здоровий тонус. Масивності статурі надає надлишковий жир. Оскільки жир набагато легше, ніж м'язи, то здобувши замість м'язів 1 кг жиру, ви станете набагато об'ємнішою і масивнішою, ніж при нарощуванні 1 кг м'язової маси.

Як виглядають 2 кг жиру та 2 кг м'язів

Міф №3 - “Аеробні тренування замість занять з обтяженнями покращують фігуру”


Безсумнівно, аеробні тренування дуже корисні. Вони покращують ефективність роботи серцево-судинної та дихальної системи, прискорюють обмін речовин, допомагають звільнятися від надлишкового жиру. Але їм абсолютно не властива здатність будувати м'язові тканини. Тому, якщо десь вам не вистачає маси, аеробіка в цьому вам не помічник. Більш того, зловживання аеробними навантаженнями інколи призводить до м'язової в'ялості. Тонус м'язам надає розвиток тих волокон, які відповідають за швидкісно-силові якості, а не за витривалість. Тому аеробні вправи можуть реально поліпшити зовнішність тільки в одному випадку - допомогти звільнитися від надлишкового жиру. А далі - підключайте силові навантаження.

Міф №3 - Аеробні тренування замість занять з обтяженнями покращують фігуру

Міф №4 - “Тренуючись з “залізом” схуднути не можливо”


Якщо говорити про суто силові тренування, то - так. Але зі штангами та гантелями можна не тільки тренувати силу, але і займатися аеробікою. “Залізо” - це лише інструмент, і від того, як ви їм скористаєтеся, визначиться й кінцевий результат. Менше ваги, більше інтенсивності та кількості повторень - і силове тренування стає дуже ефективним в плані позбавлення від зайвої ваги.

илове тренування є дуже ефективним в плані позбавлення від зайвої ваги

Міф №5 - “М'язи перетворяться на жир, як тільки ви припините тренування з обтяженнями”


Запам'ятайте, що м'язи не можуть перетворитися на жир, так само, як яблуко не може стати грушею або апельсином. Це абсолютно дві різні за складом та функціями тканини людського організму.

Більш того, коли ви припиняєте тренуватися, м'язи просто зменшуються, бо не отримують додаткових стимулів. А жир, якщо він при цьому приростає, є наслідком неправильного підходу до організації добового раціону харчування. А ще точніше, це збільшення жиру є результатом малоактивного способу життя і недисциплінованісті в плані харчування. Тому м’язи тут ні до чого.

м'язи не можуть перетворитися на жир, так само, як яблуко не може стати грушею або апельсином

Міф №6 - “Щоб реально поліпшити статуру, потрібно тренуватися багато і часто”


Насправді, щоб зробити фігуру стрункою, м'язи пружними, а кількість жиру - прийнятним, вистачить тренуватися не частіше 3-4 разів на тиждень. Занадто часті й напружені тренування ведуть до перетренованості. При цьому, жінка, через свої гормональні особливості, легше стомлюється від силових вправ, ніж від аеробних. Це припиняє приріст м'язових тканин і руйнує надії на формування гарної статури.

Достатньо кількох грамотних тренувань на тиждень. При цьому, кожне заняття не повинно перевищувати ліміт в 40-60 хвилин (Тренування тривалістю лише 40 хвилин. Чому?). Слід дотримуватись правила “менше, та краще”. Під словом “краще” мається на увазі якісна концентрована робота над формотворними групами м'язів, а не просто бездумне смикання тренажерів, без певної ідеї в змісті занять.

щоб зробити фігуру стрункою, м'язи пружними, а кількість жиру - прийнятним, вистачить тренуватися не частіше 3-4 разів на тиждень

Міф №7 - “Тренажери для дівчат, а штанги для чоловіків”


Анатомія чоловіків і жінок відрізняється не так вже й сильно. В тренажерному залі більшою мірою не існує “чоловічих” і “жіночих” вправ. Так само немає “чоловічих” і “жіночих” снарядів. І вправи і снаряди - це лише інструменти для вдосконалення вашого тіла. Штанга не зробить з дівчини перекачану горилу тільки тому, що вона взяла в руки її, а не сіла за тренажер. Запам'ятайте, одна й та ж вправа або один й той же снаряд можуть служити абсолютно різним цілям.

В тренажерному залі не існує “чоловічих” або “жіночих” вправ

Міф №8 - “Заняття на тренажерах можуть збільшити розміри грудної залози”


На жаль, це не так. Навпаки, інтенсивні заняття, особливо ті, що спрямовані на звільнення від жирових відкладень, будуть зменшувати розміри грудної залози з тієї простої причини, що жіночі груди - це залозиста плюс жирова тканина. Тренінг з обтяженнями не здатний збільшувати розміри жирової тканини, отже, і грудей теж. Однак, тренінг з обтяженнями може змінити форму грудних м'язів, над якими лежать грудні залози, і надати їм зовсім інші обриси. Ось тут можна знайти дієві вправи для цієї групи м'язів). Добре продумані тренування трохи піднімають груди, формують рівну поставу, і тим самим візуально покращують форми грудних залоз.

Заняття на тренажерах не можуть збільшити розміри грудної залози

Міф №9 - “Щоб прибрати жир на животі - буду качати тільки прес”


Процес позбавлення від жирової тканини базується на 2-х умовах: постійні фізичні навантаження плюс невеликий дефіцит калорій (не більше 10% - 15% від добового раціону). Тренування м'язів і позбавлення від жиру - це два різні процеси. Якщо ви створите умови для спалювання жиру, то він спалюватиметься рівномірно по всьому тілу. Якщо ж ні, то навіть щоденні 20 підходів на прес не допоможуть, бо організм навряд чи буде прибирати жир тільки в одному місці (Міфи та факти про кубики пресу).

Тренування м'язів і позбавлення від жиру - це два різні процеси

Міф №10 - “При заняттях бодібілдингом потрібно посилене застосування харчових добавок”


Це не зовсім так. Дійсно, харчові добавки зробили революцію в технологіях змагального і кондиційного бодібілдингу, але це зовсім не означає, що ви повинні замінювати ними свій денний раціон. Добавки - це добавки, і вони чудові тим, що допомагають більш якісно вирішувати ті завдання, які можуть встати перед вами в тренажерному залі. Їх застосування повинно бути продуманим і повністю відповідати найближчій меті та тренувального режиму (Необхідність персонального тренера).

При заняттях бодібілдингом не потрібне посилене застосування харчових добавок

Звичайно, міфів про силові тренування для жінок існує набагато більше. Але я намагалась охопити найпоширеніші з них. Сподіваюсь, ті, хто мав сумніви щодо початку тренувань в залі, тепер трошки інакше подивляться на процес формування красивої фігури за допомогою “заліза”.

Стосовно теми фітнеса в блозі ще можна почитати про наступне:
міфів про силові тренування для жінок існує дуже багато

Колись давно побачила цитату, яка дуже точно відображає мої думки:
“Я тренуюсь із залізом не для того, щоб стати сильною статтю. Я залишаюся слабкою поряд із сильним чоловіком. Слабкою. І з хорошою фігурою”.

Всім здоров’я та краси!