Скільки себе пам’ятаю, на святковому столі напередодні Різдва обов’язковою стравою окрім куті завжди були вареники з картоплею. Але справжні вареники - це трудомістке блюдо. А мені було так ліниво цього разу… Тому вирішила піти простим шляхом - приготувати ліниві вареники двох видів: знайомі з дитинства ліниві вареники з сиром та картопляні, під назвою ньокі.
Класичні ліниві вареники з сиром
Ці ліниві вареники виходять дуже ніжними та не розвалюються під час готування (як більшість рецептів, мені траплялися). Я дуже довго шукала ідеальний рецепт, щоб вареники тримали форму, але не містили багато муки, були щільними, але не тугими, а на смак щоб сирні і повітряно-ніжні. Нарешті знайшла!
Отже, для приготування двох порцій лінивих вареників візьміть:
Отже, для приготування двох порцій лінивих вареників візьміть:
- 400 г сиру*,
- 4 ст.л. борошна* + трохи для безпосереднього формування вареників,
- 1 яйце,
- 0,5 ч.л. солі,
- цукор або підсолоджувач за смаком (я використовую натуральну стевію),
- ванільний цукор - за бажанням.
- Змішати сир з сіллю, цукром та борошном. Додати яйце та добре розмішайте виделкою.
- Залиште цю суміш на 15 хвилин “відпочити”.
- Перекладіть тісто на стіл, злегка припорошений борошном.
- Розділить тісто на 2-3 частини та скачайте з них ковбаски приблизно по 2-2,5 сантиметри в діаметрі.
- Гострим ножем поріжте ковбаску на шматочки шириною 1,5 см.
- Довести до кипіння воду в каструлі, підсолити її та опускати шматочки тіста по одному в киплячу воду. Обережно розмішати.
- Варити після повторного закипання 2-3 хвилини (готові вареники мають спливти на поверхню води).
- Подавати можна із невеликим шматочком вершкового масла та ложкою сметани або з медом чи улюбленим джемом.
Картопляні ньокі
Ньокі - це, по суті, картопляні ліниві вареники або картопляні галушки. В блозі Дар’ї Сіротіної я знайшла дуже простий рецепт цієї смачної італійської страви:
Картопляні ньокі зазвичай готують лише з картоплі та борошна. Іноді все ж таки в тісто додають яйця. Так з ним набагато простіше працювати, але ньокі від цього виходять менш повітряні.
Ньокі посипають тертим сиром, меленим чорним перцем та подають із соусом. Щоб вони краще просочились соусом, виделкою треба зробити борозенки-насічки. Кожний шматочок потрібно по виделці прокачати:
Як соус можна використати томатний або вершковий (прогріті вершки із дрібно нарізаною зеленю):
Ліниві вареники, на відміну від справжніх (рецепт яких був ось тут), не потребують зусиль в приготуванні. Таких лінивців можна легко та швидко приготувати навіть на сніданок, або заморозити та смакувати пізніше.
Смачного!
- варена картопля і борошно в пропорції приблизно 5 до 1,
- трохи солі.
Картопляні ньокі зазвичай готують лише з картоплі та борошна. Іноді все ж таки в тісто додають яйця. Так з ним набагато простіше працювати, але ньокі від цього виходять менш повітряні.
Ньокі посипають тертим сиром, меленим чорним перцем та подають із соусом. Щоб вони краще просочились соусом, виделкою треба зробити борозенки-насічки. Кожний шматочок потрібно по виделці прокачати:
Як соус можна використати томатний або вершковий (прогріті вершки із дрібно нарізаною зеленю):
Ліниві вареники, на відміну від справжніх (рецепт яких був ось тут), не потребують зусиль в приготуванні. Таких лінивців можна легко та швидко приготувати навіть на сніданок, або заморозити та смакувати пізніше.
Смачного!