28 січня 2018 р.

Копчена паприка та кориця від Frontier та Simply Organic

Сьогодні хочу поговорити про прянощі, які дуже добре допомагають урізноманітнити щоденне меню: кориця та копчена паприка. Не просто хочу про них поговорити, а хочу порівняти ці прянощі від двох відомих торгових марок на iHerb - Frontier та Simply Organic. А ви знали, що вони обидві належать виробнику Frontier Natural Products Co-op?
Порівняння копченої паприки від Frontier та Simply Organic

Різниця між копченою паприкою Frontier та Simply Organic


Першою я спробувала органічну копчену паприку Frontier Smoked Paprika Oak Wood Smoked.

Копчена паприка Oak Wood Smoked Paprika Frontier

Бренд ніколи не використовує етилен оксид, який є токсичним для шлунково-кишкового тракту та інших внутрішніх органів і заборонений у багатьох країнах. Приємний копчений смак досягається шляхом копчення стручкового перцю на деревині дуба, тобто натуральним способом.

Відчуваються справжність та натуральність, жодного синтетичного присмаку або хімозно-коптильного запаху. Навпаки, аромат ненав’язливий, мов щось смачненьке підсмажили на багатті.

Organic Smoked Paprika Simply Organic - ще одна копчена паприка, яка доволі популярна на iHerb.

Копчена паприка Organic Smoked Paprika Simply Organic

Особисто мені ця паприка сподобалася менше, хоча вони дуже схожі. В чому ж відмінності?
  • По-перше, аромат. Паприка від Simply Organic має саме запах копчення, в той час як копчена паприка Frontier більше нагадує аромат чогось підсмаженого на вогні. Це різні для мене відтінки ароматів і Frontier тут виграє з великим відривом.
  • По-друге, присмак. Паприка Simply Organic трошки гостріша, спочатку мені навіть здавалась дещо гіркуватою. Але в принципі, у стравах цього можна й не помітити. У Frontier набагато приємніший для мене смак, більш насичений, з легенькою солодкою ноткою.
  • Третя відмінність це колір. Копчена паприка Frontier більш яскраво-червона, ніж Simply Organic.
  • Також у Simply Organic не зазначено, як саме закопчена паприка (нагадаю, що у Frontier це деревина дуба).
  • Ціна. Frontier Smoked Paprika коштує $6,59* за 53 грами, а Organic Smoked Paprika Simply Organic - $7,69* за 77 грамів. Тобто в перерахунку на 100 грамів продукту, копчена паприка Simply Organic на $2,45 дешевше за Frontier. Цікаво, на чому ж зекономив виробник?
  • Ще вагомою перевагою паприки Frontier є можливість купувати упакування по 453 г. Це набагато вигідніше, ніж в скляних баночках (так виходить приблизно $4,41* за 100 грамів копченої паприки).
* Ціни я наводила без знижок. Ці продукти на iHerb дуже часто можна купити за вигідною ціною, наприклад, зараз на ці прянощі діють знижки:
посилання на Frontier Smoked Paprika Oak Wood Smoked
посилання на Organic Smoked Paprika Simply Organic.

В які страви можна додавати копчену паприку


Аромат багаття, диму і смачненьких копченостей… Копчена паприка - це пряність виключно для аромату та кольору, вона абсолютно не гостра.

Щоб аромат копченої паприки яскраво проявився, не зникав і залишався насиченим, додавати її потрібно або в самому кінці приготування або у вже готову страву. Так можна максимально зберегти той димчастий пікантний смак.

В які страви можна додавати копчену паприку

Звичайно, найкраще копчена паприка дружить з м'ясом і птицею, але й не м'ясні страви з її допомогою можна неймовірно змінити на краще.

Копчена паприка чудово поєднується:
  • З бобовими стравами,
  • З картопляними стравами (наприклад, смаженою картоплею або картопелькою, запеченою по селянські),
  • З м’ясом. Обожнюю готувати з копченою паприкою пастрому з курячого філе та курячий паприкаш.
  • Також дуже смачно додати трошки паприки до яєчні, овочевого крем-супу, тушкованої капусти чи запеченого гарбуза - рецепт корисного гарбузового “фрі”.
  • Дуже смачно та красиво виглядає насичений червоний колір копченої паприки на білому сирі (бризна, фета), або на звичайному твердому сирі.
  • По-новому заграють такі овочеві страви, як ікра з баклажанів та печений перець з томатною підливою, якщо додати до них трохи копченої паприки.
  • Ще можна приготувати чудовий снек - домашні сухарики з “димком” з цільнозернового бездріжджового хліба (або зі звичайного, якщо такий вживаєте).
В принципі у будь-яку звичну страву можна додати пікантну нотку за допомогою копченої паприки. Спектр застосування широкий, тому варто не боятись експериментувати та пробувати.

Різниця між корицею Frontier та Simply Organic


На обох баночках ми бачимо напис cinnamon, тобто кориця. Але тут не все так просто.

Чим відрізняється кориця від касії

Є два види того, що ми розуміємо під поняттям "кориці":
  1. Кориця, або цинамон, або коричник цейлонський, що росте в Шрі-Ланці та в Південній Індії. Вона має назву cinnamonum verum.
  2. Касія, або коричник китайський - cinnamonum aromaticum (cassia).
Касія - це споріднена до кориці рослина. Вона дешевша, тому більшість кориці, що продається в наших супермаркетах - це касія. Кращою ж за якістю і справжньою корицею вважається саме цейлонська.

Отже, варто запам’ятати, що кориця справжня вирощується в основному в Індії та Шрі-Ланці, тобто має цейлонське походження. А якщо ви бачите країну походження В'єтнам, Таїланд, Індонезія або іншу, то це на 97% саме касія, або менш якісна кориця.

Але чому ця різниця настільки важлива? Насправді, кориця та касія мають не тільки різні країни походження, а й різний хімічний склад, смак та корисність:
  • В першу чергу, касія містить небезпечну для здоров'я речовину кумарин. В справжній цейлонській кориці її вміст становить лише 0,02 г/кг, в фальшивій кориці — 2 г/кг. Цей кумарин у високих дозах може викликати головні болі, нудоту, ураження печінки й нирок. Це варто враховувати тим, хто регулярно вживає більше ½ ч.л. китайської кориці на добу. Дія кумарину при помірному споживанні є дуже слабкою. Одноразове перевищення допустимої добової дози не принесе шкоди здоров'ю, але її систематичне перевищення зовсім небажано.
  • Колір у справжньої кориці світло-коричневий, а касія темніша на вигляд та має червонуватий відлив.
  • Кориця більш дрібного помелу, ніж касія.
  • Смак у кориці більш солодкуватий, м’який та насичено-теплий. У касії - більш пекучий і не такий солодкий (залишає гіркувато-терпкий післясмак).
  • Аромат у кориці тонкий, теплий і солодкий, а касія має більш різкий запах, наче грубіший.
  • Палички кори цих рослин теж доволі сильно відрізняються. Якісна цейлонська кориця тонка, мов папір. Її палички багатошарові, більш тендітні та крихкі, тому їх дуже легко зламати в руках. У касії ж палички набагато товстіші, більш міцні та тверді, а завитків набагато менше:
Cinnamon vs Cassia
  • При заварюванні касія стає слизом, а в кориці крохмалю набагато менше. Тому найпростішим і дієвим способом перевірити, що перед вами кориця чи касія, є використання йоду. Якщо капнути пару крапель йоду на касію, вона стане темно синьою (тобто високий вміст крохмалю), а справжня кориця забарвиться не сильно і не стане темно синьою.
  • Кориця - це природний антисептик з протимікробною дією. А от касія не дуже корисна при регулярному вживанні в їжу через той кумарин.
  • Вартість справжньої якісної кориці приблизно рази в 2 більше, ніж касії.
Через те, що звичною “корицею” для нас є касія, більш легкий та м’який аромат і смак справжньої кориці не всі одразу розуміють. Треба трохи часу, щоб звикнути. Я використовую обидва види кориці, але частіше саме справжню, цейлонську. Мені більше подобається її тонкий смак, який надає, наприклад, каві більш благородного відтінку.

Посилання на Organic Ceylon Cinnamon Frontier
Посилання на Cinnamon Simply Organic

Як виглядає справжня кориця

Чесно кажучи, на iHerb не бачу сенсу купувати касію, яку можна так само легко придбати в будь-якому маркеті. Зауважу, що у Simply Organic теж є справжня кориця, вона так і називається Organic Ceylon Cinnamon. Але її я не пробувала, тому порівняти з Frontier, на жаль, не можу.

До речі, якщо цікаво дізнатись, чим відрізняються спеції від приправ та прянощів рекомендую звернути увагу на пост-огляд книги Єви Пунш "Кухня за правилами та без. Що треба знати, щоб почати експериментувати".

А ви пробували копчену паприку чи справжню цейлонську корицю (не касію)?