5 жовтня 2016 р.

Гранола в домашніх умовах

Така хрустка, солоденька, смачна і поживна. Заправлена йогуртом, кефіром або молоком. Ммм! Що може бути краще, ніж поласувати смачною гранолою на сніданок, перекус чи корисний десерт? Сьогодні розповім, як я готую свою гранолу в домашніх умовах.
Як приготувати гранолу в домашніх умовах
Гранола - це суміш вівсяних пластівців, горішків, насіння, сухофруктів та меду, запечена до хрусткого стану. Отже, для приготування цієї смакоти нам знадобляться:

  • основа - крупні вівсяні пластівці (приблизно 500 г);
  • горіхи - арахіс, волоські горіхи, мигдаль, кеш’ю, або будь-які інші за вашим смаком;
  • насіння - соняшникове, насіння льону, гарбузове насіння або кунжут;
  • “ніштяки” - ізюм, фініки, будь-які сухофрукти, в'ялені фрукти або ягоди, наприклад журавлина;
  • солодкий сироп - медовий або цукровий;
  • приправи - кориця, какао, мак, кокосова стружка - за бажанням.

Не обов’язково брати все, що я перерахувала вище. Додавайте в свою гранолу те, що смакує вам найбільше.

Як зробити гранолу вдома

На деко, застелене пергаментом, викладаємо нашу основу - вівсяні пластівці і розподіляємо їх по поверхні. Додаємо горішки, які, до речі, можна подробити, насіння та улюблені сухофрукти й ретельно перемішуємо.

Для солодкого сиропу треба змішати приблизно ½-¾ склянки теплої води з цукром чи медом, або можна використовувати рідкий мед самостійно. Оскільки я не люблю занадто солодкі страви, то співвідношення вівсяних пластівців та меду для мене ідеальне в пропорції 100:1. Тобто, на 100 г пластівців - 1 ст.л. меду.

Поливаємо нашу гранолу сиропом та добре перемішуємо, щоб сиропчик майже повністю вкрив нашу смакоту. Далі посипаємо приправами (дуже рекомендую корицю та какао, це надзвичайно смачно!) та ще раз ретельно розмішуємо всі інгредієнти.

Ставимо деко в духовку, розігріту до 180 градусів, на 20 хвилин. В процесі приготування гранолу треба періодично перемішувати. Остудити в духовці та перекласти в скляну баночку з кришкою. Зберігати в холодильнику. В такому вигляді гранола може зберігатися 2-3 тижні, а то й більше.
Рецепт приготування граноли до сніданку
Заправляти таку домашню гранолу можна молоком, кефіром, йогуртом, соком або навіть водою. Чи гризти так, без рідини ☺ Тут все залежить від вашого бажання і фантазії. Також можна додати шматочки свіжих фруктів чи ягоди.

Смачного! Enjoy!

2 коментарі: