8 лютого 2017 р.

Солодощі з дитинства: торт "Мурашник"

Торт “Мурашник” для мене є спогадом з дитинства: мама готувала його нам з сестрою, коли ми були маленькі. А тепер це один з найулюбленіших смаколиків мого чоловіка. “Мурашник”, просочений ніжним кремом з вареного згущеного молока, асоціюється з чимось сімейним, домашнім та затишним. Сьогодні ділюсь своїм простим покроковим рецептом приготування торту “Мурашник”.
Солодощі з дитинства: рецепт торту "Мурашник"

Для тіста нам знадобиться:
  • 200 г вершкового масла
  • 2 яйця
  • 100 г сметани (або 150 мл молока)
  • 2 ч.л. розпушувача
  • 500 г борошна
  • ванілін

Для крему:
  • 1 баночка вареного згущеного молока (380 г)
  • 200 г вершкового масла (я додаю менше, приблизно 100-120 г)

Готуємо тісто

  1. Змішати розм'якшене масло з яйцями.
  2. Додати молоко (чи сметану), перемішати.
  3. Додати розпушувач і борошно, замісити не надто круте тісто. Якщо воно вийшло липким, додайте трохи борошна, якщо, навпаки, дуже крутим - врятуйте сметаною, молоком або просто водою.
  4. Скачати тісто в кулю і покласти в холодильник (не в морозилку!) на 1 годину.
  5. Деко змастити маслом або застелити пергаментом для випічки.
  6. Охолоджене тісто перекрутити через м'ясорубку (також можна натерти на терці, чи просто порвати на маленькі шматочки). Я більше люблю через м'ясорубку, але й шматочки теж робила:
Тісто для Мурашника можна перекрутити через м'ясорубкуТісто для Мурашника можна порвати руками на невеликі шматочки
  1. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку та випікати до золотавого кольору (15-20 хвилин).
  2. Вийняти з духовки, трохи охолодити тісто та поламати на дрібні шматочки. Це зручно робити в великій мисці.

Крем з вареного згущеного молока

  1. М'яке масло збити міксером до білого кольору.
  2. Додати згущене молоко та збивати до отримання однорідної маси.

Тепер крем змішуємо з поламаним тістом, викладаємо гіркою, трошки утрамбовуючи. Прикрашаємо маком або натертим на дрібній тертці шоколадом.
Торту дати просочитися деякий час в холодильнику (а найкраще залишити там на ніч). От і все! Смачний торт “Мурашник” готовий! Він легко може прикрасити святковий стіл, або додати трошки солоденького до запашної ранкової кави чи чаю.

Діліться в коментах, чи любите ви такий торт?