Торт “Мурашник” для мене є спогадом з дитинства: мама готувала його нам з сестрою, коли ми були маленькі. А тепер це один з найулюбленіших смаколиків мого чоловіка. “Мурашник”, просочений ніжним кремом з вареного згущеного молока, асоціюється з чимось сімейним, домашнім та затишним. Сьогодні ділюсь своїм простим покроковим рецептом приготування торту “Мурашник”.
Для тіста нам знадобиться:
- 200 г вершкового масла
- 2 яйця
- 100 г сметани (або 150 мл молока)
- 2 ч.л. розпушувача
- 500 г борошна
- ванілін
Для крему:
- 1 баночка вареного згущеного молока (380 г)
- 200 г вершкового масла (я додаю менше, приблизно 100-120 г)
Готуємо тісто
- Змішати розм'якшене масло з яйцями.
- Додати молоко (чи сметану), перемішати.
- Додати розпушувач і борошно, замісити не надто круте тісто. Якщо воно вийшло липким, додайте трохи борошна, якщо, навпаки, дуже крутим - врятуйте сметаною, молоком або просто водою.
- Скачати тісто в кулю і покласти в холодильник (не в морозилку!) на 1 годину.
- Деко змастити маслом або застелити пергаментом для випічки.
- Охолоджене тісто перекрутити через м'ясорубку (також можна натерти на терці, чи просто порвати на маленькі шматочки). Я більше люблю через м'ясорубку, але й шматочки теж робила:
- Поставити в розігріту до 180 градусів духовку та випікати до золотавого кольору (15-20 хвилин).
- Вийняти з духовки, трохи охолодити тісто та поламати на дрібні шматочки. Це зручно робити в великій мисці.
Крем з вареного згущеного молока
- М'яке масло збити міксером до білого кольору.
- Додати згущене молоко та збивати до отримання однорідної маси.
Тепер крем змішуємо з поламаним тістом, викладаємо гіркою, трошки утрамбовуючи. Прикрашаємо маком або натертим на дрібній тертці шоколадом.
Торту дати просочитися деякий час в холодильнику (а найкраще залишити там на ніч). От і все! Смачний торт “Мурашник” готовий! Він легко може прикрасити святковий стіл, або додати трошки солоденького до запашної ранкової кави чи чаю.
Діліться в коментах, чи любите ви такий торт?