Мене важко назвати любителем печінки, адже я зовсім не їм її у смаженому вигляді чи будь-якому іншому, окрім паштету, зробленого власноруч (щоб я точно знала, що там і в якій кількості). Сьогодні розкажу про свій улюблений рецепт паштету з курячої печінки, а також поділюсь рецептом печінкового суфле.
Ніжний паштет з курячої печінки
Для основи візьміть:
- 800 г курячої печінки
- 2 цибулини
- 2-3 зубчики часнику
- 1-2 морквини
- 2 ст.л. рослинної олії
- сіль та перець за смаком (можна додати також ⅙ ч.л. мускатного горіха або, наприклад, італійські трави)
Як приготувати курячий паштет:
- Цибулю дрібно порізати та обсмажити до золотавого кольору на рослинній олії.
- В цей час натерти моркву та додати її до цибулі.
- Долити трошки води та тушкувати під кришкою, поки нарізаємо дрібненько печінку. Відправляємо печінку та подрібнений часник тушкуватись. За потребою доливаємо воду.
- Тушкуємо до готовності (приблизно хвилин 15), додаємо сіль, перець та інші прянощі.
- Трохи остудити готову печінку до кімнатної температури та блендером подрібнити її до кремоподібного однорідного гладкого стану. Регулюємо консистенцію водою, молоком або вершками.
- Готовий печінковий паштет необхідно повністю остудити та витримати в холодильнику мінімум 2-3 години (а краще ніч). Він дуже ніжний та приємний на смак!
Також можна додати до готового паштету:
- розтоплене вершкове масло (на цю кількість інгредієнтів я іноді додаю 40 г),
- подрібнені варені яйця,
- подрібнені волоські горіхи,
- трохи коньяку для пікантності.
Тут вже все залежить від ваших побажань і смаків.
Також на просторах інтернету зустрічала:
- Рецепт паштету з яблуком сорту Гренні Сміт
Яблуко нарізають кубиками та додають до цибулі й обсмажують на суміші олії та вершкового масла 3-5 хвилин. Морква в цьому рецепті не потрібна. Тут обов'язково додаються вершки у вже готову печінку та прогріваються разом із нею 1-2 хвилини.
- Паштет з баклажанами, що готується в духовці
Для цього варіанту нарізаються крупно 2 цибулини, половина паприки, приблизно 200 г баклажану. Далі все разом зі шматками печінки та зубчиками з цілої головки часнику викладається на невелике, але глибоке деко гірками. Додається сіль, перець, на трохи рослинної олії (приблизно 2 ст.л.). Відправляємо у розігріту до 220°С духовку на 10 хвилин. Потім все перемішуємо і знову відправляємо на 15 хвилин в духовку.
Остудити, додати вершкове масло та подрібнити в блендері чи пропустити через м’ясорубку.
Печінкове суфле
Ця страва чудово смакує як в теплому вигляді, так і холодною. Готове суфле можна нарізати на порції, або намазувати на хліб.
Інгредієнти:
- 500 г печінки
- 2 яйця
- 100 мл вершків або молока
- 150 г цибулі
- 150 г моркви (за бажанням, можна не додавати)
- 3-5 ст.л. борошна
- 1 ч.л. розпушувача
- сіль, перець
Приготування:
- Печінку, моркву та цибулю пропустити через м'ясорубку.
- Яйця збити з сіллю та перцем. Додати суміш до печінки.
- Додати вершки, борошно, бажані прянощі та спеції й ретельно перемішати або трохи збити міксером. Консистенція має бути як для оладок.
- Форму для запікання об'ємом 1-2 л (якщо вона не силіконова) змастити маслом та поставити в заздалегідь розігріту до 180°С духовку на 40-45 хвилин. Також можна готувати в мультиварці на режимі “Випічка” (але після закінчення випікання не відкривати кришку ще хвилин 15-20).
- Готовність перевіряти за допомогою зубочистки: протикаємо суфле і якщо зубочистка виходить сухою - все готово.
Смачно викласти суфле на шматочок хліба, а зверху кільце помідора та зелень. Виглядає суфле приблизно ось так:
Варіант паштету з баклажаном обов'язково приготую, коли під рукою буде духовка, адже домашній печінковий паштет - це дуже смачно, корисно та поживно! А намазати на хлібець або тост… Ммм… Що може бути смачніше до міцного чаю або запашної кави?
А в якому вигляді ви любите печінку?