14 вересня 2017 р.

Суфле та ніжний паштет з курячої печінки

Мене важко назвати любителем печінки, адже я зовсім не їм її у смаженому вигляді чи будь-якому іншому, окрім паштету, зробленого власноруч (щоб я точно знала, що там і в якій кількості). Сьогодні розкажу про свій улюблений рецепт паштету з курячої печінки, а також поділюсь рецептом печінкового суфле.
Прості рецепти приготування суфле та паштету з курячої печінки

Ніжний паштет з курячої печінки

Для основи візьміть:
  • 800 г курячої печінки
  • 2 цибулини
  • 2-3 зубчики часнику
  • 1-2 морквини
  • 2 ст.л. рослинної олії
  • сіль та перець за смаком (можна додати також ⅙ ч.л. мускатного горіха або, наприклад, італійські трави)

Як приготувати курячий паштет:
  1. Цибулю дрібно порізати та обсмажити до золотавого кольору на рослинній олії.
  2. В цей час натерти моркву та додати її до цибулі.
  3. Долити трошки води та тушкувати під кришкою, поки нарізаємо дрібненько печінку. Відправляємо печінку та подрібнений часник тушкуватись. За потребою доливаємо воду.
  4. Тушкуємо до готовності (приблизно хвилин 15), додаємо сіль, перець та інші прянощі.
  5. Трохи остудити готову печінку до кімнатної температури та блендером подрібнити її до кремоподібного однорідного гладкого стану. Регулюємо консистенцію водою, молоком або вершками.
  6. Готовий печінковий паштет необхідно повністю остудити та витримати в холодильнику мінімум 2-3 години (а краще ніч). Він дуже ніжний та приємний на смак!

Також можна додати до готового паштету:
  • розтоплене вершкове масло (на цю кількість інгредієнтів я іноді додаю 40 г),
  • подрібнені варені яйця,
  • подрібнені волоські горіхи,
  • трохи коньяку для пікантності.
Тут вже все залежить від ваших побажань і смаків.
Різні види приготування паштету з печінки

Також на просторах інтернету зустрічала:
  • Рецепт паштету з яблуком сорту Гренні Сміт
Яблуко нарізають кубиками та додають до цибулі й обсмажують на суміші олії та вершкового масла 3-5 хвилин. Морква в цьому рецепті не потрібна. Тут обов'язково додаються вершки у вже готову печінку та прогріваються разом із нею 1-2 хвилини.

  • Паштет з баклажанами, що готується в духовці
Для цього варіанту нарізаються крупно 2 цибулини, половина паприки, приблизно 200 г баклажану. Далі все разом зі шматками печінки та зубчиками з цілої головки часнику викладається на невелике, але глибоке деко гірками. Додається сіль, перець, на трохи рослинної олії (приблизно 2 ст.л.). Відправляємо у розігріту до 220°С духовку на 10 хвилин. Потім все перемішуємо і знову відправляємо на 15 хвилин в духовку.
Остудити, додати вершкове масло та подрібнити в блендері чи пропустити через м’ясорубку.

Печінкове суфле
Ця страва чудово смакує як в теплому вигляді, так і холодною. Готове суфле можна нарізати на порції, або намазувати на хліб.

Інгредієнти:
  • 500 г печінки
  • 2 яйця
  • 100 мл вершків або молока
  • 150 г цибулі
  • 150 г моркви (за бажанням, можна не додавати)
  • 3-5 ст.л. борошна
  • 1 ч.л. розпушувача
  • сіль, перець

Приготування:
  1. Печінку, моркву та цибулю пропустити через м'ясорубку.
  2. Яйця збити з сіллю та перцем. Додати суміш до печінки.
  3. Додати вершки, борошно, бажані прянощі та спеції й ретельно перемішати або трохи збити міксером. Консистенція має бути як для оладок.
  4. Форму для запікання об'ємом 1-2 л (якщо вона не силіконова) змастити маслом та поставити в заздалегідь розігріту до 180°С духовку на 40-45 хвилин. Також можна готувати в мультиварці на режимі “Випічка” (але після закінчення випікання не відкривати кришку ще хвилин 15-20).
  5. Готовність перевіряти за допомогою зубочистки: протикаємо суфле і якщо зубочистка виходить сухою - все готово.
Смачно викласти суфле на шматочок хліба, а зверху кільце помідора та зелень. Виглядає суфле приблизно ось так:
Як приготувати суфле з курячої печінки


Варіант паштету з баклажаном обов'язково приготую, коли під рукою буде духовка, адже домашній печінковий паштет - це дуже смачно, корисно та поживно! А намазати на хлібець або тост… Ммм… Що може бути смачніше до міцного чаю або запашної кави?

А в якому вигляді ви любите печінку?
comments powered by HyperComments