7 листопада 2016 р.

Що таке Mojo? Книга Маршалла Голдсміта "Mojo: як його отримати, як його зберегти і як повернути, якщо ви його втратили"

Сьогодні поділюсь основними моментами книги, автор якої входить до 50 найвпливовіших мислителів у сфері менеджменту, якого журнал Forbes додав до списку 5 найбільш вшанованих бізнес-тренерів. Це світовий бестселлер Маршалла Голдсміта "Mojo: як його отримати, як його зберегти і як повернути, якщо ви його втратили".
Огляд книги Маршалла Голдсміта Моджо

Що таке Моджо

Маршалл Голдсміт визначає Mojo як момент, коли ми здійснюємо щось цілеспрямоване, потужне та позитивне. Це позитивне ставлення до того, що ми робимо в даний момент, яке виникає всередині та проявляється зовні. Моджо - це енергія життя, творчості, творення, яку відчувають всі навколо, яка заражає і стимулює.
Автор поділяє Моджо на професійне, тобто те, що ми привносимо в свою діяльність, та персональне - те, що робота нам дає. До професійного Mojo належать мотивація, знання, здібності, впевненість, автентичність, а до персонального - щастя, винагорода, сенс, нові знання та вдячність.

Для виникнення Моджо мають збігатися 4 важливих компоненти:
  1. Ваша ідентичність (ким, по вашому, ви є).
  2. Досягнення (що вам вдалось зробити останнім часом). Тут може виникати криза моджо, якщо інші люди сприймають наші досягнення не так, як ми, тобто виникає розрив між критеріями нашої оцінки та оцінки іншими людьми.
  3. Репутація (що про вас думають інші) поєднує два попередні компоненти: ідентичність та досягнення. Репутація формується як послідовність схожих між собою дій, бо люди шукають аналогічні зразки поведінки при формуванні репутації інших (так звана трафаретна поведінка).
  4. Прийняття (що ви можете змінити і що знаходиться поза вашим контролем), яке звільняє від неприємних емоцій.

Цікаво, що існує так званий “парадокс Моджо”. Він полягає в тому, що в нашому природному прагненні прихована інерція: наш постійний щоденний процес - це продовжувати робити те, що ми робили завжди. А це, в свою чергу, має паралізуючу дію на всі аспекти нашого життя.  

Що може вбивати наше Моджо?

  • зайве завзяття, коли ми беремо на себе нездійсненні зобов'язання, и виникаюча внаслідок цього хронічна перевантаженість;
  • очікування, коли якісь факти зміняться, замість того, щоб визнати їхню реальність;
  • пошук логіки там, де її нема (адже часто люди досить нелогічні);
  • небажання змінюватись через “безповоротні витрати”. Пам'ятайте, що рішення мають базуватись на тому, що ми можемо знайти та отримати, а не на тому, що можемо втратити;
  • безглузді суперечки.

Інструментарій Моджо

Голдсміт підкреслює, що треба змінювати (обстановку або себе) або змінюватись (свій образ думок, самосприйняття). Але обережно: часто змінюючи, ми змінюємо й себе, а змінюючись, намагаємось змінити інших!

Ще декілька цікавих, як на мене, думок автора:
  • згідно до філософії буддизму, коли виникає несправедливість і з цим нічого не можна зробити, треба прикласти якомога більше зусиль, щоб прийняти це без голосінь і скарг;
  • жаль за минулим та переживання через майбутнє руйнують наше Моджо, пригнічують емоційно та не дозволяють приймати правильні рішення;
  • часто через чужу неуважність (невдячність, нещирість та т. ін.) ми втрачаємо години на переживання, лишаємось рівноваги, позбавляємо себе можливості жити щасливо та усвідомлено. Тобто, треба змінити те, що в наших силах, та не помічати того, що змінити неможливо;
  • ображатися на людей через те, що вони є тими, ким вони є, те саме, що бити стілець за те, що він стілець. Ніхто вас не змушує любити тих людей, просто приймайте їх такими, які вони є;
  • короткострокова задоволеність та довгострокова користь призводять до відчуття щастя та усвідомленості дій;
  • будь-які рішення в цьому світі приймають люди, які мають право на ці рішення. Не найрозумніші, часто не дуже правильні, можливо некваліфіковані, при цьому, у більшості випадків, приймаємо їх не ми. Якщо ми зможемо вплинути на того, хто приймає рішення, то ситуація зміниться на нашу користь. Якщо не в змозі, то треба просто змиритись. Після усвідомлення цього життя тільки покращиться!

Від себе можу сказати, що книга Маршалла Голдсміта "Mojo: як його отримати, як його зберегти і як повернути, якщо ви його втратили" подекуди примушує глибоко замислитись та багато міркувати. В принципі, я згодна з тим, що її треба прочитати всім, хто прагне збагатити своє життя (повсякденне, особисте й професійне) та навчитися діяти так, щоб життя з кожним днем набувало більше сенсу і приносило щастя.

Немає коментарів:

Дописати коментар