Продовжую своє “гарбузове безумство” ☺ Сьогодні у розділ “yummy” ще додам улюблених гарбузових рецептів. Отже, що ще можна приготувати з гарбуза, дізнаймося далі.
Гарбузове “фрі”
З несолодких гарбузових страв, певно, найулюбленіша в мене - це запечений в духовці гарбуз, нарізаний як картопля-фрі. Для цього я беру приблизно 400-500 г очищеного гарбуза (краще сорту баттернат), нарізаю його у формі паличок товщиною 1 см та кладу у пакет. Туди ж, у пакет, додаю 2 ст.л. оливкової олії, 0,5 ч.л. солі, перець за смаком. Потім закриваю пакет і ретельно змішую вміст.Далі викладаю “картоплю фрі” на деко та запікаю хвилин 20 при температурі 180-200 градусів.
Крім звичайних перців люблю додавати до цієї страви копчену паприку. А якщо маєте в духовці функцію гриль, її можна увімкнути у останні 5 хвилин та отримати неперевершену скоринку. Смакота!
Гарбузові панкейки
Я обожнюю додавати гарбузове пюре до ранкових оладок, або панкейків. Один з швидких та корисних базових рецептів, який підійде до гарбузових панкейків:
- 50 г мелених вівсяних пластівців
- 1 яйце
- 100 г гарбузового пюре
- 0,5 ч.л. соди або 1 ч.л. розпушувача
- дрібка солі
- кориця, мелений імбир, мускатний горіх та підсолоджувачі за смаком.
Все перемішуємо на смажемо на антипригарній пательні на маленькому вогні під кришкою. Найкраще смакує із медом!
Фото з сайту cookieandkate.com
Гарбузова запіканка
Така страва чудово підійде в якості десерту, або смачного сніданку:
- 500 г гарбузового пюре
- 1 склянка манної крупи
- 0,5 склянки кисломолочного продукту (сметани або йогурту, кефіру чи ряженки)
- 1-2 яйця
- 1 ч.л. розпушувача
- 0,5 склянки цукру. Увага! Кількість цукру краще регулювати самостійно (як на мене, приведена в оригінальному рецепті кількість - це дуже багато!)
Манку треба залити кисломолочним продуктом, перемішати та залишити на годину. До гарбузового пюре додаємо яйця та цукор і ретельно збиваємо. Додаємо цю суміш та розпушувач до манної крупи та перемішуємо. За бажанням можна додати родзинки або інші сухофрукти, а також збагатити смак страви корицею, меленим імбиром чи мускатним горіхом.
У змащену форму (або силіконову) виливаємо наше тісто та випікаємо гарбузову запіканку хвилин 45 на невеликому вогні (або в мультиварці на режимі “Випічка” впродовж години).
Краще нарізати, коли запіканочка охолоне. Подаємо зі сметаною чи медом до горнятка кави чи смачного чаю!
Фото з сайту wikihow.com
Гарбузове рагу по-англійськи
Для того, щоб приготувати традиційну страву англійської кухні, нам знадобиться:
- середній гарбуз - 1 кг
- цибуля - 4 шт
- помідори - 1 кг
- картопля - 3 шт
- лаврове листя - 7 шт
- оливкова олія
- духмяний перець - 20-25 горошинок
- кориця, сіль за смаком
Картоплю нарізати скибочками, а гарбуз шматками розміром із коробок сірників. З томатів зняти шкірку та зробити пюре за допомогою блендера. Цибулю подрібнити та обсмажити на оливковій олії. Додати гарбуз, картоплю, томатне пюре та прянощі. Тушкувати під кришкою на мінімальному вогні 30-40 хвилин. Не забудьте витягти листя лавру із готової страви!
Гарбуз з насиченими прянощами та томатами створює незвичайно смачне та тепле поєднання й невідмінно заграє по-новому!
М’ясо, запечене з гарбузом
Ще одне цікаве поєднання - гарбуз плюс м’ясо. В оригінальному рецепті вказана яловичина, але я також експериментувала з курячим філе та філе індички. Отже,
- 600 г м’яса, нарізаного невеликими шматочками
- 0,5 шт. невеликого гарбуза
- 2 зубчики часнику
- 2 болгарські перці
- зелень
- сіль, перець, паприка
Гарбуз очищуємо та нарізаємо невеликими шматками, часник ріжемо мілько. М’ясо солимо, перчимо та посипаємо паприкою. Далі в форму для запікання шарами викладаємо частину овочів, потім шар м’яса, притрушуємо часником і знову кладемо шар овочів. Накриваємо форму фольгою та ставимо у розігріту до 180 градусів духовку на одну годину. Перед подачею прикрашаємо страву подрібненою зеленню.
Фото з сайту tanyarybakova.com
Тарти з гарбузовою начинкою
Також начінка з гарбузового пюре може стати шикарною начинкою для різноманітних тартів. Наприклад,
- гарбузове пюре - 300 г
- яйця - 3 шт
- цукор - 150 г
- стиглий великий банан - 1 шт
- кремчіз, жирні вершки або сметана - 250 г
- ваніль, кориця, дрібка солі
- улюблене пісочне тісто для основи
За допомогою блендера змішуємо гарбузове пюре та банан. Додаємо всі інші інгредієнти та ретельно перемішуємо. У спечену основу для тарта виливаємо начинку та випікаємо 40 хвилин за температурою 160 градусів. Готовий пирів треба остудити до кімнатної температури та поставити на ніч до холодильника, закривши харчовою плівкою.
Зранку можна насолоджуватись казковим, ніжним та ароматним пирогом з какао або кавою!
Фото з сайту triedandtrulydelicious.com
Недарма гарбуз є популярним у всьому світі. Адже окрім багатого вітамінно-мінерального складу, що є корисним для здоров’я, гарбуз може стати джерелом нових страв та ваших кулінарних шедеврів!
Смачного!
Я колись запікала м'яско в гарбузі - дуже смачно!
ВідповістиВидалитиЗараз люблю смажені гарбузки зі сметаною та частничком. І сиру гарбузу заточити - смакота :)
Сирого гарбузика заточити то я завжди залюбки ☺ От же ж дійсно універсальний овоч))
Видалитиправда, не всім іде :) а дарма, він прикольний дуже
Видалититак, точно не всім) Чоловік мій носа відвертає від гарбуза (та мені й більше залишиться))
ВидалитиКрасааа😍😍
ВідповістиВидалитиДякую!
ВидалитиІ дякую, що завітали ☺
каждый год хочу что нибудь приготовить, особенно пирог, но у меня получается не вкусный
ВідповістиВидалитияк шкода... може, то рецепти траплялись такі, не зовсім з коректними пропорціями?
Видалити