23 листопада 2016 р.

Книжкове: Дівчина у потягу, Тореадори з Васюківки, книга про Англію та Джордж Карлін

Останні півтора місяці були для мене досить “книжковим”, тому сьогодні поділюсь з вами враженнями від прочитаних книжок: "Дівчина у потягу" Поли Гоукінз, “Англійський будинок. Інтимна історія” авторства Люсі Ворслі, “Тореадори з Васюківки” Всеволода Нестайко та книжка американського коміка розмовного жанру Джорджа Карліна, яка в оригіналі називається “When Will Jesus Bring the Pork Chops?”, але російською переведена як “Майбутнє вже не те, що раніше” (українського перекладу я, на жаль, не знайшла). Отже, про все по порядку.
Книжкове: Дівчина в потягу, Тореодори з Васюківки, книга про Англію та Джордж Карлін


Пола Гоукінз “Дівчина у потягу”

“Дівчина у потягу” - це дуже популярна книжка, яка була одним з бестселерів 2015 року. Але я до неї дісталась лише зараз. Мушу сказати, що фільм я не дивилась і досі не знаю, чи буду, чи хочу порівнювати. Але сьогодні розмова про книжку)
Книга для мене виявилась дуже цікавою. Це такий детектив-трилер, з відмінно відтвореною похмурою атмосферою, напруженням та досить закрученим сюжетом. І хоч я на середині вже зрозуміла, хто є тим самим негативним персонажем, це ніяк не вплинуло на мою захопленість цим твором.
Пола Гоукінз знайомить нас з дівчиною, що кожного дня сідає в потяг та, прямуючи на роботу, спостерігає за подружньою парою, яка мешкає серед приміських будинків поряд із залізницею. Але одного разу Рейчел, тобто головна героїня, бачить щось дуже шокуюче… Дізнавшись наступного дня про ще деякі події, вона вирішує, що має допомогти поліції.
Розповідь у книжці ведеться від першої особи, а саме від особи трьох різних жінок. Це досить цікавий підхід, бо він дозволяє ніби то зазирнути в “голови” персонажів, та зрозуміти, чому вони поводяться так, а не інакше.
“Дівчина у потягу” - це книга на один раз, але яка змогла принести мені велике задоволення від її читання.
Враження від прочитаної книжки Поли Гоукінз “Дівчина у потягу”

Всеволод Нестайко “Тореадори з Васюківки”

“Гарне місто Київ!
Гарніше від Пирятина, від Крижополя, від Жмеринки - від усіх міст, які я бачив…
Столиця!”
Це моя найулюбленіша цитата з книжки ☺
Дитяча українська література сучасності -  “Тореадори з Васюківки” Всеволода Нестайка
“Тореадори з Васюківки” - це найпопулярніший твір класика дитячої української літератури сучасності Всеволода Нестайка. Це дуже цікава трилогія (про пригоди Робінзона Кукурузо, незнайомця з 13-ї квартири та про таємницю трьох невідомих), яка гумористично розповідає про пригоди хлопчаків, Яви та Павлуши, з українського села.
Я вперше прочитала цю книжку саме зараз, і досі не збагну, чому її не було в нашій шкільній програмі з української літератури??? З перших сторінок закохуєшься в цей добрий гумор, атмосферу дитинства, що дарує нам автор.
Книга дуже світла, весела й дотепна. Цікаво, що Тореадорів з Васюківки перекладено майже 20-ма мовами світу. Але я впевнена, що найбільше задоволення принесе саме читання в оригіналі, бо мова тут просто неперевершена!

Люсі Ворслі “Англійський будинок. Інтимна історія”

Люсі Ворслі - дуже вагома особистість в Британії, особливо в музейному світі, яка відома своєю пристрастю і знаннями до історії англійського побуту. Книжка “Англійський будинок. Інтимна історія” - це дуже цікавий та пізнавальний, і що найголовніше для мене, зовсім не нудний екскурс в історію. Це справжнє натхненне дослідження, така собі екскурсія по англійському будинку.
Книга поділена на такі розділи, як спальня, вітальня, ванна, кухня. З цих розділів ми дізнаємось не тільки про побут середньовіччя, а взагалі про життя людей тих часів й пізніше на основі аналізу історичних фактів.
Книга- екскурсія по англійському будинку авторства Люсі Ворслі
Цитати з книги “Англійський будинок. Інтимна історія”, які мені сподобались:
  • Розкіш без вишуканості - це вульгарність. Гарний смак не можна купити ні за які гроші, він виховується культурою та освітою. “Той, хто не використовує будь-яку можливість, щоб поповнити свій багаж знань та розвивати смак, не може вважатися справжнім джентльменом”, - стверджувалось в 1731 році.
  • “Не варто зберігати в своєму будинку нічого марного або некрасивого” - Вільям Морріс (тут думка дуже схожа на концепцію книги Марі Кондо, про яку я писала раніше).
  • Люблячі батьки існували у всі часи, але ніколи раніше сім’я не ставила інтереси дітей на чільне місце так, як це відбувається зараз.
  • Існувало два способи визначати час: за допомогою звичайного та сонячного годинників. Ось чому англійці після уточнення часу до нині додають уточнення o’clock (тобто of the clock “по годиннику”), маючи на увазі, що час встановлено "по годинах" а не "за сонцем".
Отже, якщо вам цікаво, чому існували два “немитих” століття, чим люди замінювали туалетний папір, як чистили зуби, чому лякались їсти фрукти, а в середні століття навіть спали сидячи, обов’язково прочитайте про інтимну історію англійського будинку. Хоча сьогодні ми маємо набагато зручніші та затишніші оселі, авторка впевнена, що ми можемо багато чому навчитися у наших предків.

Джордж Карлін “When Will Jesus Bring the Pork Chops?” (Майбутнє вже не те, що раніше)

Джордж Карлін - це актор, письменник, та, в першу чергу, стендап-комік. Він відомий своїми грубими жартами та досить радикальним поглядом на деякі речі.
Своїй книжці, що вийшла в 2004 році, Карлін дав назву “When Will Jesus Bring the Pork Chops?”, бо це ображає три основні релігії.
Враження від книжки стендап-коміка Джорджа Карліна
У сатиричній, гумористичній манері автор відображає погляди на політику і суспільство, але у досить такому “темному” тоні. Також значну частину книги Карлін присвячує евфемізмам, які часто використовуються в рекламі та в політичних речах. Евфемізми - це слова, якими замінюють деякі поняття, трохи спотворюючи їхній зміст, часто для того, щоб заплутати широку аудиторію або виглядати більш коректно. Наприклад, замість сказати “він глухий”, кажуть, що він недочуває, або замість “наркотики” кажуть “товар”, чи “двієчник” перетворюється на “недостатньо мотивованого учня” і т.ін.

Це доволі суперечлива книжка. Я не буду її радити до читання, бо це дійсно специфічний гумор. Однозначно, ця книжка 18+, та не підійде дуже чутливим людям, які не сприймають грубий гумор. І так, не читайте цю книгу від час вживання їжі!
Проте, на мій погляд, Джордж Карлін був дуже розсудливою людиною у багатьох сферах. Сама його особистість мені подобається, тому й книжка, яка містить багато чого дотепного, досить сподобалась, але деякі речі мене шокували і здались дуже огидними. Тому рекомендувати книгу можу лише прихильникам Карліна та жанру грубого стендапу.

Ось таке було у мене читання останнім часом. А що ви прочитали цієї осені?