16 листопада 2016 р.

Утилізуємо залишки сметани: печемо "Зебру" та кекси

Коли нещодавно чоловік запросив на десерт “щось солоденьке, домашнє”, а в холодильнику випадково залишилась сметана, строк якої підходив через кілька днів, я згадала про чудові “ліниві” рецепти сметанної випічки. Сьогодні поділюсь рецептами кексу та мафінів, які дозволять з користю застосувати залишки сметани та потішити близьких смачною випічкою.
Утилізуємо залишки сметани: печемо "Зебру" та кекси


Сметанник лінивий “Зебра”

Це дуже швидкий пиріг, який здатен виручити навіть коли до вас несподівано мають завітати гості. Для “Зебри” нам знадобиться:
  • 200 г сметани
  • 160 г просіяного борошна
  • ½ ч.л.  погашеної оцтом соди
  • 150 г цукру або цукрової пудри
  • 3 яйця
  • 1 ст.л. м’якого вершкового масла
  • 2 ст.л. какао-порошку
  • форма діаметром 20 см
Яйця, цукор (або цукрову пудру) та вершкове масло збиваємо протягом 10 хвилин. Додаємо сметану і соду та змішуємо всі інгредієнти з борошном. Розділяємо тісто на дві частини, до однієї з яких додаємо какао, а до другої додатково 2 ст.л. борошна. Обережно перемішуємо обидві суміші окремо.
Далі по одній столовій ложці починаємо викладати тісто в центр форми, змащеної маслом: спочатку біле, потім шоколадне, потім знову біле, потім шоколадне і так далі (можна, звичайно, просто викласти спочатку біле тісто, а зверху все шоколадне). Потім ножем проводимо смужки від краю форми до центру. Так в нас вийде красивий візерунок.
Викладаємо тісто в центр форми, змащеної маслом: спочатку біле, потім шоколаднеДля кексу "Зебра" тісто по одній столовій ложці викладаємо в центр форми
Випікаємо пиріг приблизно 45-50 хвилин за температури 180 градусів. Готову “Зебру” можна притрусити цукровою пудрою або полити розтопленим шоколадом. Це неймовірно смачно! До речі, цей пиріг також можна готувати в мультиварці.

Сметанні мафіни

Приблизно на 15-16 мафінів нам знадобиться:
  • 350 мл сметани
  • 2 яйця
  • 50 г м’якого вершкового масла
  • 200 г цукрової пудри
  • 300 г борошна
  • 1 пак. розпушувача
Сметанні мафіни з начинкою із джему
Масло трохи збиваємо з цукровою пудрою та яйцями. Додаємо сметану та борошно з розпушувачем. Обережно перемішуємо, але без фанатизму, бо тісто на мафіни має бути трохи комкуватим. Викладаємо тісто в формочки та випікаємо при 200 градусах приблизно 30 хвилин.
Якщо бажаєте, сметанні мафіни можна зробити з начинкою, наприклад з джемом, згущеним молоком або з ягодами (свіжими чи мороженими). Для цього тісто в форми викладаємо в два етапи: спочатку заповнюємо формочку наполовину, кладемо начинку і зверху ще шар тіста.

Швидкий кекс на сметані

  • 150 г борошна
  • 150 г сметани
  • 1 яйце
  • 60 г цукру
  • 110 г вершкового масла кімнатної температури
  • 3 ч.л. розпушувача
  • дрібка солі
Борошно змішуємо з сіллю та розпушувачем, а масло збиваємо з цукром. Додаємно до масляної суміші яйце та сметану і поступово вводимо борошно. Викладаємо у форму та випікаємо 45-50 хвилин при 1170 градусах.
Кекс виходить дуже ніжний, з пухкою структурою class
рецепт швидкого кексу на сметані


“П’ятихвилинні” сметанні кекси зі згущеним молоком

Якщо вам окрім сметани треба утилізувати ще й згущене молоко, цей рецепт може стати у нагоді:
  • 2 яйця
  • 100 г сметани
  • 400 г згущеного молока
  • 200 г борошна
  • 1 ч.л. розпушувача
  • 1 пакетик ванільного цукру

Яйця потрібно збити зі сметаною та згущеним молоком. Далі додаємо борошно, розпушувач та замішуємо тісто.
Розливаємо його по формочках (не більш ніж на ¾, а ще краще по ½, бо вони підіймаються дуже добре). Випікаємо при 190 градусах 20-25 хвилин. Готовність перевіряємо зубочисткою.
Рецепт кексів або мафінів на сметані та згущеному молоці
Також для начинки можна використовувати шоколад, банани, горіхи, родзинки. У кексиків виходить шапочка, мов на здобних булочках.

Отже, якщо маєте залишки сметани, не поспішайте її викидати. Краще поласуйте смачненькими мафінами або кексом разом із запашною філіжанкою кави або улюбленого чаю. Смачного!

16 коментарів:

  1. Я завжди дивлюсь на Зебру, постійно закидаю у вибране і ніяк не зберуся зробити :)
    треба не лінуватися, а нарешті порадувати домашніх такою смакотою :)
    А кекси - то моя любов :) і дітей також :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Обов'язково спробуй цю Зебру, вона дійсно лінива)
      А кекси так, як на мене, набагато зручшніші у всіх розуміннях) Та й випікаються швидше.

      Видалити
    2. в мультиварці я, до речі, ще ніколи не випікала, лише в духовці...

      Видалити
    3. В мультиварці випікаю, коли духовка зайнята, або влітку, щоб не так спекотно від духовки було. Ну і сама по собі випічка виходить більш вогкою. І без скоринки)

      Видалити
    4. хм... це цікаво, що випічка більш вогка. мені подобається така - таким виходить шифоновий бісквіт у духовці :) скоро розкажу про нього, робитиму чоловікові на хеппібьоздей :)

      Видалити
    5. о, я про шифоновий багато хорошого чула! То буду чекати на твій рецепт))

      Видалити
  2. Спасибо за рецептики :) Сегодня вечером буду готовить кексики по последнему рецепту,со сгущеночкой)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. На здоров'ячко і смачного!
      Дякую, що завітали ☺

      Видалити
  3. Как все вкусно. Давно я ничего не пекла.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую! Бажаю скорішного натхнення на це діло ;)

      Видалити
  4. Відповіді
    1. :)
      Головне, на подібні фото не дивитись на ніч =)

      Видалити
  5. Выглядит очень аппетитно! И кажется, что все это так сложно(( я совершенно не умею управляться с тестом, но вот "зебру" очень захотелось попробовать испечь))
    Спасибо за чудесные рецепты!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, що завітали, Оксано!
      То тільки здається, що складно. Я сама дуже не люблю важких та складних рецептів (бо кулінар з мене так собі)). А от те, що "змішати та випікати" ото моє)) Ну може трошки міксером попраціювати ще)

      Видалити
  6. Я обожаю готовить, в особенности выпечку) спасибо за интересные идеи и очень аппетитные фотки)
    http://beyoutiful.com.ua

    ВідповістиВидалити

comments powered by HyperComments